Dunaújvárosi választás: nem nő tovább a Fidesz hatalma a parlamentben

Szerző: Petróczi Rafael
2020.02.16. 20:17

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Dunaújvárosi választás: nem nő tovább a Fidesz hatalma a parlamentben
Kálló Gergely, a közös ellenzéki jelölt az adatok 98,77 százalékos feldolgozottsága mellett  56,29 százalékkal nyerte a dunaújvárosi parlamenti időközi választást

a függetlenként induló, de Fidesz támogatta Molnár Tibor előtt, aki mindössze 37,72 százalékot szerzett

Ezzel eldőlt, hogy az egyébként jobbikos Kálló Gergely fog beülni a parlamenti Jobbik-frakcióba.

De miért is kellett időközi választást tartani?

Az eredmény a parlamenti matematikán semmit nem változtat, tekintve, hogy az időközi választást is azért kellett kiírni, mert az ellenzéki egység támogatta, de egyébként jobbikos Pintér Tamás 56 százalékos eredménnyel, 15 százalékpontos előnnyel megnyerte az október 13-i polgármester-választást Dunaújvárosban a fideszes Cserna Gábor előtt.

Így viszont Pintérnek összeférhetetlenség miatt le kellett mondania a 2018 áprilisában a Fejér megyei 4. számú választókerületben megszerzett országgyűlési mandátumáról, így jöhetett az ezen mandátum sorsát eldöntő időközi választás.

Meglepő az eredmény? Nem igazán

Pintér Tamás javaslatára az ellenzék egységesen a jobbikos Kálló Gergely mögé sorakozott fel, míg a Fidesz végül a független Molnár Tibor támogatása mellett döntött. Orbán Viktor ezt úgy indokolta:

„Amikor megnéztük az összes jelöltet, azt kellett mondanunk, hogy a független jelölt (...) az jobb, mint akiket mi gondoltunk.”

Az ellenzéki győzelem már csak azért sem meglepő, mert ez a választókerület és alapvetően Dunaújváros is ellenzéki fordulatot vett a 2018-as parlamenti választást követően: a tavalyi EP-választáson bőven az 52,5 százalékos szavazatarány alatt teljesített Dunaújvárosban a Fidesz a 40,5 százalékos eredményével, míg az őszi önkormányzati választáson az egyesült ellenzék az összes egyéni választókerületet behúzta, így több, mint 71 százalékos többségbe kerülve a 14 fős képviselőtestületben.

Kálló győzelmét azért árnyalja, hogy kifejezetten

alacsony volt a választási részvétel: míg 2018-ban Pintér Tamás 69,4 százalékos részvétel mellett tudott sikert aratni, addig most csak a választásra jogosultak 29,07 százaléka járult az urnákhoz.

NYITÓKÉP: Kálló Gergely interjút ad egy januári kitelepülésen. Kálló Gergely / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek