A centrizmus nem az állásfoglalás megúszásáról szól

Varsányi Bence

Szerző:
Varsányi Bence

2020.02.15. 18:57

Számos tévhit létezik a centrizmus mibenlétével kapcsolatban. Ideje eloszlatni őket!

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A Kitörés-napi fasiszta-antifasiszta minicirkuszról kifejtett véleményem miatt kaptam hideget-meleget: a jóindulatúbbak megelőlegezték nekem, hogy csupán történelmi ismereteim hiányosak, míg voltak, akik egyenesen nácinak tituláltak.

A fasisztákat és antifasisztákat egyaránt kritizáló, ám közéjük egyenlőségjelet semmiképp sem rakó polgártársaim hasonló elbánásban részesültek: volt kéztördelő weimari liberálisozás, incelezés, meg nagyjából minden, amit csak el lehet képzelni.

A politikai mémes/shitposting oldalak is beszálltak a diskurzusba, jó pár derűs pillanatot szerezve sokaknak. A kedvenc viccem az volt, amikor a fasiszták azt mondják, hogy csináljunk egy jó kis népirtást, amit aztán az antifasiszták határozottan elutasítanak, majd a centristák egyfajta politikai mediátorként előállnak a konszenzusos megoldással: irtsuk akkor ki csak a népesség felét.

Elmosolyodtam, mert viccnek remek,

a humor forrása viszont egy közkeletű tévhit, amely  úgy látom  igen erősen él a köztudatban. Ezt a tévhitet szeretném most eloszlatni.

A félreértések elkerülése végett leszögezném, hogy nem enciklopédiai szócikkeket vagy politikatudományi definícókat fogok magyarázni. Bár a szavak jelentésének posztmodern relativizálásával nem tudok azonosulni, az megcáfolhatatlan tény, hogy a szavak jelentései időről időre változnak az azokat használók szándékának megfelelően.

Így, mint oly sok más fogalom, a centrizmus is mást jelenthet napjainkban, mint mondjuk száz évvel ezelőtt. Úgy veszem észre, hogy sokan használják már abban az értelemben, ahogy én, de nem fogom a szavaimat az ő szájukba adni, tehát a meghatározásom legfőképp arra vonatkozik, hogy én személyesen mit értek centrizmus alatt 2020 Magyarországán.

Tévhiteket eloszlatni legkönnyebben talán az állítások tételes cáfolatával lehet, így a negatív meghatározással kezdeném, azaz azzal, hogy mi nem centrizmus.

Nem centrizmus a kényszeres középen állás.

Nem centrizmus a két szélsőség álláspontjainak átlagolása.

Nem centrizmus az állásfoglalások megúszása.

Nem centrizmus a közönyösség.

Nem centrizmus a szélsőségesség taktikai megfontolásból való leplezése.

Nem centrizmus a New York-kávéházban roppant finom és roppant drága kávék mellett a hegeli dialektikáról elmélkedni.

A pozitív meghatározás még ennél is egyszerűbb: fogjuk a politikai palettát és levágjuk a két végét – ami marad, na az a centrum.

Nem egy szűk pozíció valahol középen, hanem egy rendkívül széles spektrum, amelyben nagyon sok különböző ember elfér: konzervatívok, liberálisok, zöldek, szociáldemokraták, globalizáció- és kapitalizmuskritikusok is.

A sokszínűségből szükségszerűen következik, hogy a centrumon belül több a véleménykülönbség, több a vita – de ez nem probléma, ugyanis a centristák nem arra esküdnek fel, hogy mostantól mindenben egyetértenek és egységes politikai tömbként viselkednek, mindössze egyetlen minimumban egyeznek meg, és ez a szélsőségek elutasítása.

Egy ideális társadalomban persze semmi szükség nem lenne centrumra, sőt, a centrizmus fogalma teljesen értelmezhetetlen lenne – ha nincs szélsőség, akkor az egész politikai paletta centrum, így nem kell külön meghatároznunk.

Szélsőségek viszont vannak, és az ezeket elutasító, különféle beállítottságú emberek alkotják a centrumot, akik

a közös minimum lefektetése után képesek arra, hogy nézetkülönbségeik ellenére ügyek mentén együttműködjenek és kialakítsák közös, konszenzusos álláspontjukat.

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek