+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 14. péntek, 19:46
Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának olajat Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

Ha Oroszország nem ad elég olajat Belarusznak, akkor utóbbi kénytelen lesz megcsapolni az Európának olajat szolgáltató Barátság kőolajvezetéket – fenyegetett pénteken Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a Radio Liberty tudósítása szerint.

 

Az energiaigényes, nem túl hatékony és erősen centralizált belarusz gazdaság nagymértékben függ az orosz energiahordozóktól, jelenleg ugyanakkor Moszkva nem hajlandó a Minszk számára elégséges kőolajmennyiséget leszállítani. A Belarusz számára szükséges kétmillió tonna nyersolaj helyett a kis köztársaság olajfinomítóiba csupán félmillió tonna olaj érkezett be, ezért

 

a belarusz elnök pénteken kijelentette: „ha Oroszország nem szolgáltat elég olajat, akkor a tranzitvezetékből fogjuk azt levenni”.

 

Ez egy meglehetősen precedens nélküli lépés volna az egyre hosszabbra nyúló belarusz-orosz energiapolitikai vitában, ahol már mindkét félnek vannak bőven sérelmei: Oroszország például azt nehezményezte, hogy a Belarusz számára jó olcsón eladott nyersolajat Lukasenkáék Belaruszban finomították, majd jó drágán továbbadták Európának, ezzel jókora hasznot realizálva az üzleten. Minszk pedig azzal gyanúsította meg Moszkvát, hogy utóbbi direkt rossz minőségű nyersolajat küldött, ezzel kárt téve a Belarusz finomítókban.

 

PIROSSAL A BARÁTSÁG-VEZETÉK KÖZÉP-EURÓPA, KÉKKEL PEDIG A LENGYEL- ÉS NÉMETORSZÁG FELÉ TARTÓ ÁGA. FORRÁS: WIKIPÉDIA

 

A Barátság kőolajvezeték – amelyet Minszk meg szeretne most csapolni – Oroszországból indul, majd Belaruszon keresztül több ágon át halad Európa többi része felé. A Barátság pont Belarusz területén válik ketté, egyik ága Lengyelországot és Németországot látja el orosz olajjal, míg a másik Ukrajnán keresztül halad Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Csehország felé. Vagyis, ha Lukasenka valóban betartja fenyegetését (amire nincsen semmilyen garancia, az elnök régi motoros a politikában),

 

akkor a tranzitolaj lecsapolásával tulajdonképpen a magyaroknak szánt olajból is elvehet.

 

Oroszország eközben nagyon is jól tudja, hogy a nyugati szomszédnak mennyire nagy szüksége is van az olajra, és a Kreml mindezt nem fél saját geopolitikai céljaira felhasználni. Minszk és Moszkva ugyanis képtelen volt megállapodni az olajszállítás feltételeiről a 2020-as évre nézve: Belarusz jelenleg ugyanis rendkívül kedvezményes áron kapja az energiahordozókat az oroszoktól, ebből képes csak fenntartani a még mindig erősen szovjet típusú gazdaságát.

 

A Kreml ugyanakkor a Belarusz és Oroszország közötti szorosabb integrációhoz kötötte a további olcsó olajárak fenntartását – hogy egy ilyen szorosabb integráció pontosan miről is szólna, arról itt írtunk bővebben –, Lukasenka viszont fél a belarusz szuverenitás (s ezzel saját hatalma) elvesztésétől.

 

Pénteken az államfő sietett is leszögezni, hogy szerinte

 

az orosz vezetés az olcsó energiaárakkal próbálja kicsikarni, hogy Belarusz egyesüljön Oroszországgal, ugyanakkor ez számára egy olyan ösvény, amire soha nem fog rálépni.

 

Ennek megfelelően Lukasenka próbálja is leválasztani magát az orosz befolyási övezetről: nemrégiben Minszkben fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, a fogadás időpontjára viszont Vlagyimir Putyin is meghívta magához Szocsiba. Végül Pompeo látogatása után közvetlenül Lukasenka elment Putyinnal találkozni, ugyanakkor a jelek szerint az energiapolitikai vitában nem sikerült zöld ágra vergődniük.

 

BORÍTÓKÉP: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás