+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 14. péntek, 19:46
Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának olajat Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

Ha Oroszország nem ad elég olajat Belarusznak, akkor utóbbi kénytelen lesz megcsapolni az Európának olajat szolgáltató Barátság kőolajvezetéket – fenyegetett pénteken Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a Radio Liberty tudósítása szerint.

 

Az energiaigényes, nem túl hatékony és erősen centralizált belarusz gazdaság nagymértékben függ az orosz energiahordozóktól, jelenleg ugyanakkor Moszkva nem hajlandó a Minszk számára elégséges kőolajmennyiséget leszállítani. A Belarusz számára szükséges kétmillió tonna nyersolaj helyett a kis köztársaság olajfinomítóiba csupán félmillió tonna olaj érkezett be, ezért

 

a belarusz elnök pénteken kijelentette: „ha Oroszország nem szolgáltat elég olajat, akkor a tranzitvezetékből fogjuk azt levenni”.

 

Ez egy meglehetősen precedens nélküli lépés volna az egyre hosszabbra nyúló belarusz-orosz energiapolitikai vitában, ahol már mindkét félnek vannak bőven sérelmei: Oroszország például azt nehezményezte, hogy a Belarusz számára jó olcsón eladott nyersolajat Lukasenkáék Belaruszban finomították, majd jó drágán továbbadták Európának, ezzel jókora hasznot realizálva az üzleten. Minszk pedig azzal gyanúsította meg Moszkvát, hogy utóbbi direkt rossz minőségű nyersolajat küldött, ezzel kárt téve a Belarusz finomítókban.

 

PIROSSAL A BARÁTSÁG-VEZETÉK KÖZÉP-EURÓPA, KÉKKEL PEDIG A LENGYEL- ÉS NÉMETORSZÁG FELÉ TARTÓ ÁGA. FORRÁS: WIKIPÉDIA

 

A Barátság kőolajvezeték – amelyet Minszk meg szeretne most csapolni – Oroszországból indul, majd Belaruszon keresztül több ágon át halad Európa többi része felé. A Barátság pont Belarusz területén válik ketté, egyik ága Lengyelországot és Németországot látja el orosz olajjal, míg a másik Ukrajnán keresztül halad Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Csehország felé. Vagyis, ha Lukasenka valóban betartja fenyegetését (amire nincsen semmilyen garancia, az elnök régi motoros a politikában),

 

akkor a tranzitolaj lecsapolásával tulajdonképpen a magyaroknak szánt olajból is elvehet.

 

Oroszország eközben nagyon is jól tudja, hogy a nyugati szomszédnak mennyire nagy szüksége is van az olajra, és a Kreml mindezt nem fél saját geopolitikai céljaira felhasználni. Minszk és Moszkva ugyanis képtelen volt megállapodni az olajszállítás feltételeiről a 2020-as évre nézve: Belarusz jelenleg ugyanis rendkívül kedvezményes áron kapja az energiahordozókat az oroszoktól, ebből képes csak fenntartani a még mindig erősen szovjet típusú gazdaságát.

 

A Kreml ugyanakkor a Belarusz és Oroszország közötti szorosabb integrációhoz kötötte a további olcsó olajárak fenntartását – hogy egy ilyen szorosabb integráció pontosan miről is szólna, arról itt írtunk bővebben –, Lukasenka viszont fél a belarusz szuverenitás (s ezzel saját hatalma) elvesztésétől.

 

Pénteken az államfő sietett is leszögezni, hogy szerinte

 

az orosz vezetés az olcsó energiaárakkal próbálja kicsikarni, hogy Belarusz egyesüljön Oroszországgal, ugyanakkor ez számára egy olyan ösvény, amire soha nem fog rálépni.

 

Ennek megfelelően Lukasenka próbálja is leválasztani magát az orosz befolyási övezetről: nemrégiben Minszkben fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, a fogadás időpontjára viszont Vlagyimir Putyin is meghívta magához Szocsiba. Végül Pompeo látogatása után közvetlenül Lukasenka elment Putyinnal találkozni, ugyanakkor a jelek szerint az energiapolitikai vitában nem sikerült zöld ágra vergődniük.

 

BORÍTÓKÉP: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás