+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. február 14. péntek, 16:32
Nem hiszem el, hogy nem volt legalább egy ember a szobában, aki felröhögött volna, amikor felmerült az ötlet, hogy a Fidesz tudatformáló táborokban mutassa be a magyar fiataloknak a nemzeti keresztény értékrend csodáit.

 Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A Fidesz kommunikációs stratégiáját mindig csodálatos dolog kívülről figyelni. 2014-2015 volt eddig a legérdekesebb időszak, ez volt az a fordulópont, amikor a netadós tömegtüntetésekre adott pánikreakcióként kereste az agytröszt az ellenszert, ami nagy szerencséjükre több tízezer menedékkérő képében érkezett meg aztán a déli határra.

 

Mivel az emberek alapvetően félnek a változástól és a szegény emberektől, főleg, ha a bőrszínük is más, ezért volt egy nagyon jó alapvető félelem, amiből ki lehetett bontani majdnem minden panelt az elmúlt öt évben. Így megy ez: kell egy egyszerű, fekete-fehérben felfesthető mondás, amit ért minden magyar Berettyóújfalutól Sopronig.

 

A migrációs narratíva azonban veszített az erejéből, az ellenzéki összefogás sem valami elképzelhetetlen dolog már, a Kubatov-listáról is halnak ki a szépkorúak, érezzük kicsit a gazdasági válság előszelét is, szóval itt az idő, hogy előkerüljenek az új témák, amelyek egyben tartják a tábort és behúznak másokat.

 

A Fidesz alapvetően ilyen egyszerű témákkal szeret operálni. Ilyen a marginalizált csoportok (szegények, melegek, menedékkérők, cigányok) stigmatizálása, vagy mondjuk Gyurcsány állandó emlegetése, másrészt pedig az olyan örök slágerek, amelyeket röviden szólva nevezzünk boomer-igazságoknak. Ilyen például az, hogy a gyerekek régen még a szabadban játszottak, most meg nem, hogy a kötelező katonai szolgálat megneveli a fiatalokat, hogy a nőknek azért leginkább a szülőszobán van a helye, vagy hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék.

 

Ezen a vonalon indultak el most a cigánykérdés és a börtönkártérítések tematizálásával. Nem kell hozzá nagyon sok ész, hogy belássuk: ezek valójában nagyon komplex témák, ehhez elég Ésik Sándor és Bakó Bea vonatkozó cikkeit elolvasni. Az emberek azonban nem akarnak komplexen gondolkozni, hanem csak azt akarják, hogy a saját, viszonylag egyszerű meggyőződéseiket a témában megerősítse valaki.

 

A saját tábor lábon tartása tehát a négy ügyben hirdetett nemzeti konzultációval meglesz majd, ebből majd ugye nem az derül ki, hogy az emberek mit gondolnak a témáról, hanem hogy mit akar a kormány, mit gondoljanak róla – ismerjük már az eljárást.

 

A nagy problémát azonban úgy tűnik, hogy a fiatalok megszólítása okozza.

 

A fiatalmegszólítási offenzíva az október 13-i részleges bukás után indult el, főleg azon a vonalon, hogy csinos fiatal nőket emeltek olyan pozícióba, akik elmennek ilyen influenszerszerű valakiknek is az Instagramon, és a terv valami olyasmi, hogy majd Instagram-sztoriban, meg gondolom majd a TikTokon kommunikálják, hogy most miért éppen cigány kisgyerekeket kell gyűlölni.

 

A fiatalok megszólításának másik vonala azonban külön figyelmet érdemel, hiszen úgy tűnik, hogy valahol megtalálták az erről szóló 1975-ös terveket, és úgy döntöttek, hogy mivel Finkelstein már nem tud jobbat mondani, maradnak ennél.

 

Ingyenes táborokat szerveznének ugyanis a magyar fiataloknak, ahol minden nemzeti, keresztény, hazaszerető és hungarikum lesz, piros-fehér-zöld szalaggal átkötve.

 

Nem hiszem el, hogy nem volt legalább egy ember a szobában, aki felröhögött volna, amikor felmerült az ötlet, hogy a Fidesz tudatformáló táborokban mutassa be a magyar fiataloknak a nemzeti keresztény értékrend csodáit,

 

hiszen jó páran vannak köztük olyanok, akik – velem ellentétben – teljesen megismerhették az ehhez hasonló, felülről erőszakolt módszerek működőképességét.

 

Ha még lapoznak kettőt az 1975-ös tervezetben, akkor nyilván lesz kisdobosnyakkendő új néven, kötelező úttörőmozgalom, csak most cserkésznek hívják majd, májusegy helyett meg Trianon-napi felvonulás. Az Eurovízióról leválasztott A Dal című műsorral a rendszer táncdalfesztiválja már meg is van, olyan is, reméljük, hogy nem telefonálnak be sokan számonkérve a hosszú hajú fiúkat, akik rock and rollt játszanak, és túl hangos benne a dob.

 

Felmerül a kérdés, hogy mit várnak ettől, amikor a fiatalok a nekik szóló hivatalos politikát még az internet előtti korban is leszarták, pedig akkor még nem lehetett elmenni külföldre és egy tévécsatorna volt, hanem mondjuk jó sokan inkább azt a zenét hallgatták, amitől Aczél Györgynek égnek állt a haja.

 

A Fidesznek jóval kisebb a kontrollja egyelőre a magyar fiatalok szabadideje és gondolatai fölött, mint az előző rendszernek volt, viszont legalább annyira tanácstalan a fiatalok megszólításával kapcsolatban, mint a Kádár-éra politikusai voltak – nem ismerik fel azt az akkori igazságot, ami valószínűleg az igazság most is: nem a rendszer kommunikációját, vagy annak egyes elemeit utasítják el vagy tojják le magasról a fiatalok, hanem a rendszer egészét.

 

Ez pedig nem is csoda, amikor Orbántól Kövérig, Bayertől Bencsikig ugyanazokat az unalmas, ósdi hülyeségeket mondja mindenki

 

– ezen nem sokat segít az sem, ha azt Szentkirályi Alexandra ismétli meg aztán a Snapchaten, vagy az, hogy a rendszer korban hozzájuk egy fokkal közelebb álló beszélőfejei meg leginkább németek kiirtásán és olyan dolgokon viccelődnek, ami szintén nem érdekli a fiatalokat.

 

Mindeközben csak futólag említem meg, hogy a Momentum két EP-képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin például láthatóan remek kapcsolatot ápol az őrületesen posztmodern mémvilággal – egy olyan kommunikációs univerzummal, ahol ténylegesen vannak fiatalok, akik még politikával is foglalkoznak.

 

Nem tudom, hogy a Fidesz mivel tudna betörni ide, de az állami táborban erőltetett pártideológia nem valószínű, hogy meg fogja hozni ezt az áttörést.

 

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás