Nekiestek a flamand miniszterelnöknek, mert találkozott Orbánnal, az MTI meg sem említette mindezt

Szerző: Illés Gergő
2020.02.13. 15:13

A helyi szocialisták szerint nem „business as usual”, ha a flamand kormányfő olyasvalakivel találkozik, akinek az országát, ha tagjelölt lenne, fel sem vennék az EU-ba. Minderről az MTI be se számolt.

Nekiestek a flamand miniszterelnöknek, mert találkozott Orbánnal, az MTI meg sem említette mindezt

„Mondanom sem kell, hogy természetesen meg fogom említeni a jogállamiság és a média szabadságának helyzetét tárgyalásaink során” – nyilatkozta Jan Jambon flamand miniszterelnök Orbán Viktorral való szerdai tárgyalásai előtt a Le Soir belga lap tudósítása szerint.

Ha már a helyszínen van, mindenképp megemlíti

Jambonnak ugyanis magyarázkodnia kellett a belga média előtt, hogy miért is utazik ő a jogállamiságot már az Európai Parlament szerint is megsértő Magyarországra,

és mégis mik a szándékai a flamand miniszterelnöknek Orbán Viktorral.

A miniszterelnök ugyanis a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) pártjának politikusa. Ez a párt jelenleg Flandria legerősebb politikai ereje, és a Fidesz Európai Néppártból való kizárását erőteljesen támogató jobbközép CD&V-vel, valamint Guy Verhofstadt pártjával, a liberális Open Vld-vel ül együtt a flamand tartományi kormányban.

A CD&V egyik politikusa, Wouter Beke például elsőként reagált Orbán Viktor tavaly márciusi, a Néppártban való maradásért esedező, bocsánatkérő levelére, melyben azt írta: a bocsánatkérést elfogadja, ez azonban nem róla, hanem az európai értékek tiszteletben tartásáról szól, a Fidesznek pedig nincs helye a Néppártban. Ráadásul a flamand tartományi kormány mindhárom tagja, még a nacionalista N-VA képviselői is megszavazták januárban azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely kimondta: a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta Magyarországon nem történt előrelépés.

Az N-VA-s miniszterelnök Jambonnak ezért is kellett megmagyaráznia, hogy mégis miről is fog beszélgetni Szijjártó Péterrel és Orbánnal szerdai tárgyalásuk során, mely kritikákra Jambon úgy felelt, természetesen fel fogja hozni a jogállamiságot. „Nem értem ezt a felzúdulást. Nem lenne értelme annak, hogy megszavazzuk az Európai Parlamentben, hogy a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta nincs előrelépés, majd, amikor a helyszínen vagyunk, ezt ne említsük meg” – érvelt a miniszterelnök.

„Hallani szeretném, mit tudnak felhozni védelmükben a sajtószabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos, őket ért kritikákra”

– fogalmazott ezt követően Jambon.

A szocialisták szerint nem oké a találkozó

Ugyanakkor a baloldali flamand ellenzék nincs meggyőződve a politikus szándékai tisztaságáról. A szocialista SP.A szerdán például egy indítványt is benyújtott a flamand parlament elé, mely arra kötelezte volna Jambont, hogy a demokrácia és a jogállamiság helyzetét mindenképp hozza fel tárgyalásai során. „Ha Jambon mindenképp találkozni akar Orbánnal, akkor konfrontálódnia kell vele a demokrácia és a jogállamiság elleni támadásai miatt” – mondta a szocialista Annick Lambrecht a találkozóra reagálva, hozzátéve, ha Magyarország ma EU-tagjelölt ország lenne, „akkor biztosan nem vennék fel”.

„Ha Jambon találkozik valakivel, aki többek között jogellenesen zárat be egyetemeket, szájkosarat tesz a sajtóra,

európai pénzek elsikkasztásával gazdagítja a saját családját és antiszemitizmust gerjeszt, az semmiképpen sem business as usual”

– kelt ki Lambrecht.

Eközben a magyar állami MTI hírügynökség mindezekről már nem számolt be, mikor a szerdai találkozóról hírt adott. A hírügynökségi tudósításban arról esett csak szó, hogy Szijjártó szerint az EU-nak erős nemzetekre van szüksége, valamint arról, hogy milyen fontos Magyarország és Flandria kereskedelmi és politikai kapcsolata.

BORÍTÓKÉP: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek