+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 13. csütörtök, 15:13
A helyi szocialisták szerint nem „business as usual”, ha a flamand kormányfő olyasvalakivel találkozik, akinek az országát, ha tagjelölt lenne, fel sem vennék az EU-ba. Minderről az MTI be se számolt.

„Mondanom sem kell, hogy természetesen meg fogom említeni a jogállamiság és a média szabadságának helyzetét tárgyalásaink során” – nyilatkozta Jan Jambon flamand miniszterelnök Orbán Viktorral való szerdai tárgyalásai előtt a Le Soir belga lap tudósítása szerint.

 

Ha már a helyszínen van, mindenképp megemlíti

 

Jambonnak ugyanis magyarázkodnia kellett a belga média előtt, hogy miért is utazik ő a jogállamiságot már az Európai Parlament szerint is megsértő Magyarországra,

 

és mégis mik a szándékai a flamand miniszterelnöknek Orbán Viktorral.

 

A miniszterelnök ugyanis a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) pártjának politikusa. Ez a párt jelenleg Flandria legerősebb politikai ereje, és a Fidesz Európai Néppártból való kizárását erőteljesen támogató jobbközép CD&V-vel, valamint Guy Verhofstadt pártjával, a liberális Open Vld-vel ül együtt a flamand tartományi kormányban.

 

A CD&V egyik politikusa, Wouter Beke például elsőként reagált Orbán Viktor tavaly márciusi, a Néppártban való maradásért esedező, bocsánatkérő levelére, melyben azt írta: a bocsánatkérést elfogadja, ez azonban nem róla, hanem az európai értékek tiszteletben tartásáról szól, a Fidesznek pedig nincs helye a Néppártban. Ráadásul a flamand tartományi kormány mindhárom tagja, még a nacionalista N-VA képviselői is megszavazták januárban azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely kimondta: a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta Magyarországon nem történt előrelépés.

 

Az N-VA-s miniszterelnök Jambonnak ezért is kellett megmagyaráznia, hogy mégis miről is fog beszélgetni Szijjártó Péterrel és Orbánnal szerdai tárgyalásuk során, mely kritikákra Jambon úgy felelt, természetesen fel fogja hozni a jogállamiságot. „Nem értem ezt a felzúdulást. Nem lenne értelme annak, hogy megszavazzuk az Európai Parlamentben, hogy a hetes cikkelyes eljárás kezdete óta nincs előrelépés, majd, amikor a helyszínen vagyunk, ezt ne említsük meg” – érvelt a miniszterelnök.

 

„Hallani szeretném, mit tudnak felhozni védelmükben a sajtószabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos, őket ért kritikákra”

 

– fogalmazott ezt követően Jambon.

 

A szocialisták szerint nem oké a találkozó

 

Ugyanakkor a baloldali flamand ellenzék nincs meggyőződve a politikus szándékai tisztaságáról. A szocialista SP.A szerdán például egy indítványt is benyújtott a flamand parlament elé, mely arra kötelezte volna Jambont, hogy a demokrácia és a jogállamiság helyzetét mindenképp hozza fel tárgyalásai során. „Ha Jambon mindenképp találkozni akar Orbánnal, akkor konfrontálódnia kell vele a demokrácia és a jogállamiság elleni támadásai miatt” – mondta a szocialista Annick Lambrecht a találkozóra reagálva, hozzátéve, ha Magyarország ma EU-tagjelölt ország lenne, „akkor biztosan nem vennék fel”.

 

„Ha Jambon találkozik valakivel, aki többek között jogellenesen zárat be egyetemeket, szájkosarat tesz a sajtóra,

 

európai pénzek elsikkasztásával gazdagítja a saját családját és antiszemitizmust gerjeszt, az semmiképpen sem business as usual”

 

– kelt ki Lambrecht.

 

Eközben a magyar állami MTI hírügynökség mindezekről már nem számolt be, mikor a szerdai találkozóról hírt adott. A hírügynökségi tudósításban arról esett csak szó, hogy Szijjártó szerint az EU-nak erős nemzetekre van szüksége, valamint arról, hogy milyen fontos Magyarország és Flandria kereskedelmi és politikai kapcsolata.

 

BORÍTÓKÉP: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Próbáljuk a jó oldaláról megközelíteni a dolgot: nem kell a részeg locsolkodókat kerülgetni, és marad kaja!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás