Belebukhat-e a horvát kormány a Száva-parti Manhattanbe?

Szerző: Illés Gergő
2020.02.13. 10:53

Talán a zágrábi Liget-projektként lehet emlegetni a híresen korrupt zágrábi polgármester frissen leszavazott ingatlanfejlesztési tervét, amely egy kis „Manhattant” építene Zágrábban a semmi közepén. A sok vitát kiváltó projektnek ugyanakkor belpolitikai jelentősége is van: a polgármester többsége a jobbközép kormánypárttól függ a városházán, a kormánypárté pedig a polgármester pártjától. De kitart-e az érdekkoalíció decemberig, vagy „Manhattan” kormánybuktatást hozhat?

Belebukhat-e a horvát kormány a Száva-parti Manhattanbe?

Leszavazta a horvát jobbközép kormánypárt HDZ a zágrábi közgyűlésben a városfejlesztési terv (GUP) tervezett módosításával kapcsolatban Milan Bandić főpolgármestert, ez pedig az egész horvát kormánykoalíciót a szakadék szélére taszíthatja az Euractiv szerint.

Egymástól függenek, most mégis szakítás történhet

A város élén már hatodik ciklusát töltő, hírhedten korruptnak tartott Milan Bandić polgármesternek és pártjának ugyanis a közgyűlésben Andrej Plenković jobbközép kormánypártjának, a HDZ-nek a támogatásával van csak többsége. Bandić a kormánypárt zágrábi támogatásáért cserébe pedig a hatalomban tartja Plenkovićot, ugyanis a HDZ és koalíciós partnerei parlamenti többsége szintén gyenge lábakon áll:

a kormány kisebbségből kormányoz, több kispárt, valamint pár független képviselő pedig a háttérből támogatja azt.

Ha viszont akár pár képviselő is kihátrál a kormány mögül, elolvad a törékeny többség, és fennáll annak a veszélye, hogy egy bizalmatlansági indítvánnyal megbukna a kormány és előrehozott választásokat kellene kiírni. Ilyen helyzetben pedig sokat számít, hogy mit lép Milan Bandić tíz képviselője a nemzeti parlamentben: ha ők kihátrálnának a kormány mögül, máris oda a többség.

Ez a törékeny érdekkoalíció bomlott most fel a zágrábi közgyűlés keddi ülésén, mikor a képviselők a GUP módosításairól szavaztak volna: a kormánypárt HDZ által beterjesztett módosítókat a bandićisták leszavazták, ezt követően pedig a HDZ-sek pedig már csak dafke is nemet nyomtak Bandić módosítóira. Ezzel Bandić indítványára csupán 18-an szavaztak a 49 fős közgyűlésben, míg 31-en nem támogatták azt.

Ha választás jönne, annak a szocdemek örülnek

Hogy mi következik ebből és ezután, természetesen nehéz megmondani: vannak, akik szerint előrehozott választások jöhetnek, és a bandićisták ki fognak hátrálni a miniszterelnök mögül a parlamentben. Ezt a forgatókönyvet erősíti az is, hogy a GUP leszavazása után csupán negyed órával a parlamentben a péntekre időzített plenáris szavazást áttolták a következő hétre, igaz, hivatalosan azért, mert sok képviselő nem tud majd ott lenni, mert elutazik. De egy kis spekulációval együtt már nem nehéz arra következtetni, hogy

Plenković időt próbál nyerni, és felkészülni egy bizalmatlansági indítvány jelentette forgatókönyvre.

Ennek a jelenleg az ellenzékben ülő szocdemek örülnének a legjobban, ők ugyanis a közvélemény-kutatásokban átvették a vezetést, mióta január elején a politikai veterán Zoran Milanović megverte a jobbközép Kolinda Grabar-Kitarovićot a horvát elnökválasztás második fordulójában. A szocdemek volt egészségügyi minisztere, Rajko Ostojić sietett is rögtön belengetni, hogy akármi is történjék, pártja készen áll az előrehozott választásokra.

ANDREJ PLENKOVIĆ HORVÁT KORMÁNYFŐ / FACEBOOK

A valószínűbb forgatókönyv viszont még továbbra is az, hogy a HDZ és Bandić összekapása ellenére a koalíció és a kormány marad. A Jutarnji List napilap forrásai szerint sem a HDZ, sem Bandić pártja nem szeretne borítani.  Az egyik főpolgármester-helyettes, a bandićista Olivera Majić szerint egyenesen nincs itt semmi látnivaló, ők nem is csalódottak, hogy a városfejlesztési tervet visszautasították, ilyesmi pedig megesik még koalíciós partnerek között is. A visszafogott komment nem véletlen: a GUP ügyét a városvezetés leghamarabb három hónap múlva, májusban hozhatja elő legközelebb,

ha viszont a polgármester addig nagyon hangoskodna, és beborulna a koalíció, annak ismét bukás lenne a vége.

A jobboldal a sebeit nyalogatja

Asztalt borogatni a HDZ sem szeretne, hiszen a jelenlegi parlament már úgyis csak pár hónapig fog működni, és a következő parlamenti választások ősz végén vagy tél elején esedékesek. Ráadásul Plenkovićék nem is állnak igazán készen erre: az elnökválasztási blama és a párt Plenković által vezetett centrista, valamint a vele szemben álló jobbszárnyának konfliktusa mérgezi jelenleg a párton belüli viszonyokat. Márciusban esedékes a HDZ belső választása, ahol pártelnököt és elnökséget is választanak, vagyis lényegében kiderül, kinek a vezetésével vág neki a jobboldal a parlamenti választásoknak (ne feledjük: a horvát jobboldalé a Kínai Kommunista Párt után népességarányosan a legnagyobb párt: több, mint kétszázezer tagjuk van).

Mindenesetre az előző zágrábi polgármesterválasztáson Bandić ellen induló liberális Anka Mrak Taritaš szerint Plenković esélyeit javítja, hogy a Bandić pártjának színeiben a parlamentben ülő tíz képviselő inkább a miniszterelnökhöz hűséges, mintsem a polgármesterhez. Vagyis a hatalmi játszmában jelenleg a HDZ áll nyerésre: a polgármester ha elégedetlenkedne, akkor könnyen abban a helyzetben találhatná magát, hogy a közgyűlésben összeomlik mögötte a többség, és erre a parlamentben még vissza sem tudna vágni egy bizalmatlansági indítvánnyal.

Vagyis jelenleg úgy tűnik, marad a status quo. A találgatásokat mindenesetre nehezíti, hogy

sem Bandić, sem Plenković nem szólalt meg az újságíróknak az üggyel kapcsolatban: így nem tudni, hogy most akkor maradt a kettejük közti érdekszövetség, vagy az felbomlott.

De mi is az a zágrábi Manhattan?

A hírhedten korrupt, de a város élén karizmája miatt annál régebb óta álló Milan Bandić polgármester gigaprojektje a GUP része, melynek keretében egy jó ötvenezer négyzetméteres külvárosi területen húznák fel a horvát főváros új részét, a „zágrábi Manhattant” – a projektről a Calvert Journal itt írt egy remek cikket. A terület pont a belváros és a titói brutalista épületekkel teletűzdelt Novi Zagreb kerülete között helyezkedik el, most pedig lényegében a zágrábi expón és a lóversenypályán, meg egy óriási fedetlen, aszfaltozatlan parkolón kívül nincs ott semmi.

TALÁN A KÉPRŐL LÁTSZIK, MEKKORA TERÜLETRŐL IS VAN SZÓ, A BERUHÁZÁS TÖBBEK KÖZÖTT AZ ANTALL JÓZSEF UTCÁT IS ÉRINTENÉ. 

Bandić terve szerint ennek a semminek a helyén lenne minden: modern lakóházak, irodák, bevásárlóközpontok, parkok, sétányok, és legalább egy szép nagy felhőkarcoló. Mindez persze nem lenne ingyen, a beruházás legalább ötszáz millió eurót (jó 165-170 milliárd forintot) emésztene fel. Ami persze nem kizárt, hogy az építkezés közben jócskán megugrana, legalábbis ismerve Bandić városvezetési szokásait: 2009-ben 11 ezer eurós négyzetméteráron sikerült felépíteni egy nyilvános vécét,

három éve pedig egy síversenyre 3 millió euróért hozattak 900 köbméter havat a horvát fővárosba.

Persze Bandićék nem is azzal indokolják a beruházás szükségességét, hogy abból majd mennyit lehet lopni, hanem inkább azzal, hogy a „Manhattannel” milyen jól be lehetne kapcsolni a város külterületeit a gazdasági életbe, ráadásul sikerülne külföldi befektetőket bevonzani a városba. A főpolgármester már el is repült tavaly márciusban Abu Dhabiba egy ottani ingatlanfejlesztési és befektetési vállalattal aláírni valamit.

Hogy mit, az csak fél évvel a látogatás után derült ki, hiszen azt az önkormányzat üzleti titoknak minősítette. Végül a helyi RTL újságírónője szállt rá az ügyre annyira, hogy Bandićék kénytelenek voltak nyilvánosságra hozni mindent: többek között azt, hogy a polgármester beleegyezett, hogy az Emirátusok-beli cég az összes engedélyt megszerezze, és a városfejlesztési tervbe is belenyúlhasson a következő nyolc hónapban.

A felháborodást pedig csak fokozta, hogy az ingatlanfejlesztő vállalatot már jól ismerik a régióban: az Emirátusok-beli cég áll ugyanis a Belgrade Na Vodi nevű, sokat támadott belgrádi ingatlanprojekt mögül, ahol a beruházás tervezett helyszínén

2016-ban símaszkos, baseballütős úriemberek jelentek meg éjjel bulldózerekkel, és elkezdték ledózerolni az ott álló épületeket az éj leple alatt.

A rendőrség nem tett semmit, az elkövetők kilétét pedig azóta sem tudni.

A horvát Liget-projekt

Az ellenzők – civil szervezetek és urbanisták – szerint a projektnek jelen formájában nincs is semmi értelme, hiszen a „Manhattan” messze lenne a város gazdasági központjától, és egy olyan, 50 ezer négyzetméteres külvárosi területen épülne fel, ahol ennek ellnátására nincsen megfelelő infrastruktúra. További gond, hogy a civilek szerint a városvezetés senkit nem kérdezett meg igazán, hogy akarja-e egyáltalán a modern üzleti negyedet, urbanisták szerint pedig még éppenséggel lenne mit csinálni Zágrábban egy Manhattan felhúzása előtt: például a nyolcszázezres város tömegközlekedése korántsem tökéletes, ahogyan égetően hiányoznak a közparkok és a zöldterületek is a városból.

Lényegében tehát a Száva-parti Manhattan a horvát Liget-projekt: egy modern üzleti negyeddel alapvetően nincs gond, a projektből viszont

hiányzik az átláthatóság, a közvéleménnyel való konzultáció, így sokan gondolják, hogy az ingatlanfejlesztőkön és a városvezetésen kívül nem járnának jól azzal.

Úgy látszik viszont, a keddi szavazással a sokak tiltakozását kiváltó terv egy időre a fiókba került. Egy biztos: a Bandić-ellenes baloldal soha nem szavazná meg az indítványt, a HDZ pedig nyilván a mindenkori politikai realitások alapján fogja kiszámolni, megéri-e neki a támogatás. Egyelőre viszont úgy tűnik, Bandić terve inkább tehertétel.

BORÍTÓKÉP: Milan Bandić zágrábi polgármester / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek