+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. február 13. csütörtök, 14:00
Az évente több mint százezer látogatót bevonzó barcelonai Mobile World Congress-t lemondták a szervezők, miután legnagyobb kiállítók sorra mondták le a részvételt a koronavírus veszélye miatt.

Annak ellenére, hogy eddig csak Ázsiában jelentős koronavírus-járvány, a vírus hatása átgyűrűződik más országokba is: ugyan Ázsián kívül csak szórványosan jelentek meg koronavírussal fertőződött betegek, a világgazdaságra így is hatása lehet a vírusnak – közgazdászok szerint kétségbeejtően.

 

Most az évenként megrendezett Mobil World Conference szervezői jelentették be, hogy egészségügyi és biztonsági okokból elmarad az idei rendezvényük,

 

ami 2006 óta a világ egyik legnagyobb mobiltelefonokkal és egyéb techfelszerelésekkel foglalkozó konferenciája Barcelonában. Az esemény az El País jelentése szerint közel 14 ezer embernek ad munkát a konferencia ideje alatt, és mintegy 492 millió euró bevételt jelent a város számára. Tavaly 198 országból 109 ezer ember vett részt a négynapos rendezvényen, ahol 2 400 kiállító mutatja be termékeit. A nagy techcégek gyakran itt jelentik be az újabb fejlesztéseiket.

 

A rendezvényt annak ellenére mondták le idén, hogy a spanyol hatóságok szerint nem áll fent az egészségügyi kockázat, illetve a WHO, az Egészségügyi Világszervezet is nyugalomra intett. A Reutersnek a WHO szóvivője, Tarik Jasarevic azt mondta, hogy jelenleg nincs bizonyíték, hogy más közösségekben is elterjedt a vírus Kínán kívül, így a WHO jelenleg nem kéri a nagy összejövetelek lefújását.

 

A szervezők azonban valószínűleg nem emiatt mondták le a rendezvényt, hanem mert a legtöbb kiállító már korábban jelezte, ők idén kihagyják a rendezvényt – köztük olyanok, mint a Facebook, a Sony vagy az Ericsson – szerdán pedig a Deutsche Telekom, a Vodafone és a Nokia is szintén bejelentette, idén nem lesznek ott a kiállításon. Indoklásként a legtöbb cég azt jelölte meg, hogy továbbra is aggódnak, hogy az elővigyázatossági intézkedések nem elegendőek a már Kína határain is túl terjedő vírus megállításához.

 

Azonban az ázsiai cégek, köztük a dél-koreai Samsung, vagy a két kínai techóriás a Xiaomi és Huaweii jelezte, hogy ők szívesen kiállítanának idén is. Elővigyázatosság gyanánt pedig a delegáltjaik 14 napig önkéntes karanténban lettek volna Kínán kívül, mielőtt a rendezvény helyszínére utaztak volna.

 

A Wired értesülései szerint ezért

 

a szervezők most arra próbálják rávenni a spanyol kormányt, hogy hirdessenek egészségügyi vészhelyzetet, mivel így visszaigényelhetnék a biztosításokat.

 

A Kínából induló koronavírusnak már közel 60 ezer fertőzöttje van és 1300-nál is több halottja. Az Azonnali frissen indult podcastjának az első adásában is a vírus volt az egyik téma, illetve még képriportot is készítettünk arról, hogyan hat a vírus a Magyarországon élő kínaiak életére. Általánosságban arról, hogy mit kell tudni a koronavírusról, itt írtunk bővebben.

 

FOTÓ: Pillanatkép a tavalyi kiállításról (Instagram)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az biztos, hogy 2020-ban soha nem látott számú embernek kerül be a mindennapi életébe az online piálás a haverokkal. De igazából van ennek bármi értelme? Leteszteltük!

Ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, hogy csinálják ezt a magyarországi ortodoxok.

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás