Ukrajna blokkolása: a Momentumon kívüli ellenzék egyetért a kormányzati intézkedéssel

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.12. 16:58

Míg a Momentum szerint aránytalan, hogy a magyar kormány blokkolja az ukrán NATO- és EU-csatlakozási törekvéseket az ott bevezetett, kisebbségeket hátrányosan érintő nyelvtörvény miatt, az LMP szerint ez jogos. Hogy hogyan látja a kérdést a többi ellenzéki párt, arról ők maguk beszéltek az Azonnalinak.

Ukrajna blokkolása: a Momentumon kívüli ellenzék egyetért a kormányzati intézkedéssel

Nemcsak az LMP, de a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd szerint is helyesen jár el a kormány, mikor blokkolja az ukrán NATO, illetve EU-csatlakozási törekvéseket – derül ki a pártok Azonnalinak adott válaszából.

A vétózás amiatt van, hogy Ukrajna az ország kisebbségeinek – így a kárpátaljai magyaroknak – nyelvhasználatát korlátozó törvényeket vezetett be. Hogy mégis mi az ellenzék álláspontja, annak az adott apropót, hogy a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin azt nyilatkozta: az ukrán nyelvtörvényt módosítani kell, hogy a magyar kisebbségek szabad nyelvhasználathoz fűződő joga ne sérüljön,

de Ukrajna NATO- és EU-tagságának blokklása nem arányos válasz erre.

„Magyarország számára az egyik legfontosabb geopolitikai kérdés Ukrajna euroatlanti integrációja” – írta Cseh, akit ezzel kapcsolatos megnyilatkozásai miatt Menczer Tamás külügyi államtitkár „magyarellenesnek” nevezett.

Az adok-kapokba kedden beszállt a magát nemrég LMP - Magyarország Zöld Pártjává átnevező zöldpárt is. Közleményben tudatták, minden eszközt meg kell ragadni a kárpátaljai magyarok védelme érdekében: Ukrajna NATO- és uniós csatlakozásának blokkolása nem túlzó reakció, hanem annak a bizonyítéka, hogy Magyarország ebben a kérdésben valóban nem alkuszik, és nem csak a szavak szintjén tesz meg mindent a kisebbségben élő magyarok jogaiért. „Az Unió és Magyarország érdekei egy irányba mutatnak: a cél, hogy Ukrajna az euroatlanti közösség részévé váljon, de csak akkor, ha valóban készen áll a csatlakozásra,

mert az elmúlt évek pont azt bizonyították, hogy a jogállami normák teljesítését már belépett országok esetén nehéz kikényszeríteni.”

Így adta magát a kérdés: vajon a többi ellenzéki párt hogyan áll az ukránokhoz?

A stílusból visszavehetne a magyar kormány

A Jobbik nemzetpolitikai szakpolitikusa, Bencsik János azt írta az Azonnalinak: az ukrán nyelvtörvénnyel Kijev nemzetközi egyezményeket is sért. „Ezért támogatjuk a kormány ezirányú törekvéseit mindaddig, amíg az ukrán kormány nem folytat le érdemi konzultációt a helyi magyar pártokkal és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel, és nem törli a jogszabály diszkriminatív, magyarságra nézve hátrányos passzusait.”

Hogy jól járt-e el a kormány Ukrajna blokkolásával, arra a Párbeszéd azt írta:

„Igen. Ezt nem kritizáljuk, ráadásul már megtörtént.”

Hozzátették, mivel nem vált be az intézkedés, az új ukrán vezetés esetében érdemes lenne tiszta lapot nyitni, alternatív utakat bejárni, például a lengyelek közvetítését kérni, akik hagyományosan jóban vannak az ukránokkal az orosz fenyegetés miatt.

Az MSZP-s Molnár Zsolt, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke arról beszélt az Azonnalinak: az helyes, hogy a magyar kormány fellép a kisebbségi jogokért és a magyar nyelvhasználatért, és az is helyes, hogy ennek tétet ad. Ám Molnár szerint

az már egyáltalán nem helyénvaló, hogy a kormány mindezt a maga nyers, a diplomáciai érintkezés kulturális normáit áthágó, agresszív kommunikációs stílusában teszi.

A DK nem kívánt megszólalni

Ugyan az Azonnali kereste a közvélemény-kutatások szerinti legerősebb ellenzéki pártot, a Demokratikus Koalíciót is, ám ők nem kívántak megnyilvánulni az évek óta húzódó konfliktus ügyében.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek