+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 11. kedd, 19:18
Aggodalomra semmi ok, ezért nem fog a jegyvizsgáló megbüntetni, legfeljebb csúnyán fog rád nézni.

„Ezek a Huaweiek… inkább nem is kommentálom. De ha jön egy főkalauz (aki a jegyvizsgálók munkáját ellenőrzi a vonaton – a szerk.), az nem fog ennek örülni” – ezt a megjegyzést kaptam nemrég egy kalauztól útban a főváros felé, miután sokadjára nem sikerült beolvasni a MÁV appjában vásárolt jegyem QR-kódját az amúgy teljesen jól működő telefonomon.

 

Ideje lenne leszokni a papír alapú jegyekről

 

Ez már csak azért is sajnálatos, mert túl azon, hogy környezetkímélő az elektronikus a papíralapú formátummal szemben, a MÁV-appban lehet a legkényelmesebben és leginkább költséghatékonyan vonatjegyet venni: nem kell például képernyők hosszú során végigugrálni, mire eljutsz a fizetésig (mint az internetes jegyvásárlásnál),

 

a különböző kedvezményeidet el tudod menteni, hogy azokat ne kelljen minden vásárlásnál újra kiválasztanod, és még a jegy is tíz százalékkal olcsóbb

 

(automatás vásárlás esetén csak öt százalékkal).

 

Ezen felül az app tartalmaz egy csomó más hasznos funkciót is: például nyomon lehet követni a vonatok pontos helyzetét, késés esetén a vonat várható érkezését, de egy gombnyomással megnézhetjük azt is, hogy az adott állomásról mikor és milyen vonatok indulnak, vagy hogy egy kiválasztott vonalon hogyan közlekednek a vonatok. (Az Android és iOS készülékeken is használható appról itt találsz bővebb információkat.)

 

A ZÖLDDEL JELZETT VONATOK MENETRENDSZERINT KÖZLEKEDNEK, A CITROMSÁGA AZ ENYHE, A NARANCSSÁRGA A KOMOLYABB KÉSÉST JELÖLI. FORRÁS: MÁV APP / GOOGLE PLAY

 

Az appos jegyet tulajdonképpen még lekezelni sem kellene

 

A MÁV-appnak azért van pár hátránya: a jegyet csak az appból lehet elérni, nem tudod pdf-be lementeni, a jegy névre szól, így másnak nem tudsz jegyet venni, továbbá az utazást nem lehet megszakítani.

 

A legizzasztóbb pillanatokat mégis az okozhatja, amikor a kalauznak nem sikerül beolvasni a jegyeden szereplő QR-kódot, még maximális fényerőre állított telefonnal sem, ami nagyban segíti a sikeres jegyleolvasást. (A fent említett kalauz pont az alacsonyabb fényerő miatt panaszkodott a Huaweiekre.)

 

HASZNOS FUNKCIÓ A JEGY ALATT MEGJELENŐ KIS ELEMLÁMPA, AMIRE RÁNYOMVA A TELEFON AUTOMATIKUSAN A LEGNAGYOBB FÉNYERŐRE KAPCSOL / MÁV APP / GOOGLE PLAY

 

Az Azonnali kérdésére a MÁV közölte: a problémával kapcsolatban hozzájuk eddig nem érkezett hivatalos panasz, sem a jegyvizsgálóktól, sem az utasoktól. Ám akkor sem kell megijedni, ha ez mégis előfordulna: a MÁV tájékoztatása szerint

 

a kalauz nem büntetheti sem pótdíjjal, sem leszállítással az utast, helyette a jegyvizsgálónak lehetősége van a jegysorszám szerinti ellenőrzésre a QR-kód beolvasása helyett.

 

Sőt, még erre sincs feltétlen szükség a MÁV szerint: az appon keresztül vásárolt jegyet tulajdonképpen elég csak felmutatni, az a jegyen feltüntetett időszakban (a kiválasztott vonat megérkezésétől számított négy órában) érvényes ellenőrzés nélkül is.

 

Szóval nyugodtan éljen mindenki a technika adta lehetőséggel: még ha olyan problémába is ütközöl, mint én, a kalauz jobb esetben leolvasás nélkül odébbáll, rosszabb esetben pedig bosszúsan bepötyögi magának a jegyed sorszámát, hogy megbizonyosodjon annak érvényességéről.

 

NYITÓKÉP: MÁV / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás