Mit tegyél, ha nem tudja beolvasni a MÁV-appban vásárolt jegyed a kalauz?

Szerző: Petróczi Rafael
2020.02.11. 19:18

Aggodalomra semmi ok, ezért nem fog a jegyvizsgáló megbüntetni, legfeljebb csúnyán fog rád nézni.

Mit tegyél, ha nem tudja beolvasni a MÁV-appban vásárolt jegyed a kalauz?

„Ezek a Huaweiek… inkább nem is kommentálom. De ha jön egy főkalauz (aki a jegyvizsgálók munkáját ellenőrzi a vonaton – a szerk.), az nem fog ennek örülni” – ezt a megjegyzést kaptam nemrég egy kalauztól útban a főváros felé, miután sokadjára nem sikerült beolvasni a MÁV appjában vásárolt jegyem QR-kódját az amúgy teljesen jól működő telefonomon.

Ideje lenne leszokni a papír alapú jegyekről

Ez már csak azért is sajnálatos, mert túl azon, hogy környezetkímélő az elektronikus a papíralapú formátummal szemben, a MÁV-appban lehet a legkényelmesebben és leginkább költséghatékonyan vonatjegyet venni: nem kell például képernyők hosszú során végigugrálni, mire eljutsz a fizetésig (mint az internetes jegyvásárlásnál),

a különböző kedvezményeidet el tudod menteni, hogy azokat ne kelljen minden vásárlásnál újra kiválasztanod, és még a jegy is tíz százalékkal olcsóbb

(automatás vásárlás esetén csak öt százalékkal).

Ezen felül az app tartalmaz egy csomó más hasznos funkciót is: például nyomon lehet követni a vonatok pontos helyzetét, késés esetén a vonat várható érkezését, de egy gombnyomással megnézhetjük azt is, hogy az adott állomásról mikor és milyen vonatok indulnak, vagy hogy egy kiválasztott vonalon hogyan közlekednek a vonatok. (Az Android és iOS készülékeken is használható appról itt találsz bővebb információkat.)

A ZÖLDDEL JELZETT VONATOK MENETRENDSZERINT KÖZLEKEDNEK, A CITROMSÁGA AZ ENYHE, A NARANCSSÁRGA A KOMOLYABB KÉSÉST JELÖLI. FORRÁS: MÁV APP / GOOGLE PLAY

Az appos jegyet tulajdonképpen még lekezelni sem kellene

A MÁV-appnak azért van pár hátránya: a jegyet csak az appból lehet elérni, nem tudod pdf-be lementeni, a jegy névre szól, így másnak nem tudsz jegyet venni, továbbá az utazást nem lehet megszakítani.

A legizzasztóbb pillanatokat mégis az okozhatja, amikor a kalauznak nem sikerül beolvasni a jegyeden szereplő QR-kódot, még maximális fényerőre állított telefonnal sem, ami nagyban segíti a sikeres jegyleolvasást. (A fent említett kalauz pont az alacsonyabb fényerő miatt panaszkodott a Huaweiekre.)

HASZNOS FUNKCIÓ A JEGY ALATT MEGJELENŐ KIS ELEMLÁMPA, AMIRE RÁNYOMVA A TELEFON AUTOMATIKUSAN A LEGNAGYOBB FÉNYERŐRE KAPCSOL / MÁV APP / GOOGLE PLAY

Az Azonnali kérdésére a MÁV közölte: a problémával kapcsolatban hozzájuk eddig nem érkezett hivatalos panasz, sem a jegyvizsgálóktól, sem az utasoktól. Ám akkor sem kell megijedni, ha ez mégis előfordulna: a MÁV tájékoztatása szerint

a kalauz nem büntetheti sem pótdíjjal, sem leszállítással az utast, helyette a jegyvizsgálónak lehetősége van a jegysorszám szerinti ellenőrzésre a QR-kód beolvasása helyett.

Sőt, még erre sincs feltétlen szükség a MÁV szerint: az appon keresztül vásárolt jegyet tulajdonképpen elég csak felmutatni, az a jegyen feltüntetett időszakban (a kiválasztott vonat megérkezésétől számított négy órában) érvényes ellenőrzés nélkül is.

Szóval nyugodtan éljen mindenki a technika adta lehetőséggel: még ha olyan problémába is ütközöl, mint én, a kalauz jobb esetben leolvasás nélkül odébbáll, rosszabb esetben pedig bosszúsan bepötyögi magának a jegyed sorszámát, hogy megbizonyosodjon annak érvényességéről.

NYITÓKÉP: MÁV / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek