+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. február 11. kedd, 19:18
Aggodalomra semmi ok, ezért nem fog a jegyvizsgáló megbüntetni, legfeljebb csúnyán fog rád nézni.

„Ezek a Huaweiek… inkább nem is kommentálom. De ha jön egy főkalauz (aki a jegyvizsgálók munkáját ellenőrzi a vonaton – a szerk.), az nem fog ennek örülni” – ezt a megjegyzést kaptam nemrég egy kalauztól útban a főváros felé, miután sokadjára nem sikerült beolvasni a MÁV appjában vásárolt jegyem QR-kódját az amúgy teljesen jól működő telefonomon.

 

Ideje lenne leszokni a papír alapú jegyekről

 

Ez már csak azért is sajnálatos, mert túl azon, hogy környezetkímélő az elektronikus a papíralapú formátummal szemben, a MÁV-appban lehet a legkényelmesebben és leginkább költséghatékonyan vonatjegyet venni: nem kell például képernyők hosszú során végigugrálni, mire eljutsz a fizetésig (mint az internetes jegyvásárlásnál),

 

a különböző kedvezményeidet el tudod menteni, hogy azokat ne kelljen minden vásárlásnál újra kiválasztanod, és még a jegy is tíz százalékkal olcsóbb

 

(automatás vásárlás esetén csak öt százalékkal).

 

Ezen felül az app tartalmaz egy csomó más hasznos funkciót is: például nyomon lehet követni a vonatok pontos helyzetét, késés esetén a vonat várható érkezését, de egy gombnyomással megnézhetjük azt is, hogy az adott állomásról mikor és milyen vonatok indulnak, vagy hogy egy kiválasztott vonalon hogyan közlekednek a vonatok. (Az Android és iOS készülékeken is használható appról itt találsz bővebb információkat.)

 

A ZÖLDDEL JELZETT VONATOK MENETRENDSZERINT KÖZLEKEDNEK, A CITROMSÁGA AZ ENYHE, A NARANCSSÁRGA A KOMOLYABB KÉSÉST JELÖLI. FORRÁS: MÁV APP / GOOGLE PLAY

 

Az appos jegyet tulajdonképpen még lekezelni sem kellene

 

A MÁV-appnak azért van pár hátránya: a jegyet csak az appból lehet elérni, nem tudod pdf-be lementeni, a jegy névre szól, így másnak nem tudsz jegyet venni, továbbá az utazást nem lehet megszakítani.

 

A legizzasztóbb pillanatokat mégis az okozhatja, amikor a kalauznak nem sikerül beolvasni a jegyeden szereplő QR-kódot, még maximális fényerőre állított telefonnal sem, ami nagyban segíti a sikeres jegyleolvasást. (A fent említett kalauz pont az alacsonyabb fényerő miatt panaszkodott a Huaweiekre.)

 

HASZNOS FUNKCIÓ A JEGY ALATT MEGJELENŐ KIS ELEMLÁMPA, AMIRE RÁNYOMVA A TELEFON AUTOMATIKUSAN A LEGNAGYOBB FÉNYERŐRE KAPCSOL / MÁV APP / GOOGLE PLAY

 

Az Azonnali kérdésére a MÁV közölte: a problémával kapcsolatban hozzájuk eddig nem érkezett hivatalos panasz, sem a jegyvizsgálóktól, sem az utasoktól. Ám akkor sem kell megijedni, ha ez mégis előfordulna: a MÁV tájékoztatása szerint

 

a kalauz nem büntetheti sem pótdíjjal, sem leszállítással az utast, helyette a jegyvizsgálónak lehetősége van a jegysorszám szerinti ellenőrzésre a QR-kód beolvasása helyett.

 

Sőt, még erre sincs feltétlen szükség a MÁV szerint: az appon keresztül vásárolt jegyet tulajdonképpen elég csak felmutatni, az a jegyen feltüntetett időszakban (a kiválasztott vonat megérkezésétől számított négy órában) érvényes ellenőrzés nélkül is.

 

Szóval nyugodtan éljen mindenki a technika adta lehetőséggel: még ha olyan problémába is ütközöl, mint én, a kalauz jobb esetben leolvasás nélkül odébbáll, rosszabb esetben pedig bosszúsan bepötyögi magának a jegyed sorszámát, hogy megbizonyosodjon annak érvényességéről.

 

NYITÓKÉP: MÁV / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

Van egy hely, ahol már most megvalósult Orbán, Salvini és Morawiecki budapesti álma.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás