+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szeghalmi Örs
2020. február 11. kedd, 15:15
Élesedett megint az a terv, hogy egyazon napon tartsák a parlamenti választást, valamint az önkormányzatit Romániában. Már szó volt erről, de akkor olyan előjellel, hogy ez nem lehetséges. Most épp olyannal, hogy mégis az.

Erősödnek azok a hangok, amelyek szerint titkos háttéralku lehet a két legnagyobb, rivális romániai párt között, hogy kierőszakolják az előrehozott választásokat. Mint arról beszámoltunk, az idő előtti parlamenti választásokat a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint az azt támogató Klaus Johannis államfő szorgalmazza leginkább, ugyanis a felmérések szerint ez a politikai oldal győzne, ha idén az eredetileg tervezett tél helyett már nyár elején megtarthatnák a voksolást.

 

Ehhez azonban számos jogi akadályt kell legyőzniük, mivel igen bonyolult a voksolás előrehozása – így nem is volt rá még példa az országban. A pártok azonban belevágtak a dologba, amelynek módja esetleg az lehet, hogy kétszer is megbukjon a kormány a parlamentben – amit jelenleg a PNL ad –, majd feloszlassák ezt az az őket elmeszelő parlamentet, kiírva az idő előtti voksolást. Csakhogy a parlameni választáson kívül még önkormányzati is esedékes idén, az épp tavasz végén, nyár elején aktuális. A törvényhozási voksoláson a képviselőket és a szenátorokat választják meg (a román parlament kétkamarás), az önkormányzatin a polgármestereket, a települési tanácsokat, továbbá a megyei testületeket és ezek elnökeit is.

 

Már régebben felmerült, hogy mindezen szavaztatásokat szinte egyszerre is meg lehetne tartani – ám akkor még úgy került be a közbeszédbe, hogy nyilván nem ugyanazon a napon, hanem egy hét különbséggel. Fordulni látszik azonban a kocka: a jelenleg ellenzékben lévő nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) lehetne a vesztese az idő előtti parlamenti voksolásnak, és ennek megfelelően ellenezte is eddig azt – viszont igyekezve adaptálódni az új helyzethez, újabb számításokkal álltak elő, és már nem ellenzik annyira. Most úgy néz ki, hogy alakul valamiféle konszenzus, a legtöbb párt támogatná az előrehozottakat – a PSD pedig igyekszik mérsékelni az ebből esetleg adódó veszteségeit.

 

Van vesztenivalója a legerősebbnek

 

A PSD ugyanis szervezetileg a legerősebb párt Romániában, főleg települési szinteken, vidéken – és nagyot vesztene erejéből, ha a jelenlegi egy- helyett kétfordulóssá tenné a polgármesterei megválasztását a jelenleg kormányzati feladatokat ellátó PNL. Ugyanis a kevésbé reprezentatív egyfordulós rendszerben a PSD több helyi mandátumra számíthat, míg ha második forduló döntene a két legjobban helyezett jelölt között, akkor sokat elbukna.

 

Azt súgja a megérzésem, hogy a háttérben lepaktált a PSD és a PNL: az utóbbi hagyja veszni az önkormányzati választás kétfordulóssá tételét, cserébe a PSD nem szabotálja el a parlamenti voksolás előrehozását. A színfalak előtt drámáznak, mögöttük már kiegyezhettek”

 

– ezzel a meglátással szállt be a titkos háttéralkut emlegetők sorába Traian Băsescu volt román államfő, aki maga is egy kisebb parlamenti párt, a jobboldali Népi Mozgalom Párt (PMP) alapítója. Băsescu eddigi tapasztalataira és intuíciójára hivatkozva mondja ezt. Amit már politikai elemzők egy része maga is hangoztat egy ideje.

 

A még újabb csavar pedig az, hogy a PSD állítólag még egy feltételt szabna ahhoz, hogy ne igyekezzen eljárásjogi, törvényhozásbeli manőverekkel húzni az időt, hanem benne legyen az újabb PNL-kormány gyors megbuktatásában is, elősegítve a parlamenti választások előrehozását: immár felvetették, hogy a rendes időben esedékes önkormányzati voksolásokkal egy napon szeretnék a parlamenti választásokat is megtartatni. Ugyanis a PSD számításai szerint így tudnák minimalizálni a veszteségeiket, mert a polgármesterjelöltjeik egyúttal intenzíven kampányolnának a helyi közösségekben a parlamenti választás ügyében is, és egyszerre söpörhetnék be a szavazatokat.

 

Márpedig ennek a tömörülésnek az ereje épp abban rejlik, hogy nagyon jó a mozgósítási gépezete a vidéki településeken – régiók esetében pedig Ó-Romániában. A kockázatot is látják persze ebben, mivel a fő rivális PNL meg épp a parlamenti választások favoritja e pillanatban, tehát fordítva is elsülhet a dolog, azaz úgy, hogy a parlamenti voksolásra való mozgósítás miatt a liberálisok szereznek még több önkormányzati mandátumot is, ha egyazon napon lesznek a választások.

 

Ezért a PSD vezetői megosztottak a kérdésben: a helyi oligarcháik egy része, valamint a pártelnök Marcel Ciolacu akarja, hogy felhagyjanak az előrehozott parlamenti választás blokkolásával, más helyi érdekcsoportok és oligarchák nem kockáztatnának, és arra számítanak, hogy a párt valamelyest visszaszerezhet a rengeteg korrupciós ügy miatt elvesztett népszerűségéből, ha év végén, azaz rendes időben lesz a parlamenti voksolás.

 

LUDOVIC ORBAN MEGBUKTATOTT ÉS TALÁN LEENDŐ ROMÁNIAI KORMÁNYFŐ PÁRTTÁRSAIVAL, A BUKARESTI KORMÁNYPALOTÁBAN TART SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT

 

Most minden esetre úgy néz ki, a pár napja megbuktatott PNL-s kabinet helyére jelölt újabb liberális kormány beiktatásáról, vagy annak elvetéséről e hó végén szavazhat a parlament. Az a parlament, amelyben a PSD még mindig többségben van – ezért fontos, hogy elősegíti-e a törvényhozási választás előrehozását, a kabinet újbóli megbuktatásával, vagy bojkottálja azt.

 

Lesz-e egyáltalán mit buktatni?

 

Egyébként a PNL-hez húzó Johannis államfő ugyanazt a Ludovic Orbant kérte fel az újabb kormány megalakítására, akinek csapatát pár napja megbuktatta a parlament a PSD vezetésével. Sőt, maga a kormány összetétele is ugyanaz, mint az előzőé, és a programon is csak keveset változtattak. Ludovic Orban újbóli jelölését az alkotmánybíróságon támadta meg a PSD, mert szerintük nem lehet ugyanazt a személyt úgy felkérni ismét, hogy az új kormány megalakításának számítson.

 

Csakhogy ez is egy háttérmanőver: a taláros testületben is a PSD emberei vannak többségben, így a párt ezzel is húzhatja, akadályozhatja a PNL-kormány beiktatásáról szóló döntést, ha óhajtja, ha pedig mégis inkább belemenne az előrehozott választások kieszközlésébe, akkor az általa beosztásba juttatott alkotmánybírák nem fognak akadékoskodni. E pillanatban ez utóbbi látszik valószínűbbnek, mivel az alkotmánybírák szűk határidőt jelöltek meg az említett beadvány tisztázására: pár napon belül eldöntenék, új kormánynak számít-e a második Orban-kabinet, azaz van-e esetleg mit buktatni az előrehozott választások érdekében, vagy nincs.

 

FOTÓ: A román kormány honlapja, gov.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás