Akik az elsők között is elsők: egy faluban már éjfélkor leszavaznak New Hampshire-ben az előválasztáson

2020.02.10. 19:38

Mindössze öten alkotják idén a szavazókört, ahol 1960 óta mindig elsőként, éjfélkor leszavaznak a helyiek.

Akik az elsők között is elsők: egy faluban már éjfélkor leszavaznak New Hampshire-ben az előválasztáson

Február tizenegyedikén kedden kinyitnak a szavazófülkék New Hampshire-ben, és ezzel az államok közül elsőként döntik el előválasztáson a demokraták, kire szavazzon a júniusi jelölőkongresszuson a huszonnégy állami küldött, amit a lakosságszáma alapján New Hampshire delegálhat. (Iowában ugyanis kaukusszal döntöttek az emberek, ami ugye hivatalosan és a gyakorlatban sem szavazás, hanem belsős párttaggyűlés.)

Van egy település New Hampshire-ben, akik még ezt az elsőséget is magának akarja kisajátítani:

Dixville Notchban 1960 óta pontban éjfélkor adják le a szavazataikat az ott lakók,

megelőzve a többi, állambeli szavazót, akik kedd folyamán szavaznak le. (New Hampshire-ben nemcsak a demokraták, de a függetlenek is részt vehetnek a demokrata előválasztáson.)

A New Hampshire-i szabályok ezt nem zárják ki, csupán annyit írnak elő, hogy maguknak a szavazófülkéknek délelőtt tizenegy és este hét között mindenképp nyitva kell lenniük. 1988-ban rekordrészvétel mellett folyt a rituális szavazás: harmincnyolcan szavaztak, de azóta ez a szám drasztikusan lecsökkent. Habár

nem ritka, hogy az újságírók és a tévések többször annyian vannak, mint a szavazásra megjelentek,

idén komoly veszélybe került a hatvanéves hagyomány: csupán négy regisztrált demokrata szavazó maradt a városban, sürgősen leigazolták hát a helyi síközpont újdonsült salesesét, ötre egészítve ki az éjfélkor az urnákhoz járuló szavazók számát: egy szavazókör létesítéséhez ugyanis legalább öt regisztrált szavazó szükséges.

NYITÓKÉP: Már folynak az előkészületek. Forrás: The Balsams Resort / Facebook

 
Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek