A héten átbeszéli a VI. kerület, el tudnak-e nevezni valamit Borisz Nyemcovról az orosz nagykövetségnél

Szerző: Fekő Ádám
2020.02.09. 19:06

Prágában a meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról nevezik majd el az orosz nagykövetség előtti teret. Tesz-e hasonló gesztust a budapesti VI. kerület, ahol a nagykövetség van? Megkérdeztük.

A héten átbeszéli a VI. kerület, el tudnak-e nevezni valamit Borisz Nyemcovról az orosz nagykövetségnél

A hétvége talán legszebb nemzetközi híre volt, hogy Prágában az önkormányzat az orosz nagykövetség előtti teret Borisz Nyemcovról fogja elnevezni: a nagyobb pártok már ki is fejezték az ötlet iránti támogatásukat. A Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb ellenfeleként politizáló Nyemcovot öt évvel ezelőtt február 27-én lőtte le egy ismeretlen Moszkvában a Kremltől nem messze. Értelemszerűen nem nehéz összekötni az okokat, és azt sem, hogy miért lépi meg Washington, Kijev és Vilnius után Prága is, hogy direkt az orosz nagykövetség közvetlen közelében nevezzen el valamilyen közteret Nyemcovról. 

Felmerül a kérdés, hogy várható-e vajon hasonló szimbolikus kiállás az orosz módszerek ellen Budapesten is?

Mivel az orosz nagykövetség a VI. kerületben van, megkerestük Soproni Tamást, a kerület momentumos polgármesterét, aki kérdésünkre elmondta: már hallott a hírről, és ezek szerint fontolgatja is, hogy megpróbálkoznak valami hasonlóval.

„Az ötlet felmerült, de az orosz nagykövetséget a Lendvai, a Bajza és a Munkácsy és az Aradi utca veszik körbe Budapesten, és még a közelben is van jópár régi elnevezésű utca. Ha lenne kis közterünk a környéken, az könnyebb lenne” – mondta az Azonnalinak a VI. kerület polgármestere, aki azt nem ígéri, hogy tesz lépéseket az ügy érdekében, de beszélni fognak róla:

„Mindenképp végiggondoljuk a héten, hogy van-e ennek realitása.”

Soproni amúgy nem szurkálódásnak tartja Prága megoldását, hanem annál sokkal többnek: „Ez a demokrácia és a közös értékrend melletti kiállás. Ha szurkálódás lenne, nem is tetszene az ötlet, mert nem tartom méltónak közhatalmat viselő emberként” – mondta.

FOTÓ: Soproni Tamás, a budapesti orosz nagykövetség, Borisz Nyemcov (forrás: Azonnali, Wikipedia)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek