+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 9. vasárnap, 19:06
Prágában a meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról nevezik majd el az orosz nagykövetség előtti teret. Tesz-e hasonló gesztust a budapesti VI. kerület, ahol a nagykövetség van? Megkérdeztük.

A hétvége talán legszebb nemzetközi híre volt, hogy Prágában az önkormányzat az orosz nagykövetség előtti teret Borisz Nyemcovról fogja elnevezni: a nagyobb pártok már ki is fejezték az ötlet iránti támogatásukat. A Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb ellenfeleként politizáló Nyemcovot öt évvel ezelőtt február 27-én lőtte le egy ismeretlen Moszkvában a Kremltől nem messze. Értelemszerűen nem nehéz összekötni az okokat, és azt sem, hogy miért lépi meg Washington, Kijev és Vilnius után Prága is, hogy direkt az orosz nagykövetség közvetlen közelében nevezzen el valamilyen közteret Nyemcovról. 

 

Felmerül a kérdés, hogy várható-e vajon hasonló szimbolikus kiállás az orosz módszerek ellen Budapesten is?

 

Mivel az orosz nagykövetség a VI. kerületben van, megkerestük Soproni Tamást, a kerület momentumos polgármesterét, aki kérdésünkre elmondta: már hallott a hírről, és ezek szerint fontolgatja is, hogy megpróbálkoznak valami hasonlóval.

 

„Az ötlet felmerült, de az orosz nagykövetséget a Lendvai, a Bajza és a Munkácsy és az Aradi utca veszik körbe Budapesten, és még a közelben is van jópár régi elnevezésű utca. Ha lenne kis közterünk a környéken, az könnyebb lenne” – mondta az Azonnalinak a VI. kerület polgármestere, aki azt nem ígéri, hogy tesz lépéseket az ügy érdekében, de beszélni fognak róla:

 

„Mindenképp végiggondoljuk a héten, hogy van-e ennek realitása.”

 

Soproni amúgy nem szurkálódásnak tartja Prága megoldását, hanem annál sokkal többnek: „Ez a demokrácia és a közös értékrend melletti kiállás. Ha szurkálódás lenne, nem is tetszene az ötlet, mert nem tartom méltónak közhatalmat viselő emberként” – mondta.

 

FOTÓ: Soproni Tamás, a budapesti orosz nagykövetség, Borisz Nyemcov (forrás: Azonnali, Wikipedia)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás