+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 8. szombat, 20:33
Már egy Kínában járt emberrel történt érintkezés is elég ahhoz, hogy ne engedjenek fel járataikra a hajótársaságok.

„További értesítésig” nem utazhatnak kínai, hongkongi vagy makaói útlevéllel rendelkező utasok a koronavírus miatt a világ legnagyobb hajótársaságai között szereplő Norwegian Cruise Line és Royal Caribbean Cruises járatain – írja a Verge. A tiltások azért ezekre az országokra vonatkoznak, mert a vírus Kínából indult ki, ami miatt például a kínaiakkal szomszédos Oroszország már le is zárta közös határszakaszaikat.

 

Találkoztál valakivel, aki Kínában járt? Ne gyere!

 

A Royal Caribbean azon utasait vagy dolgozóit sem engedi a hajóikra, akik az elmúlt 15 napban Kínába, Kínából vagy Kínán át utaztak (de ugyanez a szigor áll a hongkongi vagy makaói helyszínek esetén is). A tiltás ráadásul még azokra is vonatkozik, akik érintkeztek olyan személyekkel, akik a megadott időintervallumon belül az említett országokban jártak vagy átutaztak rajtuk.

 

Ugyanezt a protokollt követi az ugyancsak a legnagyobb hajótársaságok között szereplő Carnival Corporation is, ám ők nem tiltják ki azokat, akik csak a megadott országok útleveleivel rendelkeznek, de nem jártak mostanában arra.

 

A Norwegean Cruise Line viszont a legszigorúbb, ugyanis náluk nem 15, hanem 30 napos határidő vonatkozik az említett ázsiai utazásokra.

 

Míg a Verge-nek a Carnival azt válaszolta, teljes visszatérítést biztosít azon utasainak, akik már foglaltak járataikra, addig a másik két társaság erre a kérdésre nem volt hajlandó felelni.

 

Magyar fertőzöttről nem tudni

 

A hajótársaságok szigorú fellépése egyébként nem véletlen: már három tengerjáró hajóról is tudni, amelyet elért a koronavírus. Az egyik, Japán partjainál karantén alá helyezett hajón egyébként három magyar is dolgozik a külügyminisztérium tudomása szerint, ám ők nincsenek a fertőzöttek között.

 

A hivatalos, szombati adatok szerint egyébként eddig több mint 34 ezer fertőzöttje van a koronavírusnak, míg 722 halottja.

 

A halottak között eddig két külföldi van: egy amerikai és japán állampolgár vesztette életét a gócpontnak számító kínai Vuhan városában.

 

Jelen állás szerint nem tudni arról, hogy külföldön lévő magyar állampolgárok elkapták volna a koronavírust, ahogy úgy tűnik, még Magyarországon sem ütötte fel a fejét a betegség. Ugyan nemrég a külügyminisztérium segítette hét magyar hazajutását Vuhanból, és nekik még karanténban kell lenniük, de az eddigi hírek szerint jól vannak.

 

Ugyanakkor a koronavírus magyar vonatkozásairól álhírek már terjednek.

 

Éppen pénteken kapcsolt le a rendőrség több olyan álhírportált – és a hozzájuk tartozó Facebook-oldalakat – amelyek azt hazudták, már magyar érintettek is vannak, sőt egy halálos áldozat is. Ennek az lett a vége, hogy nyomozás indult közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

 


Aki a koronavírussal kapcsolatos valódi híreket olvasna még, annak érdemes meghallgatni az Azonnali frissen elindult podcastjának első adását, ahol erről is van szó, illetve kattintania képriportunkra arról, hogyan éli meg a járvány miatti helyzetet a magyarországi kínai közösség. Hogy általánosságban mit kell tudni a koronavírusról, arról korábban itt írtunk.

 

FOTÓ: Dveking / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás