Koronavírus: már egy kínai útlevél is elég lehet, hogy kitiltsanak a tengerjárókról

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.08. 20:33

Már egy Kínában járt emberrel történt érintkezés is elég ahhoz, hogy ne engedjenek fel járataikra a hajótársaságok.

Koronavírus: már egy kínai útlevél is elég lehet, hogy kitiltsanak a tengerjárókról

„További értesítésig” nem utazhatnak kínai, hongkongi vagy makaói útlevéllel rendelkező utasok a koronavírus miatt a világ legnagyobb hajótársaságai között szereplő Norwegian Cruise Line és Royal Caribbean Cruises járatain – írja a Verge. A tiltások azért ezekre az országokra vonatkoznak, mert a vírus Kínából indult ki, ami miatt például a kínaiakkal szomszédos Oroszország már le is zárta közös határszakaszaikat.

Találkoztál valakivel, aki Kínában járt? Ne gyere!

A Royal Caribbean azon utasait vagy dolgozóit sem engedi a hajóikra, akik az elmúlt 15 napban Kínába, Kínából vagy Kínán át utaztak (de ugyanez a szigor áll a hongkongi vagy makaói helyszínek esetén is). A tiltás ráadásul még azokra is vonatkozik, akik érintkeztek olyan személyekkel, akik a megadott időintervallumon belül az említett országokban jártak vagy átutaztak rajtuk.

Ugyanezt a protokollt követi az ugyancsak a legnagyobb hajótársaságok között szereplő Carnival Corporation is, ám ők nem tiltják ki azokat, akik csak a megadott országok útleveleivel rendelkeznek, de nem jártak mostanában arra.

A Norwegean Cruise Line viszont a legszigorúbb, ugyanis náluk nem 15, hanem 30 napos határidő vonatkozik az említett ázsiai utazásokra.

Míg a Verge-nek a Carnival azt válaszolta, teljes visszatérítést biztosít azon utasainak, akik már foglaltak járataikra, addig a másik két társaság erre a kérdésre nem volt hajlandó felelni.

Magyar fertőzöttről nem tudni

A hajótársaságok szigorú fellépése egyébként nem véletlen: már három tengerjáró hajóról is tudni, amelyet elért a koronavírus. Az egyik, Japán partjainál karantén alá helyezett hajón egyébként három magyar is dolgozik a külügyminisztérium tudomása szerint, ám ők nincsenek a fertőzöttek között.

A hivatalos, szombati adatok szerint egyébként eddig több mint 34 ezer fertőzöttje van a koronavírusnak, míg 722 halottja.

A halottak között eddig két külföldi van: egy amerikai és japán állampolgár vesztette életét a gócpontnak számító kínai Vuhan városában.

Jelen állás szerint nem tudni arról, hogy külföldön lévő magyar állampolgárok elkapták volna a koronavírust, ahogy úgy tűnik, még Magyarországon sem ütötte fel a fejét a betegség. Ugyan nemrég a külügyminisztérium segítette hét magyar hazajutását Vuhanból, és nekik még karanténban kell lenniük, de az eddigi hírek szerint jól vannak.

Ugyanakkor a koronavírus magyar vonatkozásairól álhírek már terjednek.

Éppen pénteken kapcsolt le a rendőrség több olyan álhírportált – és a hozzájuk tartozó Facebook-oldalakat – amelyek azt hazudták, már magyar érintettek is vannak, sőt egy halálos áldozat is. Ennek az lett a vége, hogy nyomozás indult közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.


Aki a koronavírussal kapcsolatos valódi híreket olvasna még, annak érdemes meghallgatni az Azonnali frissen elindult podcastjának első adását, ahol erről is van szó, illetve kattintania képriportunkra arról, hogyan éli meg a járvány miatti helyzetet a magyarországi kínai közösség. Hogy általánosságban mit kell tudni a koronavírusról, arról korábban itt írtunk.

FOTÓ: Dveking / Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek