+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 7. péntek, 13:25
Heinz-Christian Strache elég nagyvonalúan vette saját céljaira is igénybe pártja kasszáját. Egy parlamenti kérdésre adott válaszból most az is kiderült, mire mentek azok a közpénzek, amiket alkancellárként igényelt meg. A magyar delegáció operabáli páholya is szerepel az összegek között.

Heinz-Christian Strache tavaly májusban az ibiziai videóba bukott bele, akkor kellett az alkancellári és az FPÖ-s pártelnöki is poszttól elbúcsúznia. Akkor még az FPÖ kiállt mellette, de a nyár folyamán jelentek meg azon hírek, amelyek már a pártot is felbőszítették. Strache ugyanis a nyomozások szerint

 

a számára biztosított pártkasszából többszázezer euró összegben saját ruházkodását, vacsoráit vagy hobbijait is finanszírozta.

 

Feleségével, az FPÖ-s színekben parlamenti mandátumot szerzett Philippa Strachéval (aki most már független) fejenként havi tízezer eurót kaptak a párttól, hogy abból öltözködjenek, fodrászhoz járjanak, vagy éppen – amint Strache tette – kedvenc mobilos játékát fizethesse elő.

 

Strache azonban nem csak pártelnökként, de az első Kurz-kormány alkancellárjaként is szeretett mélyen belenyúlni a kasszába. Egy szociáldemokrata képviselő ezért arra volt kíváncsi a zöldpárti Werner Koglernél, aki Strachét követte az alkancellári poszton, hogy az egykori FPÖ-s politikus mire költött kormánytagként –

 

a végösszeg itt is meghaladja a félmillió eurót (ez pénteki árfolyamon 170 millió forint), pedig Strache alig másfél évig töltötte csak be a tisztséget.

 

A Kurier napilap szerezte meg Kogler válaszát, így itt olvasható a lista, mire költött többek között Strache:

 

+ 123 ezer eurót, azaz 41,8 millió forintot költött miniszteri irodájának felújítására: ebben új bútorok, növények, függönyök vannak benne.

 

+ 96 ezer eurót, azaz 32,6 millió forintot költött irodájában a fürdőszoba és WC felújítására.

 

+ 287 ezer eurót, azaz 97,6 millió forintot költött megerősített védelmi intézkedésekre, minden ajtót, ablakot lecserélt újabbakra, biztonságosabbakra.

 

+ 23 ezer euróért, azaz 7,8 millió forintért béreltetett magának és többek között Gulyás Gergelynek a bécsi Operabálon saját páholyt.

 

+ Az alkancellársága alatt tízezer euró, azaz 3,4 millió forint ment el taxiköltségekre.

 

+ 14 ezer euróért, azaz 4,7 millió forintért alkalmazott külső tanácsadókat.

 

+ 8400 eurót, azaz 2,8 millió forintot költött vacsorákra.

 

Mint ismert: Strachét a saját pártja 2019 őszén kizárta, mert őt – ibiziai videóját és költséges életmódját – tették felelőssé az FPÖ tavalyi rossz szerepléséért. Strache először bejelentette teljes visszavonulását, de az alig tartott másfél hónapig, decemberben már vissza akarta magát kuncsorogni a bécsi FPÖ élére, ott azonban nem kértek belőle.

 

Ekkor hozta létre három ismeretlen FPÖ-s bécsi politikus a Szövetség Ausztriáért (DAÖ) pártot, amelynek színeiben indulhat Strache az idei bécsi választásokon. Noha még mindig nem tette egyértelművé indulási szándékát, a DAÖ évadnyitó rendezvényén ünnepi szónokként ígérte meg: visszatér a politikába.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás