+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 7. péntek, 13:25
Heinz-Christian Strache elég nagyvonalúan vette saját céljaira is igénybe pártja kasszáját. Egy parlamenti kérdésre adott válaszból most az is kiderült, mire mentek azok a közpénzek, amiket alkancellárként igényelt meg. A magyar delegáció operabáli páholya is szerepel az összegek között.

Heinz-Christian Strache tavaly májusban az ibiziai videóba bukott bele, akkor kellett az alkancellári és az FPÖ-s pártelnöki is poszttól elbúcsúznia. Akkor még az FPÖ kiállt mellette, de a nyár folyamán jelentek meg azon hírek, amelyek már a pártot is felbőszítették. Strache ugyanis a nyomozások szerint

 

a számára biztosított pártkasszából többszázezer euró összegben saját ruházkodását, vacsoráit vagy hobbijait is finanszírozta.

 

Feleségével, az FPÖ-s színekben parlamenti mandátumot szerzett Philippa Strachéval (aki most már független) fejenként havi tízezer eurót kaptak a párttól, hogy abból öltözködjenek, fodrászhoz járjanak, vagy éppen – amint Strache tette – kedvenc mobilos játékát fizethesse elő.

 

Strache azonban nem csak pártelnökként, de az első Kurz-kormány alkancellárjaként is szeretett mélyen belenyúlni a kasszába. Egy szociáldemokrata képviselő ezért arra volt kíváncsi a zöldpárti Werner Koglernél, aki Strachét követte az alkancellári poszton, hogy az egykori FPÖ-s politikus mire költött kormánytagként –

 

a végösszeg itt is meghaladja a félmillió eurót (ez pénteki árfolyamon 170 millió forint), pedig Strache alig másfél évig töltötte csak be a tisztséget.

 

A Kurier napilap szerezte meg Kogler válaszát, így itt olvasható a lista, mire költött többek között Strache:

 

+ 123 ezer eurót, azaz 41,8 millió forintot költött miniszteri irodájának felújítására: ebben új bútorok, növények, függönyök vannak benne.

 

+ 96 ezer eurót, azaz 32,6 millió forintot költött irodájában a fürdőszoba és WC felújítására.

 

+ 287 ezer eurót, azaz 97,6 millió forintot költött megerősített védelmi intézkedésekre, minden ajtót, ablakot lecserélt újabbakra, biztonságosabbakra.

 

+ 23 ezer euróért, azaz 7,8 millió forintért béreltetett magának és többek között Gulyás Gergelynek a bécsi Operabálon saját páholyt.

 

+ Az alkancellársága alatt tízezer euró, azaz 3,4 millió forint ment el taxiköltségekre.

 

+ 14 ezer euróért, azaz 4,7 millió forintért alkalmazott külső tanácsadókat.

 

+ 8400 eurót, azaz 2,8 millió forintot költött vacsorákra.

 

Mint ismert: Strachét a saját pártja 2019 őszén kizárta, mert őt – ibiziai videóját és költséges életmódját – tették felelőssé az FPÖ tavalyi rossz szerepléséért. Strache először bejelentette teljes visszavonulását, de az alig tartott másfél hónapig, decemberben már vissza akarta magát kuncsorogni a bécsi FPÖ élére, ott azonban nem kértek belőle.

 

Ekkor hozta létre három ismeretlen FPÖ-s bécsi politikus a Szövetség Ausztriáért (DAÖ) pártot, amelynek színeiben indulhat Strache az idei bécsi választásokon. Noha még mindig nem tette egyértelművé indulási szándékát, a DAÖ évadnyitó rendezvényén ünnepi szónokként ígérte meg: visszatér a politikába.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás