Gyurcsány kihagyhatatlan tényezője a kormányváltásnak – mondja a DK-hoz igazolt exmomentumos

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.07. 12:40

Hogyan lesz egy momentumosból DK-s, és miért gondolja, hogy több a potenciál Gyurcsány Ferenc pártjában? A Demokratikus Koalícióhoz frissen csatlakozott Hegyi Szabolcs exmomentumos győri politikus válaszolt az Azonnalinak!

Gyurcsány kihagyhatatlan tényezője a kormányváltásnak – mondja a DK-hoz igazolt exmomentumos

„A DK politikája alaphelyzetben sem esik túl távol az én gondolkodásomtól, és tetszik, ahogy képviselik Magyarországot az Európai Parlamentben” – erről beszélt az Azonnalinak Hegyi Szabolcs győri politikus, aki nemrég otthagyta a Momentum általa elnökölt győri szervezetét és magát a pártot is, majd csütörtökön kiderült, hogy a DK-hoz csatlakozott.

Elmondta, a DK győri, Glázer Tímea vezette alapszervezete is szimpatikus volt neki,

„hihetetlenül összetartó csapat, nagyon jól tudnak dolgozni, és irigylésre méltó a szervezettségük”.

A felvetésre, hogy Győrben először pont új főnöke, a DK-s Glázer Tímea volt a szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt ellenzéki kihívója a polgármesteri székért, de nem volt sikeres jelölt, és nem tűnt úgy, hogy erős kampányt folytatott, Hegyi Szabolcs azt mondta: Glázer egyáltalán nem volt rossz jelölt, sőt, több szavazatot kapott tavaly ősszel, mint Pollreisz Balázs MSZP-s polgármesterjelölt a január 26-i időközi választáson. „Győr speciális helyzetben lévő város, fideszes bástya, igaz, már ennek is omladoznak a falai” – tette hozzá. Hegyi Szabolcs célja egyébként egyelőre az, hogy beilleszkedjen a pártba, jobban megismerje őket helyi szinten, később pedig, ha eljön az ideje, az országos politikába is kilépne.

Több a potenciál a DK-ban, mint a Momentumban

És hogy van-e üvegplafon a DK felett Gyurcsány Ferenc megosztó személye miatt? Hegyi Szabolcs úgy vélte, a volt miniszterelnök megcsinálta a legerősebb ellenzéki pártot, tehát mást lehet hallani vele kapcsolatban a politikusoktól, és mást mutatnak a számok.

„Gyurcsány Ferenc egy kihagyhatatlan tényezője a kormányváltásnak, a DK pedig a legerősebb pártként annak élére kell, hogy álljon, másként nem fog menni”

– mondta, hozzátéve, hogy szerinte több potenciál van a DK-ban, mint a Momentumban. 

KÖZEPÉNEN GLÁZER TÍMEA, A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ GYŐRI VEZETŐJE ÉS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐJE, AKI TÖBB VOKSOT KAPOTT TAVALY OKTÓBERBEN BORKAI ELLEN, MINT POLLREISZ BALÁZS MSZP-S POLGÁRMESTERJELÖLT A JANUÁR 26-I IDŐKÖZIN.

Hogy a Momentumból miért lépett ki, azt Hegyi azzal indokolta, hogy az ideológiáik az idővel nagyon eltávolodtak egymástól, így hosszútávon nem tudott volna maradni. Ez például abban nyilvánult meg, hogy ő devizahitelesként három gyerekkel elvesztette a lakását, autóját. „Utána jött egy tíz éves mélyrepülés, amikor a végrehajtók egymásnak adták a kilincset, és egy borzalmas időszakot éltem meg. Ekkor úgy döntöttem, hogy nem engedem meg, hogy a jövőben ezt a magyar emberekkel meg lehessen csinálni.”

Így Hegyi Szabolcs – bár a Momentum sose jelezte, hogy nem foglalkoznának ezzel  –, úgy érzete, nem figyel a kérdésre eléggé a párt.

A kérdésünkre, hogy ezek alapján nem inkább a Jobbik illene hozzá, hiszen a DK-tól sem hallani túl sokat a devizahitelesekről, Hegyi azt válaszolta, hogy ő elsősorban nem is a devizahitelekkel foglalkozna, hanem azzal, hogy elfogadható mederbe tereljék a végrehajtásokat, hogy az ne fordulhasson elő, hogy egy három gyerekes családban letiltják a bankszámlákat és a fizetéseket is, vagyis ne tudjanak pénzhez jutni. „Ilyen egy európai országban nincs.” A felvetésre, hogy ezekkel kapcsolatban éppen Gyurcsány Ferencéket szokták kritizálni, hogy az ő kormányzásuk alatt szabadultak el a devizahitelek, azt mondta:

nem Gyurcsányék vezették be a devizahitelt, hanem az első Orbán-kormány, míg a világpiaci válságot sem Gyurcsány Ferenc idézte elő.

Nem kell tanács a DK-sból lett momentumostól

Az Azonnali Szarvas Koppány Bendegúz nyolcadik kerületi önkormányzati politikussal kapcsolatban is kérdezte Hegyi Szabolcsot, aki éppen fordított utat járt be, mint ő: DK-sból lett momentumos. A már momentumos politikus egyébként azt nyilatkozta az Azonnalinak ezzel kapcsolatban, a DK fegyelmezett politikai közösség, érdemes ezt figyelembe venni egy párttagnak, Hegyi Szabolcs úgy reagált: ez igaz, és ő maga is egy fegyelmezett ember, aki minden körülmények között tud alkalmazkodni. Hegyi Szabolcs azt is hozzátette: nem kérne tanácsot Szarvas Koppány Bendegúztól.

Arra pedig, hogy Szarvas arról is beszélt, a Momentum a fiatalos agilitása miatt tudja átvezetni a 21. századba, és ez a DK-ban nincs meg, úgy reagált:

nyilván kellenek a fiatalok is, de a sokéves politikai rutin még jobban kell.

Hegyi Szabolcs hangsúlyozta: a Momentum tagjainak többsége nem egy korosztály vele, ő 38 éves, ebből is adódik a politikai nézetkülönbségük. „Én egy kicsit komolyabb, mélyebb, kompromittálóbb és megosztóbb témákba szeretnék belenyúlni, mint amit a momentumosok fel mernek vállalni.” Példaként a hajléktalanságot, az egészségügyet és a családok segítését említette. 

FOTÓK: Hegyi Szabolcs / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek