+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 7. péntek, 12:40
Hogyan lesz egy momentumosból DK-s, és miért gondolja, hogy több a potenciál Gyurcsány Ferenc pártjában? A Demokratikus Koalícióhoz frissen csatlakozott Hegyi Szabolcs exmomentumos győri politikus válaszolt az Azonnalinak!

„A DK politikája alaphelyzetben sem esik túl távol az én gondolkodásomtól, és tetszik, ahogy képviselik Magyarországot az Európai Parlamentben” – erről beszélt az Azonnalinak Hegyi Szabolcs győri politikus, aki nemrég otthagyta a Momentum általa elnökölt győri szervezetét és magát a pártot is, majd csütörtökön kiderült, hogy a DK-hoz csatlakozott.

 

Elmondta, a DK győri, Glázer Tímea vezette alapszervezete is szimpatikus volt neki,

 

„hihetetlenül összetartó csapat, nagyon jól tudnak dolgozni, és irigylésre méltó a szervezettségük”.

 

A felvetésre, hogy Győrben először pont új főnöke, a DK-s Glázer Tímea volt a szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt ellenzéki kihívója a polgármesteri székért, de nem volt sikeres jelölt, és nem tűnt úgy, hogy erős kampányt folytatott, Hegyi Szabolcs azt mondta: Glázer egyáltalán nem volt rossz jelölt, sőt, több szavazatot kapott tavaly ősszel, mint Pollreisz Balázs MSZP-s polgármesterjelölt a január 26-i időközi választáson. „Győr speciális helyzetben lévő város, fideszes bástya, igaz, már ennek is omladoznak a falai” – tette hozzá. Hegyi Szabolcs célja egyébként egyelőre az, hogy beilleszkedjen a pártba, jobban megismerje őket helyi szinten, később pedig, ha eljön az ideje, az országos politikába is kilépne.

 

Több a potenciál a DK-ban, mint a Momentumban

 

És hogy van-e üvegplafon a DK felett Gyurcsány Ferenc megosztó személye miatt? Hegyi Szabolcs úgy vélte, a volt miniszterelnök megcsinálta a legerősebb ellenzéki pártot, tehát mást lehet hallani vele kapcsolatban a politikusoktól, és mást mutatnak a számok.

 

„Gyurcsány Ferenc egy kihagyhatatlan tényezője a kormányváltásnak, a DK pedig a legerősebb pártként annak élére kell, hogy álljon, másként nem fog menni”

 

– mondta, hozzátéve, hogy szerinte több potenciál van a DK-ban, mint a Momentumban. 

 

KÖZEPÉNEN GLÁZER TÍMEA, A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ GYŐRI VEZETŐJE ÉS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐJE, AKI TÖBB VOKSOT KAPOTT TAVALY OKTÓBERBEN BORKAI ELLEN, MINT POLLREISZ BALÁZS MSZP-S POLGÁRMESTERJELÖLT A JANUÁR 26-I IDŐKÖZIN.

 

Hogy a Momentumból miért lépett ki, azt Hegyi azzal indokolta, hogy az ideológiáik az idővel nagyon eltávolodtak egymástól, így hosszútávon nem tudott volna maradni. Ez például abban nyilvánult meg, hogy ő devizahitelesként három gyerekkel elvesztette a lakását, autóját. „Utána jött egy tíz éves mélyrepülés, amikor a végrehajtók egymásnak adták a kilincset, és egy borzalmas időszakot éltem meg. Ekkor úgy döntöttem, hogy nem engedem meg, hogy a jövőben ezt a magyar emberekkel meg lehessen csinálni.”

 

Így Hegyi Szabolcs – bár a Momentum sose jelezte, hogy nem foglalkoznának ezzel  –, úgy érzete, nem figyel a kérdésre eléggé a párt.

 

A kérdésünkre, hogy ezek alapján nem inkább a Jobbik illene hozzá, hiszen a DK-tól sem hallani túl sokat a devizahitelesekről, Hegyi azt válaszolta, hogy ő elsősorban nem is a devizahitelekkel foglalkozna, hanem azzal, hogy elfogadható mederbe tereljék a végrehajtásokat, hogy az ne fordulhasson elő, hogy egy három gyerekes családban letiltják a bankszámlákat és a fizetéseket is, vagyis ne tudjanak pénzhez jutni. „Ilyen egy európai országban nincs.” A felvetésre, hogy ezekkel kapcsolatban éppen Gyurcsány Ferencéket szokták kritizálni, hogy az ő kormányzásuk alatt szabadultak el a devizahitelek, azt mondta:

 

nem Gyurcsányék vezették be a devizahitelt, hanem az első Orbán-kormány, míg a világpiaci válságot sem Gyurcsány Ferenc idézte elő.

 

Nem kell tanács a DK-sból lett momentumostól

 

Az Azonnali Szarvas Koppány Bendegúz nyolcadik kerületi önkormányzati politikussal kapcsolatban is kérdezte Hegyi Szabolcsot, aki éppen fordított utat járt be, mint ő: DK-sból lett momentumos. A már momentumos politikus egyébként azt nyilatkozta az Azonnalinak ezzel kapcsolatban, a DK fegyelmezett politikai közösség, érdemes ezt figyelembe venni egy párttagnak, Hegyi Szabolcs úgy reagált: ez igaz, és ő maga is egy fegyelmezett ember, aki minden körülmények között tud alkalmazkodni. Hegyi Szabolcs azt is hozzátette: nem kérne tanácsot Szarvas Koppány Bendegúztól.

 

Arra pedig, hogy Szarvas arról is beszélt, a Momentum a fiatalos agilitása miatt tudja átvezetni a 21. századba, és ez a DK-ban nincs meg, úgy reagált:

 

nyilván kellenek a fiatalok is, de a sokéves politikai rutin még jobban kell.

 

Hegyi Szabolcs hangsúlyozta: a Momentum tagjainak többsége nem egy korosztály vele, ő 38 éves, ebből is adódik a politikai nézetkülönbségük. „Én egy kicsit komolyabb, mélyebb, kompromittálóbb és megosztóbb témákba szeretnék belenyúlni, mint amit a momentumosok fel mernek vállalni.” Példaként a hajléktalanságot, az egészségügyet és a családok segítését említette. 

 

FOTÓK: Hegyi Szabolcs / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás