Kazah mintára formálná át Putyin az orosz politikai rendszert

Szerző: Illés Gergő
2020.02.06. 07:05

Putyin felkavarta az orosz politikai állóvizet, mikor január közepén komoly alkotmányos reformtervekkel állt elő, ezt követően pedig lemondott a Medvegyev-kormány is: sokak számára tűnt úgy, hogy Putyin saját utódlását egyengeti, de milyen változást is hozhatnak majd a reformok? Ezúttal Ackermann Sándor, a Külgazdasági és Külügyi intézet elemzője és Oroszország-szakértője válaszol.

Kazah mintára formálná át Putyin az orosz politikai rendszert

Hogyan értékelné Vlagyimir Putyin alkotmánymódosító terveit? Gondolja, hogy immár felékszíti az orosz politikát a posztputyini évekre, vagy csupán 2024 után már nem elnökként képzeli magát?

A Vlagyimir Putyin által javasolt alkotmánymódosítás és a kormány lemondása egyértelműen arra utal, hogy Oroszországban már javában készülnek a 2021-ben esedékes parlamenti, valamint a 2024-es elnökválasztásokra. Az elnöki jogkörök megváltoztatása azt jelzi, hogy valószínűleg Putyin már nem marad orosz államfő 2024 után – amihez egyébként szintén alkotmánymódosítás kellene –, viszont a politikában továbbra is meghatározó szerepre készül. Az elnöki és parlamenti, miniszterelnöki jogkörök tervezett megváltoztatása mellett azonban érdemes egy kevésbé hangsúlyozott változtatásra is figyelni, ez pedig a nemzetközi és nemzeti jog közötti viszonyt változtatná meg.

Putyin az alkotmányt a nemzetközi jog elé rendelné, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi jog a korábbiaknál is kevésbé érvényesülhet Oroszországban.

Több értelmezés is létezik azzal kapcsolatban, hogy miért javasolta Putyin ezeket a változtatásokat: egyesek szerint azzal demokratizálná Oroszországot, hogy több hatalmat ad a parlament kezébe, mások úgy gondolják, a hatalmi struktúrát szeretné újraosztani. Ön mit gondol?

Az biztos, hogy Putyin rendezett, tökéletesen irányított körülmények között fogja átadni az elnöki székét utódjának 2024-ben, amennyiben erre sor kerül majd. A putyini rendszer lényegében megmarad, ugyanakkor az is látszik, hogy Putyin nem adna annyi hatalmat, jogkört utódja kezébe, mint amennyivel jelenleg ő rendelkezik. A hatalmi struktúra átalakításával kapcsolatban ugyanakkor egyelőre több a kérdőjel, mint a tényleges ismeretünk, így korai lenne megmondani, hogy milyen mély lehet majd az átalakulás az elkövetkező években.

Putyin Mihail Misusztyint, az adóhatóság korábbi elnökét nevezte ki miniszterelnöknek. Ön mit vár tőle? Hidegvérű technokrata lesz, vagy válhat belőle karizmatikus, népszerű politikus?

A politikában meglehetősen ismeretlen Misusztyin kinevezése sokak számára volt meglepetés Oroszországban.

Az adóhivatalt jól és sikeresen vezette – még a legtöbbször kritikus nyugati vélemények is elismerték a reformtevékenységét –,

vélhetően technokrata stílusú politikus lesz. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy komoly politikai ambíciói legyenek, vagyis részt vegyen a Putyin-utódlásban. Egyes orosz vélemények szerint pedig csak egy „újabb Medvegyev” került a kormány élére.

Mit gondol, miért kellett mennie az előző kormánynak? Putyin elégedetlen volt Medvegyevvel miniszterelnökként?

Medvegyev népszerűsége évek óta folyamatosan csökken, s erre már reagálnia kellett a politikai vezetésnek. Ez nem meglepő, hiszen az elmúlt évek során rengeteg negatív hatású döntés, intézkedés (például a nyugdíjkorhatár emelése vagy a gazdasági nehézségek) hatással voltak a megítélésére, míg Putyin nevéhez az emberek elsősorban az olyan sikereket kötik, mint a Krím annektálása, vagy a közel-keleti orosz jelenlét. Azt azonban

ne gondoljuk, hogy Medvegyev teljesen kegyvesztetté vált volna a Kremlben, Putyin még a menesztése napján felkérte a Biztonsági Tanács helyettes vezetőjének,

amely az orosz politikai struktúrában egy komoly bizalmi pozíciót jelent.

Mit gondol, jól fogadja majd a reformokat a közvélemény? Hogyan vélekedik az orosz társadalom a témáról?

Az egyértelmű, hogy változásra volt szükség, a Kremlben pedig érezték a társadalmi elégedetlenséget. Bár a fontosabb miniszterek szinte mind a helyükön maradtak, a kormány lecserélése jó hatással lehet a reformok megítélésére. Az utódlással kapcsolatban még nehéz ilyen korán „jósolni”: egyrészt, sok minden változhat még 2024-ig, másrészt pedig 2012-ben, amikor Vlagyimir Putyin lényegében helyet cserélve Medvegyevvel visszatért a miniszterelnöki székből az elnöki pozícióba, az aktus nem várt ellenszenvet váltott ki az orosz társadalom nagy részéből. A Kremlben vélhetően már ennek a tapasztalatnak a figyelembevételével is igyekeznek majd alakítani a 2024-es eseményeket.

Mit fog csinálni Vlagyimir Putyin 2024-ben? Mondjon pár lehetséges forgatókönyvet!

Az alkotmánymódosítással kapcsolatos felvetések azt a lehetőséget erősítik, amely szerint Putyin nem marad elnök a mostani ciklusa leteltét követően. A várható változásokat egyelőre nehéz megmondani, de több forgatókönyv is elképzelhető. A legvalószínűbb lehet, hogy megerősítik az Államtanács intézményét, s 2024 után ezt vezetheti Putyin. Ez lényegében a kazah mintát követi, ahol

Nazarbajev tavalyi lemondása után pontosan ez történt: az országnak új elnöke van, miközben a tényleges hatalom megmaradt Nazarbajev kezében.

Ezt a teóriát erősíti az elnöki jogkörök gyengítése is. Szintén elképzelhető, hogy a miniszterelnöki jogkörök megerősítését követően Putyin másodjára is visszatér a kormány élére, s ebben a pozícióban marad meghatározó politikus. A legkevésbé valószínű, de sok helyen is felvázolt variáció az lehet, hogy Putyin 2024-et követően a Duma házelnökeként folytatja munkáját. Ez azért tűnik kevésbé lehetségesnek, mert ebben a pozícióban jóval súlytalanabb politikussá válna, ehelyett sokkal inkább a fentebb felvázolt két lehetőség valamelyikével fog élni az orosz elnök.

MONTÁZS: Illés Gergő

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek