Iowai előválasztás: 0,1 százalékra olvadt Buttigieg előnye Sanders előtt

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.06. 08:36

Bár még mindig nem sikerült száz százalékos feldolgozottságot összehoznia az amerikai demokratáknak, 97 százaléknál tényleg csak egy hajszállal vezet a centrista Pete Buttigieg.

Iowai előválasztás: 0,1 százalékra olvadt Buttigieg előnye Sanders előtt

Egészen megdöbbentő, de az amerikai demokraták hétfőn tartott első, iowai kaukuszának végeredménye még csütörtökön sem biztos. Ugyanis 97 százalékos feldolgozottságnál az első helyen lévő centrista Pete Buttigieg 26,2 százalékon áll, míg a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders 26,1 százalékon – írja a New York Times.

A két politikust követő sorrend változatlan maradt: Elizabeth Warren a harmadik helyen áll (18,2 százalék), Joe Biden a negyediken (15,8 százalék), míg Amy Klobuchar (12,2 százalék) az ötödik.

Mégis mi történt eddig?

Először is, az amerikai demokrata párt csúnyán leégette magát, hiszen az elnökjelöltjeik számára tartott előválasztás már az első állomásán kudarcba fulladt hétfőn, többek közt az eredmények összesítését végző telefonos applikáció teljesen leállt. Így kedden érkeztek róla először hivatalos eredmények, ám ezek még csak 62 százalékos feldolgozottságot mutattak. Ott még Buttigieg 26,9 százalékkal vezetett Sanders előtt, aki 25,1 százalékon állt.

Az, hogy 97 százalékos feldolgozottságnál ennyire elkezdett feljönni Sanders, vannak, akik szerint annak köszönhető: Sandersék sokkal jobban megszervezték az úgynevezett „szatellit kaukuszt”, mint Buttigiegék csapata.

A szatellit kaukusz azt jelenti, hogy idén azok az iowaiak is szavazhattak a demokraták előválasztásán, akik nem tartózodtak az államban a hivatalos voksolás idején.

Érdekesség, hogy bár a jelelenlegi eredmény szerint Buttigiegnek van több követe az előválasztásra, ettől még Sanders kapott több szavazatot. Ugyanis Bernie Sanders eddig több, mint 47 700 voksot kapott, míg Pete Buttigieg csak alig több, mint 42 200-at. 

Hogy hogyan égethette le magát ennyire a Demokrata Párt Donald Trump jelenlegi republikánus elnök méltó kihívójának keresése közben, arról itt írtunk, itt pedig arról, mi is ez az egész kaukuszrendszer.

FOTÓ: Bernie Sanders / Facebook, Pete Buttigieg / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek