Főszerkesztőt cserél a Magyar Nemzet a G-nap évfordulóján

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.06. 13:28

Volt MTI-s főszerkesztő érkezik a Magyar Nemzethez éppen Orbán Viktor és Simicska Lajos exoligarcha összeveszésének ötödik évfordulóján.

Főszerkesztőt cserél a Magyar Nemzet a G-nap évfordulóján

Új főszerkesztőt kap a kormánypárti Magyar Nemzet a G-nap – vagyis Simicska Lajos exoligarcha és Orbán Viktor miniszterelnök összeveszésének – ötödik évfordulóján – értesült az Azonnali. Úgy tudjuk, ezt csütörtökön jelentették be a napilap szerkesztőségének.

Volt MTI-s főszerkesztő érkezik

Az eddigi főszerkesztő – korábban sportújságíró –  Ballai Attila munkájára ugyanakkor továbbra is számítanak a Mediaworksnél, csak a sportüzletáguk főigazgatójaként, amelyhez többek közt a megyei lapjaik, az Origo vagy éppen a Magyar Nemzet sportrovata is tartozik. Ballai Attila egyébként egy éven át volt a Magyar Nemzet főszerkesztője, éppen tavaly ilyenkor nevezték ki.

Az új főszerkesztő Toót-Holló Tamás lesz, aki jelenleg a Mediaworks Hungary Zrt. központi online szerkesztőségének főszerkesztője, de 2013 és 2017 között az MTI főszerkesztőjeként is dolgozott.

Illetve úgy tudjuk, a Magyar Nemzet eddigi két főszerkesztő-helyettese – Villányi Károly és Tábori Gabriella – mellé érkezik egy harmadik is: Pósa Árpád, aki eddig a Délmagyarország nevű napilap főszerkesztője volt, ám néhány hete leváltották, erről itt írtunk korábban.

A CSÜTÖRTÖKI LAPSZÁMBAN MÉG BALLAI ATTILA SZEREPEL FŐSZERKESZTŐKÉNT AZ ÚJSÁG IMPRESSZUMÁBAN

Toót-Holló helyére nem érkezik új online főszerkesztő, ugyanis összevonják a print és az online központi szerkesztőséget a Mediaworks-ben. Ezt pedig az a Néző László fogja menedzselni, aki – mint az Azonnali megírta – az alkotói szabadságra távozó Szakács Árpád helyére érkezett nemrég a print rész főszerkesztőjének.

Nem emlegette fel a G-napot a Magyar Nemzet

A G-napként elhíresült napon amiatt dühödött fel Simicska Lajos, a Magyar Nemzet akkori tulajdonosa, mert a lap szerkesztőségének – illetve az ugyancsak médiaportfólójához tartozó Hír TV és Lánchíd Rádió – vezetősége „lelkiismereti okokra hivatkozva” felállt, vagyis egyik napról a másikra jelentették be távozásukat, ami kétségessé tette, tudják-e folytatni működésüket  a sajtóorgánumok. A távozók arra hivatkoztak, Simicska azt kérte tőlük, a jövőben támadják Orbán családját is, ám ez a volt oligarcha szerint nem volt igaz. Ennek az lett a vége, hogy az igen mérges Simicska nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette Orbán Viktort a nagy nyilvánosság előtt. Ezt követően az addig kormányhoz húzó napilap kormánykritikussá vált, ami miatt szálka lett a Fidesz-KDNP szemében, ezért politikusaik többsége bojkottálni kezdte azt.

A médiabirodalom pótlására a kormánypártokhoz hű körök Magyar Idők néven indítottak napilapot, ám a Fidesz számára a végső bosszú pillanata 2018 áprilisa után jött el, mikor a kormánypártok ismét kétharmados győzelmet arattak, így Simicska úgy döntött, feladja médiabirodalmát és az Orbán elleni harcot, így bezárta a kilencven éves múlttal bíró napilapot. Végül a lap neve tavaly február 6-án éledt újjá, mikor is átnevezték a Magyar Időket Magyar Nemzetté. 

Ugyan feburár 6-án van a G-nap ötödik évfordulója, a Magyar Nemzetet átlapozva úgy tűnik, erről nem kívántak megemlékezni, legalábbis nem találni erről szóló cikket a csütörtöki lapszámban.

Ballai: El kellett vállalnom

Ballai Attila, a lap most már csak volt főszerkesztője azt nyilatkozta az Azonnalinak: az elmúlt egy évet úgy értékelte, neki nagyon nagy élmény volt, a kollégákkal való közös munka a tökéletesség határát súrolta. „Pontosan tudták, mikor vagyok kolléga, mikor vagyok barát és mikor vagyok főnök, amihez nagy intellektus kell”.

Azok közül, amit el szeretett volna érni, volt, ami sikerült, volt, ami nem. Például neki mindig is az volt az ideája, hogy ma egy printlapnak elsősorban olyan olvasnivalóval kell előjönnie, amivel nem a hírversenyben szerepel, hanem egyedi tartalmat ad, nyilván ezt százszázalékosan nem lehetett megvalósítani a mai magyar közéletben. Vagyis e tekintetben talán maradt némi hiányérzete, de sokkal több volt a jó minden tekintetben, mint a negatívum. A felvetésre, hogy a lapot az irányítása alatt is kritizálták, hogy kormánypárti, arra azt mondta:

nemrég ért véget a távozását bejelentő értekezlet, így ebbe most nem menne bele, „nyilván mi sem voltunk tökéletesek, de senki sem az”.

Hogy miért kellett távoznia, talán volt-e bármi gond a munkájával, arra a kérdésre azt mondta: nem, hiszen a kronológia is úgy nézett ki, hogy megszületett az igény arra, legyen egy sportfőigazgatóság a Mediaworksnél, amit Ballai vezessen. Ő pedig ezt azért vállalta el, mert úgy látta, ha valahol hiányzik egy igazi, gyümölcsöző együttműködés a cégen belül, akkor ez a sportmédia területe, ehhez kellett egy szervezeti egység, aminek az élen egy olyan személy áll, aki tud egészben gondolkodni. „A magyar sportsajtóban ilyen lehetőség még nem volt, ezt nekem el kellett vállalnom”.

Vagyis szerinte csak azt követően volt napirenden a főszerkesztőváltás a Magyar Nemzet élén, hogy ő az ajánlatra rábólintott. Hogy szerinte miért Toót-Hollót nevezték ki, arra a kérdésre pedig úgy válaszolt: amennyit a főszerkesztőből megismert, egy intelligens és remek szakember.

FOTÓ: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek