+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. február 6. csütörtök, 14:51
Az FDP bár miniszterelnököt adhatott volna Türingiában, maga javasolja a parlament feloszlatását és új választások kiírását.
„A visszalépésem elkerülhetetlen”

 

mondta FDP-s Thomas Kemmerich csütörtökön, akit egy nappal korábban a szélsőjobboldali AfD szavazataival választottak miniszterelnökké Türingia tartományban. A türingiai választást bár a balos Linke nyerte, nem jött össze a baloldali pártoknak abszolút többség a parlamentben, így állhatott elő az a helyzet, hogy a jobboldal végül az utolsó pillanatban összeállt az FDP-s Kemmerich mögött, pedig a liberális párt éppen csak megugrotta a parlamenti küszöböt. 

 

Az eset felborzolta a kedélyeket a német politikában: szerdán az FDP elnöke, Christian Lindner még kiállt Kemmerich mellett, akit a közép emberének nevezett, azonban a CDU elnöke, majd csütörtökön Angela Merkel kancellár is elítélte a dolgot, mondván: megbocsáthatatlan, hogy AfD-s támogatással lett miniszterelnöke a tartománynak.

 

Nem sokkal később Kemmerich be is jelentette a visszalépését. Pártja,

 

az FDP pedig kezdeményezi a türingiai parlament feloszlatását, ami után új választásokat kell kiírni.

 

Kemmerich azt is elmondta: továbbra is egy politikai váltást szorgalmaznak. Azonban az AfD-vel nem fognak együttműködni – tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha nem lesz meg a többség a parlamentben a feloszlás kimondásához (hiszen ezzel kapcsolatban a CDU máris közölte, hogy nem támogatja), a liberális politikus úgy nyilatkozott: ez esetben bizalmatlansági szavazást kezdeményez maga ellen.

 

Amennyiben Kemmerichet bizalmatlansági szavazáson leváltják, utána három hete van a tartományi parlamentnek, hogy új miniszterelnököt válasszon. Ha nem jön össze senkinek a többség, hetven napon belül kell új választást tartani – foglalja össze a Süddeutsche Zeitung.

 

FOTÓ: Középen Christian Lindner FDP-elnök, jobbra elöl Thomas Kemmerich. Kép forrása: Christian Lindner / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás