Eddig tartott az FDP-s siker: lemond az AfD-s szavazatokkal megválasztott liberális miniszterelnök

Szerző: Bakó Bea
2020.02.06. 14:51

Az FDP bár miniszterelnököt adhatott volna Türingiában, maga javasolja a parlament feloszlatását és új választások kiírását.

Eddig tartott az FDP-s siker: lemond az AfD-s szavazatokkal megválasztott liberális miniszterelnök
„A visszalépésem elkerülhetetlen”

mondta FDP-s Thomas Kemmerich csütörtökön, akit egy nappal korábban a szélsőjobboldali AfD szavazataival választottak miniszterelnökké Türingia tartományban. A türingiai választást bár a balos Linke nyerte, nem jött össze a baloldali pártoknak abszolút többség a parlamentben, így állhatott elő az a helyzet, hogy a jobboldal végül az utolsó pillanatban összeállt az FDP-s Kemmerich mögött, pedig a liberális párt éppen csak megugrotta a parlamenti küszöböt. 

Az eset felborzolta a kedélyeket a német politikában: szerdán az FDP elnöke, Christian Lindner még kiállt Kemmerich mellett, akit a közép emberének nevezett, azonban a CDU elnöke, majd csütörtökön Angela Merkel kancellár is elítélte a dolgot, mondván: megbocsáthatatlan, hogy AfD-s támogatással lett miniszterelnöke a tartománynak.

Nem sokkal később Kemmerich be is jelentette a visszalépését. Pártja,

az FDP pedig kezdeményezi a türingiai parlament feloszlatását, ami után új választásokat kell kiírni.

Kemmerich azt is elmondta: továbbra is egy politikai váltást szorgalmaznak. Azonban az AfD-vel nem fognak együttműködni – tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha nem lesz meg a többség a parlamentben a feloszlás kimondásához (hiszen ezzel kapcsolatban a CDU máris közölte, hogy nem támogatja), a liberális politikus úgy nyilatkozott: ez esetben bizalmatlansági szavazást kezdeményez maga ellen.

Amennyiben Kemmerichet bizalmatlansági szavazáson leváltják, utána három hete van a tartományi parlamentnek, hogy új miniszterelnököt válasszon. Ha nem jön össze senkinek a többség, hetven napon belül kell új választást tartani – foglalja össze a Süddeutsche Zeitung.

FOTÓ: Középen Christian Lindner FDP-elnök, jobbra elöl Thomas Kemmerich. Kép forrása: Christian Lindner / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek