+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. február 6. csütörtök, 14:51
Az FDP bár miniszterelnököt adhatott volna Türingiában, maga javasolja a parlament feloszlatását és új választások kiírását.
„A visszalépésem elkerülhetetlen”

 

mondta FDP-s Thomas Kemmerich csütörtökön, akit egy nappal korábban a szélsőjobboldali AfD szavazataival választottak miniszterelnökké Türingia tartományban. A türingiai választást bár a balos Linke nyerte, nem jött össze a baloldali pártoknak abszolút többség a parlamentben, így állhatott elő az a helyzet, hogy a jobboldal végül az utolsó pillanatban összeállt az FDP-s Kemmerich mögött, pedig a liberális párt éppen csak megugrotta a parlamenti küszöböt. 

 

Az eset felborzolta a kedélyeket a német politikában: szerdán az FDP elnöke, Christian Lindner még kiállt Kemmerich mellett, akit a közép emberének nevezett, azonban a CDU elnöke, majd csütörtökön Angela Merkel kancellár is elítélte a dolgot, mondván: megbocsáthatatlan, hogy AfD-s támogatással lett miniszterelnöke a tartománynak.

 

Nem sokkal később Kemmerich be is jelentette a visszalépését. Pártja,

 

az FDP pedig kezdeményezi a türingiai parlament feloszlatását, ami után új választásokat kell kiírni.

 

Kemmerich azt is elmondta: továbbra is egy politikai váltást szorgalmaznak. Azonban az AfD-vel nem fognak együttműködni – tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha nem lesz meg a többség a parlamentben a feloszlás kimondásához (hiszen ezzel kapcsolatban a CDU máris közölte, hogy nem támogatja), a liberális politikus úgy nyilatkozott: ez esetben bizalmatlansági szavazást kezdeményez maga ellen.

 

Amennyiben Kemmerichet bizalmatlansági szavazáson leváltják, utána három hete van a tartományi parlamentnek, hogy új miniszterelnököt válasszon. Ha nem jön össze senkinek a többség, hetven napon belül kell új választást tartani – foglalja össze a Süddeutsche Zeitung.

 

FOTÓ: Középen Christian Lindner FDP-elnök, jobbra elöl Thomas Kemmerich. Kép forrása: Christian Lindner / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás