+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 5. szerda, 11:38
Noha a Jobbik vezetői jóideje erről beszélnek, az Európai Néppárt EP-frakciója szerint napirenden sincs, hogy egyáltalán beszélgessenek a Jobbikkal arról, hogy Gyöngyösi Márton csatlakozhatna hozzájuk.

„Nincs információnk arról, hogy változás történt volna a Jobbik ideológiájában” – ezt válaszolta Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt frakciójának sajtóért és kommunikációért felelős igazgatója az Azonnali kérdésére, miszerint lát-e helyet az egyre inkább néppártosodó Jobbik EP-képviselőjének, a jelenleg a függetlenek között helyet foglaló Gyöngyösi Mártonnak a jobbközép frakcióban.

 

Nemrég ugyanis Jakab Péter, a Jobbik új elnöke arról beszélt az Azonnalinak, hogy

 

„azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer el fog jönni az a történelmi pillanat, Márton munkájának és a Jobbik hiteles néppárti politikájának köszönhetően, hogy az Európai Néppárthoz is csatlakozhassunk”.

 

Jakab hozzátette: nyilván ez csak akkor fordulhat elő, ha a Néppárt nem vállal közösséget olyan antidemokratikus pártokkal, mint amilyen a Fidesz, de szerinte már az is pozitív, hogy egyáltalán mismásolnak a kormánypárt kapcsán. A Jobbik-elnök ezzel arra utalt, hogy a Fidesz tagságát az Európai Néppárt pártcsaládban továbbra is felfüggesztve tartják: azaz se nem rúgták ki őket onnan, se nem állították vissza a teljes johgú tagságot. Ez azonban csak a pártcsaládra vonatkozik, az EP-frakcióra nem, annak a Fidesz továbbra is teljes jogú tagja, noha januárban az Európai Parlamentben a frakció többsége az Orbán-kormány irányvonala ellen szavazott, a Fidesz hangos nemtetszését kiváltva ezzel.

 

Nem a sajtó írásai alapján döntenek

 

Az Azonnali Jakab nyilatkozatának apropóján kereste a Néppártot, illetve mert a párt új elnöksége szimbolikus lépésként felszólította Kulcsár Gergely politikusukat arra, hogy adja vissza mandátumát a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben, mivel évekkel ezelőtt leköpött egy holokauszt-emlékművet. Ám úgy tűnik, ez a Néppártot nem hatotta meg. 

 

Mint írták, nem folytattak beszélgetéseket sem a Jobbikkal, sem annak EP-képviselőjével arról, hogy ők a Néppárthoz csatlakoznának, és ilyen beszélgetések eleve napirenden sincsenek. „Teljesen kizárjuk ezt a lehetőséget” – írták, hozzátéve, nem a sajtó írásai alapján fogják meghozni döntéseiket.

 

Egyébként arról sincs információjuk, hogy változás következett volna be a Jobbik ideológiájában.

 

A Jobbik tavaly májusban igen gyengén szerepelt az EP-választáson, és a korábbi három helyett mind össze egy képviselőt tudtak delegálni Gyöngyösi Márton személyében a felváltva Brüsszelben és Strasbourgban ülésező Európai Parlamentbe. Arról, hogy hogyan látja a Jobbik jövőjét, Jakab Péter kedden tartott háttérbeszélgetést, ahol többek közt azt mondta, a DK olyan, mint a mazsola, megosztó, így kellene olyan ellenzéki lista is 2022-ben, amin Gyurcsányék nem szerepelnek.

 

FOTÓ: Gyöngyösi Márton / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás