Teljesen kizárja a lehetőséget a Néppárt EP-frakciója, hogy a Jobbik csatlakozzon hozzájuk

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.05. 11:38

Noha a Jobbik vezetői jóideje erről beszélnek, az Európai Néppárt EP-frakciója szerint napirenden sincs, hogy egyáltalán beszélgessenek a Jobbikkal arról, hogy Gyöngyösi Márton csatlakozhatna hozzájuk.

Teljesen kizárja a lehetőséget a Néppárt EP-frakciója, hogy a Jobbik csatlakozzon hozzájuk

„Nincs információnk arról, hogy változás történt volna a Jobbik ideológiájában” – ezt válaszolta Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt frakciójának sajtóért és kommunikációért felelős igazgatója az Azonnali kérdésére, miszerint lát-e helyet az egyre inkább néppártosodó Jobbik EP-képviselőjének, a jelenleg a függetlenek között helyet foglaló Gyöngyösi Mártonnak a jobbközép frakcióban.

Nemrég ugyanis Jakab Péter, a Jobbik új elnöke arról beszélt az Azonnalinak, hogy

„azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer el fog jönni az a történelmi pillanat, Márton munkájának és a Jobbik hiteles néppárti politikájának köszönhetően, hogy az Európai Néppárthoz is csatlakozhassunk”.

Jakab hozzátette: nyilván ez csak akkor fordulhat elő, ha a Néppárt nem vállal közösséget olyan antidemokratikus pártokkal, mint amilyen a Fidesz, de szerinte már az is pozitív, hogy egyáltalán mismásolnak a kormánypárt kapcsán. A Jobbik-elnök ezzel arra utalt, hogy a Fidesz tagságát az Európai Néppárt pártcsaládban továbbra is felfüggesztve tartják: azaz se nem rúgták ki őket onnan, se nem állították vissza a teljes johgú tagságot. Ez azonban csak a pártcsaládra vonatkozik, az EP-frakcióra nem, annak a Fidesz továbbra is teljes jogú tagja, noha januárban az Európai Parlamentben a frakció többsége az Orbán-kormány irányvonala ellen szavazott, a Fidesz hangos nemtetszését kiváltva ezzel.

Nem a sajtó írásai alapján döntenek

Az Azonnali Jakab nyilatkozatának apropóján kereste a Néppártot, illetve mert a párt új elnöksége szimbolikus lépésként felszólította Kulcsár Gergely politikusukat arra, hogy adja vissza mandátumát a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben, mivel évekkel ezelőtt leköpött egy holokauszt-emlékművet. Ám úgy tűnik, ez a Néppártot nem hatotta meg. 

Mint írták, nem folytattak beszélgetéseket sem a Jobbikkal, sem annak EP-képviselőjével arról, hogy ők a Néppárthoz csatlakoznának, és ilyen beszélgetések eleve napirenden sincsenek. „Teljesen kizárjuk ezt a lehetőséget” – írták, hozzátéve, nem a sajtó írásai alapján fogják meghozni döntéseiket.

Egyébként arról sincs információjuk, hogy változás következett volna be a Jobbik ideológiájában.

A Jobbik tavaly májusban igen gyengén szerepelt az EP-választáson, és a korábbi három helyett mind össze egy képviselőt tudtak delegálni Gyöngyösi Márton személyében a felváltva Brüsszelben és Strasbourgban ülésező Európai Parlamentbe. Arról, hogy hogyan látja a Jobbik jövőjét, Jakab Péter kedden tartott háttérbeszélgetést, ahol többek közt azt mondta, a DK olyan, mint a mazsola, megosztó, így kellene olyan ellenzéki lista is 2022-ben, amin Gyurcsányék nem szerepelnek.

FOTÓ: Gyöngyösi Márton / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek