Kindle-n olvasol? Az Amazon többet tudhat rólad, mint gondolnád

Szerző: Varsányi Bence
2020.02.05. 10:41

Azt hiszed, jól ismered saját magad? Lassan az adatokkal bűvészkedő óriáscégek nyomába sem fogsz érni.

Kindle-n olvasol? Az Amazon többet tudhat rólad, mint gondolnád

A Guardian újságírója az év elején életbe lépett kaliforniai adatvédelmi törvény lehetőségeivel élve kikérte a róla tárolt személyes adatokat a nemrég adatszivárgási botrányba keveredett seattle-i techóriás Amazontól és nem csak azt kapta, amire számított.

A több tucat fájl nagy része rendelési előzményeket, szállítási információkat és ügyfélszolgálati chatlogokat tartalmazott, viszont két táblázat olyan adatokkal volt tele, amelyek teljesen váratlanul érték: a több, mint húszezer soros táblákban az Amazon könyvolvasó eszközén olvasott könyvek címén, az olvasás időpontján, hosszán, sebességén és gyakoriságán túl a kiemelt szövegrészeket, továbbá a Kindle beépített szótárában leggyakrabban megkeresett szavakat is pontosan rögzítették.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a cég nyomon követi az internetes aktivitásunk mellett a helyzetinformációinkat, az Alexa névre keresztelt „okoshangszórójuknak” adott hangparancsainkat és még a bevásárlólistáinkat is, de a Kindle-ről mentett adatok elemzésével az eddiginél is pontosabb képet kaphatnak a felhasználók szokásairól, így az Amazon sokkal személyre szabottabb hirdetésekkel célozhatja meg ügyfeleit a jövőben. Szakértők szerint

az Amazon hamarosan jobban ismerhet minket, mint mi saját magunkat.

A könyvolvasóról érkezett adatokból például könnyen következtethetnek arra, hogy mik a hobbijaink és karriercéljaink, milyen az egészségi állapotunk és milyen pszichológiai személyiségjegyekkel rendelkezünk.

Az újságíró aggodalmaira az Amazon is reagált, állításuk szerink jelenleg nem osztják meg az adatokat sem a könyvkiadókkal, sem másokkal, csak azért őrzik meg, hogy szinkronizálhassák azokat a különböző eszközök között, az aggregált adatok segítségével pedig megmutatják a Kindle felhasználóinak, hogy egy adott könyv melyik részeit emelik ki legtöbben.

A válasz viszont korántsem megnyugtató, ugyanis bevett gyakorlat az adatokra legfontosabb erőforrásként tekintő óriáscégeknél, hogy

olyan információkat is rögzítenek, amelyekre éppen semmi szükségük, mert még nem tudják, hogyan használják fel, viszont a későbbiekben jól jöhet nekik.

Emiatt is történelmi jelentőségű a korábban említett kaliforniai adatvédelmi törvény, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztó kikérje a róla tárolt információkat az óriáscégektől, akik kérésre kötelesek törölni is az adatokat a szervereikről.

BORÍTÓKÉP: Unsplash

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek