+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. február 5. szerda, 10:41
Azt hiszed, jól ismered saját magad? Lassan az adatokkal bűvészkedő óriáscégek nyomába sem fogsz érni.

A Guardian újságírója az év elején életbe lépett kaliforniai adatvédelmi törvény lehetőségeivel élve kikérte a róla tárolt személyes adatokat a nemrég adatszivárgási botrányba keveredett seattle-i techóriás Amazontól és nem csak azt kapta, amire számított.

 

A több tucat fájl nagy része rendelési előzményeket, szállítási információkat és ügyfélszolgálati chatlogokat tartalmazott, viszont két táblázat olyan adatokkal volt tele, amelyek teljesen váratlanul érték: a több, mint húszezer soros táblákban az Amazon könyvolvasó eszközén olvasott könyvek címén, az olvasás időpontján, hosszán, sebességén és gyakoriságán túl a kiemelt szövegrészeket, továbbá a Kindle beépített szótárában leggyakrabban megkeresett szavakat is pontosan rögzítették.

 

Azt már eddig is tudtuk, hogy a cég nyomon követi az internetes aktivitásunk mellett a helyzetinformációinkat, az Alexa névre keresztelt „okoshangszórójuknak” adott hangparancsainkat és még a bevásárlólistáinkat is, de a Kindle-ről mentett adatok elemzésével az eddiginél is pontosabb képet kaphatnak a felhasználók szokásairól, így az Amazon sokkal személyre szabottabb hirdetésekkel célozhatja meg ügyfeleit a jövőben. Szakértők szerint

 

az Amazon hamarosan jobban ismerhet minket, mint mi saját magunkat.

 

A könyvolvasóról érkezett adatokból például könnyen következtethetnek arra, hogy mik a hobbijaink és karriercéljaink, milyen az egészségi állapotunk és milyen pszichológiai személyiségjegyekkel rendelkezünk.

 

Az újságíró aggodalmaira az Amazon is reagált, állításuk szerink jelenleg nem osztják meg az adatokat sem a könyvkiadókkal, sem másokkal, csak azért őrzik meg, hogy szinkronizálhassák azokat a különböző eszközök között, az aggregált adatok segítségével pedig megmutatják a Kindle felhasználóinak, hogy egy adott könyv melyik részeit emelik ki legtöbben.

 

A válasz viszont korántsem megnyugtató, ugyanis bevett gyakorlat az adatokra legfontosabb erőforrásként tekintő óriáscégeknél, hogy

 

olyan információkat is rögzítenek, amelyekre éppen semmi szükségük, mert még nem tudják, hogyan használják fel, viszont a későbbiekben jól jöhet nekik.

 

Emiatt is történelmi jelentőségű a korábban említett kaliforniai adatvédelmi törvény, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztó kikérje a róla tárolt információkat az óriáscégektől, akik kérésre kötelesek törölni is az adatokat a szervereikről.

 

BORÍTÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás