+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. február 5. szerda, 10:41
Azt hiszed, jól ismered saját magad? Lassan az adatokkal bűvészkedő óriáscégek nyomába sem fogsz érni.

A Guardian újságírója az év elején életbe lépett kaliforniai adatvédelmi törvény lehetőségeivel élve kikérte a róla tárolt személyes adatokat a nemrég adatszivárgási botrányba keveredett seattle-i techóriás Amazontól és nem csak azt kapta, amire számított.

 

A több tucat fájl nagy része rendelési előzményeket, szállítási információkat és ügyfélszolgálati chatlogokat tartalmazott, viszont két táblázat olyan adatokkal volt tele, amelyek teljesen váratlanul érték: a több, mint húszezer soros táblákban az Amazon könyvolvasó eszközén olvasott könyvek címén, az olvasás időpontján, hosszán, sebességén és gyakoriságán túl a kiemelt szövegrészeket, továbbá a Kindle beépített szótárában leggyakrabban megkeresett szavakat is pontosan rögzítették.

 

Azt már eddig is tudtuk, hogy a cég nyomon követi az internetes aktivitásunk mellett a helyzetinformációinkat, az Alexa névre keresztelt „okoshangszórójuknak” adott hangparancsainkat és még a bevásárlólistáinkat is, de a Kindle-ről mentett adatok elemzésével az eddiginél is pontosabb képet kaphatnak a felhasználók szokásairól, így az Amazon sokkal személyre szabottabb hirdetésekkel célozhatja meg ügyfeleit a jövőben. Szakértők szerint

 

az Amazon hamarosan jobban ismerhet minket, mint mi saját magunkat.

 

A könyvolvasóról érkezett adatokból például könnyen következtethetnek arra, hogy mik a hobbijaink és karriercéljaink, milyen az egészségi állapotunk és milyen pszichológiai személyiségjegyekkel rendelkezünk.

 

Az újságíró aggodalmaira az Amazon is reagált, állításuk szerink jelenleg nem osztják meg az adatokat sem a könyvkiadókkal, sem másokkal, csak azért őrzik meg, hogy szinkronizálhassák azokat a különböző eszközök között, az aggregált adatok segítségével pedig megmutatják a Kindle felhasználóinak, hogy egy adott könyv melyik részeit emelik ki legtöbben.

 

A válasz viszont korántsem megnyugtató, ugyanis bevett gyakorlat az adatokra legfontosabb erőforrásként tekintő óriáscégeknél, hogy

 

olyan információkat is rögzítenek, amelyekre éppen semmi szükségük, mert még nem tudják, hogyan használják fel, viszont a későbbiekben jól jöhet nekik.

 

Emiatt is történelmi jelentőségű a korábban említett kaliforniai adatvédelmi törvény, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztó kikérje a róla tárolt információkat az óriáscégektől, akik kérésre kötelesek törölni is az adatokat a szervereikről.

 

BORÍTÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Páran összeáltak egy Facebook-csoportban, hogy önkéntesen pajzsokat gyártsanak kórházaknak a 3D-s nyomtatóikkal. Azóta több cég, iskola és egyetem is beszállt a védőfelszerelések gyártásába.

Kérdés, hogy mekkora sikerrel: a különösen befolyásos, német, spanyol, francia vagy olasz néppárti tagpártok továbbra is hallgatnak a Fideszről.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér?

Az elmúlt 24 órában 950-en haltak bele a fertőzésbe. A terjedés viszont lassul, a kormány is bizakodó.

A Stacy's Mom című alterrock himnusz szerzője, Adam Schlesinger 52 éves volt.

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás