+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 4. kedd, 07:09
Mi volt eddig a különbség egy fenyőfaárus és a Lime között Terézvárosban? A közterület-használati engedély fizetése. De kivonul-e az e-rolleres cég a kerületből, vagy fizet? Megkérdeztük.

Ahogyan más szolgáltatóknak is fizetnie kell közterület-használati díjat, a Lime-nak is kötelessége lesz, ha közterület-használati engedélyt szeretne kapni e-rollerei parkoltatásához – derül ki a hatodik kerületi önkormányzatnak a Azonnali kérdésére adott válaszaiból.

 

A kerület múlt hét csütörtökön jelentette be: február elsejétől az említett engedély nélkül nem tárolhatók Terézváros utcáin az e-rollerek, mondván a főváros belső kerületeiben, így náluk is gyakran hevernek ezek a közlekedést akadályozva a járda közepén, úttesten, a házak bejáratánál. Hogy hány e-rollerrel kellett küzdenie a kerületieknek, arra pontos számot nem tudott írni az önkormányzat, szerintük ezt a szolgáltató tudná megmondani,

 

„de aki naponta megfordul Terézvárosban, vagy itt él, az tapasztalhatja, hogy rengeteg”.

 

Éppen az emiatti lakossági panaszok is közrejátszottak abban, hogy a témát napirendre tűzte a terézvárosi képviselő-testület.

 

Mint kérdésünkre elmondták, nem tartották szükségesnek előzetesen egyeztetni a Lime-mal, ami Budapesten a legnagyobb e-roller-kölcsönző cég. Ugyanakkor „célszerűnek látszik” egyeztetni velük az új szabályozás végrehajtásáról.

 

A kerület nem árulta el, mennyi pénzért adnának közterület-használati engedélyt a Lime-nak,

 

de arra emlékeztettek: a vendéglátóhelyek, a turisztikai információs pultok és a fenyőárusok is fizetnek az engedélyért. „Másokkal ellentétben ráadásul az e-rollereket üzemeltető cégek úgy veszik igénybe a kerület köztereit, hogy eddig semmivel nem kompenzálták az okozott károkat, nem adtak vissza semmit a kerületben élőknek” – tette hozzá az önkormányzat. Azt, hogy az e-roller-kölcsönzők betartják-e szabályokat, majd a közterület-felügyelet fogja ellenőrzi.

 

A kérdésre, hogy az e-rollerezés teljes betiltása is felmerült-e, a kerület úgy reagált: a döntés előkészítése során több lehetséges megoldást megvizsgáltak, végül arra jutottak, hogy első körben lehetőséget biztosítanak az üzemeltetőknek a rendezettebb működésre. „Természetesen az csak a gyakorlatban derül majd ki, hogy ezt ők be tudják-e, illetve be akarják-e tartani.”

 

Ha a Lime egyébként feladja a kerületet, akkor így fog változni a Lime használatának lehetősége Budapesten:

 

BALRA ZÖLDDEL AZ LÁTHATÓ, PONTOSAN MELY RÉSZEKET ÉRINTENÉ AZ, HA A LIME KIVONULNA TERÉZVÁROSBÓL. JOBBRA AZT MUTATJUK, JELENLEG HOL LEHET LIME-OZNI. TÉRKÉPEK: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI, LIME APPLIKÁCIÓ.

 

A VI. kerületi polgármester, a momentumos Soproni Tamás nem próbálta még az e-rollerezést, ő többnyire sétál vagy BKV-zik, ha pedig másképpen nem tudja megoldani, autózik.

 

Nem egyedülálló a hatodik kerület döntése: nemrég Erzsébetváros önkormányzata is bejelentette, talált tárgyakként fogják kezelni az utcán heverő e-rollereket, míg az ötödik kerület már tavaly elérte, hogy a Lime kivonuljon a kerületből.

 

Mit szól a Lime?

 

„A Lime, mint minden hasonló esetben, most is felvette a kapcsolatot az erzsébetvárosi, illetve a terézvárosi önkormányzattal, és készen áll az együttműködésre” – írta a cég az Azonnalinak, vagyis úgy tűnik, még nem dőlt el, kivonulnak-e a kerületből.

 

Hangsúlyozták: felhasználóik minden rollerezés megkezdése előtt útmutatót kapnak az applikáción belül a helyes rollerhasználatról és közlekedési szabályokról, úgymint a parkolás és a járdahasználat. 

 

Emellett a megfelelő parkolásról kötelező fotót feltölteni minden egyes rollerhasználat után.

 

Így a Lime a feltöltött fényképek elemzésével be tudja azonosítani a rollerrel helytelenül parkoló felhasználókat, visszajelzést küld számukra, és további segítséget kínál részükre a szabályos parkolás elsajátításához. Ezen felül egy külön erre a célra dedikált szerelő- és karbantartó csapatuk működik Budapesten, akik a nem megfelelően parkoló rollereket begyűjtik.

 

Az Azonnali arról is kérdezte a Lime-ot, hogy miután egyre több kerület hoz olyan döntéseket, amelyek miatt ellehetetlenül e-rollereik használata,

 

még így is megéri-e fenntartaniuk Budapesten a szolgáltatást, vagy szóba jön-e az, hogy kivonulnak. Erre viszont nem kaptunk választ.

 

Arról, hogy mi lehetne a sokak által imádott, vagy épp gyűlölt e-rollerek jövője, itt írtunk részletesebben.

 

MONTÁZS: Hutter Marianna / Azonnali, (eredeti képek: Soproni Tamás / Facebook, Marco Verch / Flickr)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás