+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 4. kedd, 07:09
Mi volt eddig a különbség egy fenyőfaárus és a Lime között Terézvárosban? A közterület-használati engedély fizetése. De kivonul-e az e-rolleres cég a kerületből, vagy fizet? Megkérdeztük.

Ahogyan más szolgáltatóknak is fizetnie kell közterület-használati díjat, a Lime-nak is kötelessége lesz, ha közterület-használati engedélyt szeretne kapni e-rollerei parkoltatásához – derül ki a hatodik kerületi önkormányzatnak a Azonnali kérdésére adott válaszaiból.

 

A kerület múlt hét csütörtökön jelentette be: február elsejétől az említett engedély nélkül nem tárolhatók Terézváros utcáin az e-rollerek, mondván a főváros belső kerületeiben, így náluk is gyakran hevernek ezek a közlekedést akadályozva a járda közepén, úttesten, a házak bejáratánál. Hogy hány e-rollerrel kellett küzdenie a kerületieknek, arra pontos számot nem tudott írni az önkormányzat, szerintük ezt a szolgáltató tudná megmondani,

 

„de aki naponta megfordul Terézvárosban, vagy itt él, az tapasztalhatja, hogy rengeteg”.

 

Éppen az emiatti lakossági panaszok is közrejátszottak abban, hogy a témát napirendre tűzte a terézvárosi képviselő-testület.

 

Mint kérdésünkre elmondták, nem tartották szükségesnek előzetesen egyeztetni a Lime-mal, ami Budapesten a legnagyobb e-roller-kölcsönző cég. Ugyanakkor „célszerűnek látszik” egyeztetni velük az új szabályozás végrehajtásáról.

 

A kerület nem árulta el, mennyi pénzért adnának közterület-használati engedélyt a Lime-nak,

 

de arra emlékeztettek: a vendéglátóhelyek, a turisztikai információs pultok és a fenyőárusok is fizetnek az engedélyért. „Másokkal ellentétben ráadásul az e-rollereket üzemeltető cégek úgy veszik igénybe a kerület köztereit, hogy eddig semmivel nem kompenzálták az okozott károkat, nem adtak vissza semmit a kerületben élőknek” – tette hozzá az önkormányzat. Azt, hogy az e-roller-kölcsönzők betartják-e szabályokat, majd a közterület-felügyelet fogja ellenőrzi.

 

A kérdésre, hogy az e-rollerezés teljes betiltása is felmerült-e, a kerület úgy reagált: a döntés előkészítése során több lehetséges megoldást megvizsgáltak, végül arra jutottak, hogy első körben lehetőséget biztosítanak az üzemeltetőknek a rendezettebb működésre. „Természetesen az csak a gyakorlatban derül majd ki, hogy ezt ők be tudják-e, illetve be akarják-e tartani.”

 

Ha a Lime egyébként feladja a kerületet, akkor így fog változni a Lime használatának lehetősége Budapesten:

 

BALRA ZÖLDDEL AZ LÁTHATÓ, PONTOSAN MELY RÉSZEKET ÉRINTENÉ AZ, HA A LIME KIVONULNA TERÉZVÁROSBÓL. JOBBRA AZT MUTATJUK, JELENLEG HOL LEHET LIME-OZNI. TÉRKÉPEK: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI, LIME APPLIKÁCIÓ.

 

A VI. kerületi polgármester, a momentumos Soproni Tamás nem próbálta még az e-rollerezést, ő többnyire sétál vagy BKV-zik, ha pedig másképpen nem tudja megoldani, autózik.

 

Nem egyedülálló a hatodik kerület döntése: nemrég Erzsébetváros önkormányzata is bejelentette, talált tárgyakként fogják kezelni az utcán heverő e-rollereket, míg az ötödik kerület már tavaly elérte, hogy a Lime kivonuljon a kerületből.

 

Mit szól a Lime?

 

„A Lime, mint minden hasonló esetben, most is felvette a kapcsolatot az erzsébetvárosi, illetve a terézvárosi önkormányzattal, és készen áll az együttműködésre” – írta a cég az Azonnalinak, vagyis úgy tűnik, még nem dőlt el, kivonulnak-e a kerületből.

 

Hangsúlyozták: felhasználóik minden rollerezés megkezdése előtt útmutatót kapnak az applikáción belül a helyes rollerhasználatról és közlekedési szabályokról, úgymint a parkolás és a járdahasználat. 

 

Emellett a megfelelő parkolásról kötelező fotót feltölteni minden egyes rollerhasználat után.

 

Így a Lime a feltöltött fényképek elemzésével be tudja azonosítani a rollerrel helytelenül parkoló felhasználókat, visszajelzést küld számukra, és további segítséget kínál részükre a szabályos parkolás elsajátításához. Ezen felül egy külön erre a célra dedikált szerelő- és karbantartó csapatuk működik Budapesten, akik a nem megfelelően parkoló rollereket begyűjtik.

 

Az Azonnali arról is kérdezte a Lime-ot, hogy miután egyre több kerület hoz olyan döntéseket, amelyek miatt ellehetetlenül e-rollereik használata,

 

még így is megéri-e fenntartaniuk Budapesten a szolgáltatást, vagy szóba jön-e az, hogy kivonulnak. Erre viszont nem kaptunk választ.

 

Arról, hogy mi lehetne a sokak által imádott, vagy épp gyűlölt e-rollerek jövője, itt írtunk részletesebben.

 

MONTÁZS: Hutter Marianna / Azonnali, (eredeti képek: Soproni Tamás / Facebook, Marco Verch / Flickr)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

Kancának nevezte feleségét, egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás