„Az iszlám egy szar!” – újra fellángolt az iszlámvita a franciáknál

Szerző: Techet Péter
2020.02.04. 10:25

Egy tizenhatéves diáklány Instagram-bejegyzéséből robbant ki az újabb franciaországi vita. Az iszlámot szar vallásnak nevező Mila mellett azonnal kiállt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap.

„Az iszlám egy szar!” – újra fellángolt az iszlámvita a franciáknál

Január közepén posztolt egy lyoni diáklány a saját Instagramján egy videót, amelyen saját iskolai élményei alapján az iszlám vallásról is beszélt. A kialakult kommentfolyamban aztán eldurvult a hangnem, ugyanis egy muzulmán fiatalember nekiment Milának, aki bevallottan leszbikus, és „mocskos leszbinek” nevezte.

Erre durrant el Mila agya is, aki videóban válaszolt – alapvetően az iszlám egészét ítélve el. A videóban, amit pár nap alatt egymilliónál többen is megnéztek, Mila azt mondja:

„Utálom a vallásotokat… A Koránban nincs más csak gyűlölet, az iszlám egy szar.”

A vádakra, miszerint rasszista lenne, szintén reagált. Mila felhívta a videóban a figyelmet arra, hogy nem rasszizmus bírálni egy szabad akaratból választott vallást és annak követőit: „Nem lehetséges rasszistának lenni egy vallással szemben, ez teljesen lehetetlen.” Majd még párszor belerúgott a muzulmánokba, például azt üzenve nekik: „egy szar a vallásotok, az istenetek segglyukába nyomom az ujjamat, szevasztok”.

AZ ISZLÁMKRITIKUS CHARLIE HEBDO HETILAP KARIKATÚRÁVAL TISZTELGETT A LILA HAJÁVAL ISMERTTÉ VÁLT DIÁKLÁNY ELŐTT, AKINEK SZAVAIT ÍGY ÖRÖKÍTETTE MEG.

Az indulatok azonnal elszabadultak, főleg, hogy többen is nyilvánosságra hozták Mila teljes nevét, címét és még azt is, melyik iskolába jár. Azonnal

sorjáztak az életveszélyes fenyegetések: muzulmánok ígérték meg neki, hogy megvárják az iskola előtt, és megölik.

Mila jelenleg teljes rendőri védelem mellett él, a lyoni iskolájából, ahol több muzulmán társa meg is próbálta már verni, kiiratkozott. A hírek szerint a francia rendőrség most már azt keresi, melyik városba kéne Milának átköltöznie, ahol a tizenhatéves lány álnév alatt folytathatná középiskolai tanulmányait.

Miközben Mila rendőrségi védelem alá került, a lyoni ügyészség jelezte: vizsgálják, hogy a diáklány iszlámellenes kijelentései még a véleménynyilvánítási szabadság körébe esnek-e, vagy már gyűlöletbeszédnek számítanak. A laicista Franciaországban nincs tiltva a vallás- és istenkáromlás, de a büntetőkönyv büntetni rendeli, ha valaki gyalázkodásával egy vallási közösség tagjai ellen uszít, azok vallási érzületét sérti.

Abdallah Zekri, a Franciaországi Muzulmántanács tagja nem a halálos fenyegetéseket, hanem Milát ítélte el, szerinte ugyanis „aki szelet indít, az ne csodálkozzék, ha viharba kerül”.

A francia közéletben azonban nagyon sokan Mila mellett állnak ki. Marlène Schiappa, a francia kormány esélyegyenlőségi államtitkára szerint Zakri szavai „kriminálisak”, és világossá tette: nem Milával, hanem kizárólag az őt ért fenyegetésekkel kéne az ügyészségnek foglalkoznia. Szintén kiállt Mila mellett Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke, aki szerint

Mila videója nem más, mint „a Charlie Hebdo karikatúrái szavakban”.

A párhuzam találó, nem véletlen, hogy a szatirikus hetilap, amelynek több munkatársa 2015-ben iszlamista terrortámadás áldozata lett, mert Mohamedről közöltek gunyoros karikatúrákat, azonnal kiállt Mila mellett.

A lap ezúttal is karikatúrákkal nyilvánított véleményt. Képregényben meséli el az aktuális számában a Mila-sztorit, ebben olyan karikatúra is látható, hogy egy muzulmán ember kinyitja a Koránt, amelyben nincs más, csak egy kés. A Charlie Hebdo egy másik karikatúráján valaki éppen hány, és azt mondja: „bocsánat, istenkáromolnom kellett… nem is jobban, de szabadabban érzem magam”.

A CHARLIE HEBDO SZERINT A FRANCIA BALOLDAL FÉLRENÉZ, HA MUZULMÁNOK A FRANCIÁKAT GYALÁZZÁK. KARIKATÚRA: CHARLIE HEBDO

Az antiklerikális hetilap a baloldalt is bírálja, mondván: a francia baloldal rendszeresen kiáll a muzulmánok mellett, és azonnal rasszizmust kiállt minden iszlámkritikára, de hallgat, ha a muzulmánok támadnak meg franciákat.

A karikatúrán a lap azt kérdezi a baloldaltól: „Balosok, hallottátok, hogy mocskos franciák…?” A balosok pedig, akik szivárványzászlóval állnak a karikatúrán, félrenéznek, nem válaszolnak.

A karikatúra tényleg találó, ugyanis egy melegjogi szervezet például nem a leszbikus Mila, hanem a megsértett – amúgy Milát éppen homoszexualitása miatt gyalázó – muzulmán kommentelők mellett állt ki, és még fel is szólította a diáklányt, hogy távolítsa el a szivárványos lobogót a profilképeiről, mert „az nem fér össze az iszlámellenességgel”.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek