+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2020. február 3. hétfő, 10:32
Turcsány László salgótarjáni fideszes önkormányzati képviselő fotókat posztolt egy közlekedési baleset elhunyt áldozatáról, lemondott, de most kampányszövegszerű bejegyzéseket tett közzé a Facebookon.

Február 2-án vasárnap nyilvános posztban kérte a Facebookon Turcsány László, a Fidesz salgótarjáni frakciójának korábbi vezetője a választókörzete lakóinak további támogatását.

 

Egyértelműen ugyan nem írta le, hogy elindul az április 5-ére kitűzött salgótarjáni időközi önkormányzatiképviselő-választáson, amit a saját lemondása miatt kellett kiírni, de nehéz ezt másként értelmezni.

 

Turcsány László január 20-án mondott le hivatalosan a salgótarjáni Fidesz-KDNP frakciójának vezetéséről, lépett ki a frakcióból, mondott le egyéni képviselői mandátumáról és függesztette fel párttagságát, miután néhány nappal korábban saját megfogalmazása szerint helytelenül cselekedett egy tragikus baleset kapcsán, és ennek levonta a morális tanulságait.

 

Mi is volt ez az egész ügy valójában?

 

Ahogy az Azonnali elsőként megírta: a salgótarjáni kormánypárti politikus január 17-én, pénteken a kegyeleti szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyva kitakarás nélküli fotókat posztolt a Facebookra egy halálos közlekedési baleset pár perccel korábban elhunyt áldozatáról. A felháborodás hatására később törölte a kegyeletsértő képeket, néhány órával később pedig bocsánatot kért a gyászoló családtól, és lemondott képviselői mandátumáról.  

 

Másnapra, azaz szombat reggelre azonban meggondolta magát, elrejtette a lemondásról szóló bejegyzést a Facebook-oldaláról, és egy másik posztban már inkább arról írt, hogy mégsem mond le. Kegyeletsértő tettét pedig azzal magyarázta: a segítő szándék vezérelte, hogy minél hamarabb beazonosítható legyen az áldozat. Rövid idő után ezt a közleményt is törölte, az Indexnek nyilatkozva pedig közölte: hétfőn születik döntés a mandátuma sorsáról. Ez meg is történt, ezen a napon egy közleményben lemondott frakcióvezetői posztjáról, képviselői mandátumáról és felfüggesztette párttagságát.

 

Mégsem adja fel?

 

Mivel Turcsány László egyéni választókerületét megnyerve került be a salgótarjáni képviselőtestületbe, ezért lemondását követően időközi önkormányzati választást kell tartani az érintett salgótarjáni 3. számú választókerületben. A Helyi Választási Bizottság azóta már ki is tűzte az időközi voksolást 2020. április 5-ére, melynek kampányidőszaka és az ajánlásgyűjtés február 15-én kezdődik.

 

Salgótarjánban gyakorlatilag már Turcsány László lemondásával egy időben

 

terjedni kezdtek azok a pletykák, hogy morális tanulságok ide vagy oda, a fideszes politikus valójában egyáltalán nem kíván kivonulni a közéletből, újra fog indulni az időközin, csak már független színekben,

 

hogy ne égjen rá a helyi Fidesz-KDNP-re a kegyeletsértés-ügy. 

 

Ezekre a pletykákra erősített rá vasárnap Turcsány, aki a Facebook-oldalán több fotójához, például új borítóképéhez is azt írta: „Akik ismernek tapasztalhatták, 18 éve végzem elkötelezett munkámat, a választókörzetemben élő emberekért! Kérem Zagyvaróna, Rónafalu, Rónabánya, Művésztelep, Jónás telep, Pintér telep, Somoskő, Salgóbánya és a 3-as számú választókörzet lakóinak további támogatását! Politika mentes összefogás és a problémáink megoldása! Az előbbre jutás útja nem bal vagy jobb oldalra vezet, számomra ez az út egyenes.” 

 

Hétfőn délelőtt felhívtuk Turcsány Lászlót, hogy megkérdezzük, mit is jelent valójában a fenti bejegyzése, lehet-e ezt úgy értelmezni, hogy valóban el kíván induli az időközi önkormányzati képviselő választáson, és ha igen, akkor milyen formában szeretné ezt megtenni. A politikus azonban nem akart nyilatkozatot tenni az ügyben. 

 

UPDATE: A salgótarjáni Fidesz-KDNP pártszövetség még nem döntött arról, hogy „kit indít, mit indít, milyen minőségben vesz részt” az április 5-ei időközi választáson, erről majd az elnökség, illetve a párttaggyűlés határoz majd – közölte az Azonnali kérdésére Fenyvesi Gábor, a salgótarjáni Fidesz-KDNP frakciószóvivője egy más témában tartott hétfői sajtótájékoztatón. 

 

Mivel a kormánypártok helyi szervezetei gyakorolatilag egyetlen szót sem ejtettek a Turcsány-ügyről az elmúlt hetekben, ezért arra is kíváncsiak voltunk, hogyan ítélik meg a történteket.  Fenyvesi Gábor szerint amit Turcsány tett, az egy rossz cselekedet, elhibázott dolog volt, az érintett politikus levonta a konzekvenciákat belőle és meghozta a megfelelő döntéseket, amivel a Fidesz-KDNP-nek semmi más dolga nem volt, mint hogy ezt tudomásul vette. 

 

BORÍTÓKÉP: Fenyvesi Gábor Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás