A Srí Lanka-i pékeknek is fizetne európai minimálbért a DK

Szerző: Petróczi Rafael
2020.02.03. 16:19

Dobrev Klára jó hírt közölt a gyergyóditrói pékek számára, majd lelépett a sajtótájékoztatóról, mielőtt bárki Niedermüllerről kérdezhette volna. Azért a szóvivő válaszolt.

A Srí Lanka-i pékeknek is fizetne európai minimálbért a DK

„Újabb ígéretemet teljesítem:

elindítom a DK konzultációját az európai minimálbérről”

– Facebook-posztjában ezzel a felkiáltással jelentette be Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, hogy megtették az első lépéseket az EP-kampány egyik legnagyobb DK-s ígérete, az európai minimálbér felé.

Dobrev hétfőn tartott sajtótájékoztatót a témában, oldalán Nemes Gáborral és Dávid Ferenccel, a DK szakpolitikusaival. (Előbbi az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, utóbbi a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára volt, mielőtt a DK kötelékébe lépett volna.)

Mint az EP-képviselő tájékoztatásából kiderült, nem csupán arról van szó, hogy ők itt Magyarországon konzultálnak az ügyben, hanem EU-s szinten foglalkoznak az üggyel.

„A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen (…) vitára bocsátotta az első anyagát az európai minimálbérszabályozás ügyében. A vitára bocsátotta azt jelenti, hogy az elkövetkezendő hat hétben a bizottsági elnök az európai társadalmi partnerekkel, szakszervezeti szövetségekkel, munkaadói szövetségekkel fogja megvitatni a minimálbérszabályozás alapvető kereteit, majd ezután a Bizottság leteszi az asztalra a konkrét szabályozási javaslatot” – részletezte Dobrev, hozzátéve, hogy Európa kulturált felén így zajlik a jogalkotás.

De miért akar a DK Magyarországon külön is konzultálni?

Dobrev elmondása szerint azért, mert azt látják, hogy a magyar kormány nem hajlandó a kérdéssel foglalkozni, így „ha nem teszünk semmit, már az európai léptékű egyeztetési folyamat kezdeti szakaszából is kimaradunk”.

Így jön képbe a DK-s konzultáció, amiben egyébként – miután az ember megadja az adatait – hat kérdésre kell választ adni az előre megadott válaszlehetőségek valamelyikére kattintva. Valahogy így:

A KÉRDŐÍVBE EGYÉBKÉNT CSÚSZOTT EGY KIS HIBA: A TÚL HOSSZÚ KÉRDÉSEK NEM JELENNEK MEG RENDESEN MINDENFAJTA LAPTOPKÉPERNYŐN, SŐT, 2020. FEBRUÁR 14-I SZÜLETÉSI DÁTUMMAL IS EL LEHET KÜLDENI A VÁLASZOKAT.

A többi kérdésben a kitöltő elmondhatja például, hogy a minimálbérnek Európa-szerte egységesnek vagy tagállamonként különbözőnek kéne-e lennie, vagy hogy mekkora lenne a minimálbér méltányos, a gazdaság által is kifizethető összege.

Dobrev elmondása szerint a konzultáció azonban nem csupán a lakosságra fog kiterjedni: azt szeretnék a társadalmi partnerekkel, a szakszervezetekkel, a munkaadókkal és a kutatóintézetekkel is lefolytatni.„Gyűjtsük össze, hogy milyen szempontok alapján lehetne az egységes európai szabályozást befolyásolni, melyek azok a legfontosabb pontok, amelyek nekünk, magyaroknak is érdekünkben állnak” – összegezte Dobrev a konzultáció célját.

Ezután Nemes Gábor ismertetett további részleteket, amik viszont nem egészen egyeznek azzal, amiket az online elérhető DK-konzultációban találni. Így például nincsen szó az online konzultációban arról, hogy bruttó vagy nettó alapú szabályozás lenne-e indokolt, hogy szükség van-e külön diplomás bérminimumra, vagy hogy hogyan lehetne kezelni a régiók közötti bérfeszültséget. Mint később kiderült, ezekről nem a lakosokkal, hanem szakszervezeti szereplőkkel egyeztetett eddig, és kíván egyeztetni a későbbiekben is a párt.

Kik lesznek a DK szövetségei az európai minimálbér ügyében?

„Vannak nagyon fontos politikai témák, ahol a nagy Európa-párti frakciók, a keresztény-konzervatívok, a liberálisok, a zöldek, a szociáldemokraták, mintha közeledni látszanának. Ilyen a klímaválság elleni küzdelem, és ugyanez történik a szociális Európával“ – mondta el Dobrev az Azonnali azon kérdésére, hogy kik lehetnek az európai szövetségeseik európai minimálbérügyben.

Érdekes, hogy míg Dobrev a potenciális szövetségesek között említette a baloldalinak éppen nem mondható liberálisokat, a Renew Europe frakcióját, addig a felsorolásból kimaradt mind a lengyel kormánypárt, a PiS dominálta Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), mind a szélsőbalos GUE/NGL frakciója is.

DOBREV KLÁRA SZÁMBA VESZI A LEHETSÉGES SZÖVETSÉGESEK EURÓPAI MINIMÁLBÉR-ÜGYBEN

Dobrev hozzátette azt is, hogy az ECR-t és a GUE/NGL-t nélkülöző potenciális szövetségesi körből a saját pártcsaládjuk frakciója, a szocdem S&D mellett eddig csak a Zöldek köteleződtek el az európai minimálbér ügye mellett, de reméli, hogy az elkövetkező hónapokban a többi EP-frakció is foglalkozni fog az üggyel.

Dobrev annak is örülne, ha az európai szövetségesek mellett a Fidesszel is együtt tudna működni a minimálbér ügyében. Mint elmondta, nagyon szomorú, hogy a Fidesz úgy tesz, mintha semmi nem történne Európában ez ügyben.

„Nagyon örülnék neki, ha végre a Fidesz is a beleállna, és rájönne, hogy szükség van európai minimálbérszabályozásra.”

Jár-e európai minimálbér a Srí Lanka-i pékeknek?

Mint az a magyar médiát is bejárta, a székelyföldi Gyergyóditrón elszabadultak az indulatok két Srí Lanka-i pék miatt, akik a 4700 fős település pékségében vállaltak munkát. A helyiek először az ellen keltek ki, hogy ez még csak a kezdet, és hamarosan még több Srí Lanka-i fog idejönni, akik meg fogják változtatni a település képét, később pedig már a két péket alkalmazó helyi vállalkozó és a pékségben uralkodó munkakörülmények ellenében szólaltak fel.

Az Azonnali arra volt kíváncsi: kaphatnának-e a DK tervei szerint európai minimálbért a Srí Lanka-i pékek.

A DK a nem EU-s állampolgárokat, így a Srí Lanka-i pékeket is megvédené az európai minimálbérrel:

„Az Európai Unió értékei alapján, ha valaki egy EU-s tagállamban nyolc órát dolgozik, akkor ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kell kapja, függetlenül attól, hogy mi a bőrszíne vagy a vallása” – indokolta az EP-képviselő kérdésünkre.

Dobrev Klára távozott, mielőtt a média a Niedermüller-ügyről kérdezhette volna

A sajtótájékoztató legfurább része kétségkívül az volt, hogy amikor az európai minimálbér ügyében elfogytak az újságírói kérdések,

és sor kerülhetett volna a témán kívüli, így a Niedermüller-üggyel kapcsolatos kérdésekre, Dobrev és a két DK-s szakpolitikus nemes egyszerűséggel távozott a teremből.

Mint utóbb újságírói kérdésre kiderült, azért, mert a médiamunkások nem kérték elég határozottan a képviselőasszonyt arra, hogy maradjon a teremben, miközben korábban Dobrev kevert már le hozzá szóló, de nem az európai minimálbérről szóló kérdést. Így egyértelmű volt, hogy az újságíróknak lett volna még kérdése Dobrevhez a minimálbéren túl is.

A képviselőasszony távozását követően csak Barkóczi Balázst, a DK szóvivőjét kérdezhettük arról, hogy megérte-e a DK-nak beleállni a Niedermüller-ügybe, és nem lett volna-e szerencsésebb inkább bocsánatot kérni amiatt, hogy a párt alelnöke félreérhetően fogalmazva rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény heterókat. Barkóczi tagadta, hogy ők ebbe az ügybe „beleálltak volna”, szerinte nincs másról szó, minthogy kiálltak a DK alelnöke mellett.

BARKÓCZI BALÁZS SZERINT AZ AZONNALI SEM KÉRTE ELÉG HATÁROZOTTAN, HOGY DOBREV KLÁRA VÁLASZOLJON A NIEDERMÜLLER-ÜGYRE IS

„Niedermüller szavait félremagyarázták, ezért sincs miről beszélni a továbbiakban. (…) Akinek van füle, az hallotta, hogy Péter mit akart mondani” – mondta a szóvivő, aki ugyanezzel válaszolt arra a kérdésünkre is, hogy Niedermüller Péter hős vagy áldozat-e.

 „Nyilvánvalóan ő az áldozat, pontosan azért, mert szavait tudatosan, politikai célzattal félremagyarázták”

– zárta a szóvivő.

KÉPEK: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek