+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. február 2. vasárnap, 10:32
Jóval kevesebbet hajlandó csak fizetni Ausztria és több más nettó befizető az EU költségvetésébe, mint amennyit a Bizottság javasol, vagy akár amennyit Orbán Viktor szeretne.

Kész megvétózni az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetését Ausztria több más nettó befizető tagállamokkal egyetemben, amennyiben az Európai Bizottság nem csökkenti a következő hét év költségvetési igényeit – számol be a Deutsche Welle.

 

Részünkről egy vétó

 

A Bizottság jelenleg ugyanis azt javasolja, hogy a tagállamok az Európai Unió bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,11 százalékát fizessék be a közösbe, ez pedig jóval több, mint az Ausztria, Németország és Hollandia által kitűzött, nagyon szigorú, 1 százalékos küszöb.

 

Kurz bejelentette: „ha ezt a javaslatot bevezetnék, szerintem mi, és az EU más nettó befizetői azt nem támogatnánk”, fogalmazott az Osztrák Néppárt vezetője és Ausztria régi-új kancellárja az OE1 rádióadónak szombaton.

 

„Az 1,11 százalék elfogadhatatlan a számunkra. Részünkről ez egy vétó lenne”

 

– mondta.

 

Az ideológia nem, csak a pénz számít

 

A hétéves keretköltségvetések tárgyalásai idején egyébként az ideológiai törésvonalak szinte teljesen eltűnnek az európai vezetők közül: ilyenkor ezeket felülírja az, hogy nettó vagy bruttó befizető az adott tagállam. A nettó befizetők – vagyis azok, akik többet adnak a közösbe, mint amennyit visszakapnak abból – hagyományosan lejjebb akarják szorítani a GNI-arányos befizetést, szigorúbb költségvetési politikát követelnek. Ide sorolható hagyományosan Németország, Ausztria, Hollandia, a skandináv országok, de távozása előtt az Egyesült Királyság is a kisebb költségvetések mellett lobbizott.

 

A nettó befizetők követelései értelemszerűen azt jelentenék, hogy a szegényebb országok jóval kevesebb pénzt kapnak. Így a kedvezményezett államokm érdeke, hogy az EU-ból minél több pénzt facsarjanak ki kohéziós/agrárpolitikai támogatások formájában.

 

Az ő lobbicsoportjukat nevezik „a Kohézió Barátainak”, ami mégis jóval szebben hangzik, mint az, hogy „még több pénzt akarunk”.

 

Ide hagyományosan a szegényebb közép- és kelet-európai államok, valamint a dél-európaiak tartoznak. A Kohézió Barátainak ülésén részt vett pénteken Orbán Viktor is, akinek nyilván rögtön elfogadhatóbb a kohéziópártiság is, ha történetesen még több EU-s pénzről van szó Magyarország számára.

 

Nyilván a kohéziópártiak ülésének is szólt Sebastian Kurz szombati kijelentése, aki elmondta, bízik benne, hogy hamarosan olyan költségvetési tervezetet tesznek a tagállamok elé, ami számukra is elfogadható.

 

A finnek alul- az EP túllőtt a célon

 

Eközben az EU a költségvetési tárgyalásokat tekintve szép lassan kifogy az időből: az idei év végén lejár a hétéves keretköltségvetés, 2021-től ezt egy új költségvetésnek kellene felváltania. Azonban úgy tűnik, a Parlament a tagállamok és a Bizottság között

 

még az alapvető prioritásokban és nagy vonalakban sincsen konszenzus, nem is beszélve a pontos technikai részletekről.

 

A finn elnökség egy rendkívül restriktív, 1,06-1,07 százalék körüli GNI-befizetéssel kapcsolatos javaslatot tett le az asztalra tavaly decemberben, ám ezzel a finneken kívül lényegében senki nem volt elégedett. Főleg az Európai Parlament, amely olyannyira felháborodott a finn tervezeten, hogy bejelentették, addig még a tárgyalásokat is befagyasztják a költségvetésről, amíg nem mozdulnak el erről a holtpontról. Az EP a finnekhez képest egy elképesztően magas, 1,27 százalék körüli GNI-arányos befizetést javasol, de a nettó befizetőknek már az 1,11 százalékos bizottsági javaslat is elfogadhatatlan volt, nem is beszélve a még magasabb parlamenti felvetésről.

 

Az alapvető dilemma az, hogy egy magasabb költségvetés nélkül a Bizottság ígéretei közül lényegében semmit nem tudna megvalósítani: Ursula von der Leyen például egy ambiciózus európai klímapolitikai csomaggal állt elő decemberben,

 

de ennek fedezésére a finn javaslat szerint alig jutott pénz.

 

A parlamenti javaslatban már ezzel is számoltak, ugyanakkor a magasabb befizetés pedig a nettó befizetők számára lenne elfogadhatatlan.

 

KÖNYVAJÁNLÓ: Akit részletesebben is érdekel az európai költségvetés körüli öldöklés, annak ajánlom Szlankó Bálint Az elnök, a képviselő és a diplomata című, 2007-es, de idén – és mindörökké – is aktuális könyvét.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Unió (2020)

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára, az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. Indul a nagy trianoni szomszédvita!

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás