+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. január 30. csütörtök, 18:30
Belső párbeszédes dokumentum szivárgott ki a magyar szerkesztőségekhez, amely többek közt olyanokat állít, hogy a párt tagsága önállóan építkezne, esze ágában sincs az LMP-vel egyesülni, Karácsony Gergely pedig már nem szeretne a Párbeszéd társelnöke lenni a főpolgármesterség miatt. Hogy mi igaz ezekből, arra maga Karácsony válaszolt az Azonnalinak.

Karácsony Gergely már nem szeretne a Párbeszéd társelnöke lenni, mert minden kapacitását lefoglalja a főpolgármesterség, a Párbeszéd a jövőben pedig önállóan építkezne, míg a tagság nagyrésze nem szeretne közös pártot az LMP-vel – többek közt ilyen és ehhez hasonló állításokat tartalmaz az a tízoldalas, stratégiai vitairatnak keresztelt dokumentum, amely több magyar szerkesztőséghez – köztük az Azonnalihoz is – eljutott a napokban. 

 

Mit lehet tudni a „stratégiai vitairatról”?

 

Tény: a dokumentum párbeszédes körökben terjedt, vagyis azt senki nem is cáfolta az Azonnalinak, hogy ne lehetett volna vele találkozni belső fórumokon. Íme néhány erősebb állítás belőle!

 

A dokumentum öt utat vázol fel a Párbeszéd számára, ezeket az alábbiakban foglalják össze:

 

1. Önálló építkezés, részvétel az ellenzéki együttműködésben.

 

2. Az LMP-vel közös stratégia a zöld térfél elfoglalására, távlatilag egy stabilan 5 százalék feletti egyesült zöldpárt létrehozására.

 

3. Az MSZP-vel, vagy egy részével közös út egy új, zöld baloldali párt létrehozására a két szervezet bázisán.

 

4. Szervezetileg önállóan az „újak” pólusának létrehozása a ‘22-es választásra a Momentummal és az LMP-vel.

 

5. Zöldmezős építkezés egy új párt létrehozására, ami a Párbeszéden kívül az LMP és az MSZP használható részeit is befogadja, és új szereplőket is bevon.

 

Az irat azt állítja: az elnökségi tagokkal és a pártigazgatóval készített interjúkból az derült ki, hogy a legtöbben az az önálló építkezés opcióját támogatnák 2022-ig, míg a legtöbben ellenezték a 2-es opciót (az LMP-vel való szorosabb közreműködést, később egyesülést), emellett senki se nagyon állt ki. Olyan ellenérveket említenek, minthogy például a két márka és szervezet együtt is túl gyenge,

 

inkább hagyni kell az LMP további erózióját, és profitálni belőle. Ehhez hasonlóan többnyire az MSZP-vel való egyesülést is ellenezték,

 

például azért, mert „ethoszát vesztett, kiüresedett, széteső közösség, toxikus arcok” jellemzik őket, de azért is, mert ha „elengedjük az MSZP-s szövetséget, még jobban ránk ég, hogy egy darabig használunk szövetségeseket, aztán eldobjuk őket”. 

 

Az irat még azt is említi: Karácsony Gergely arról számolt be decemberben,

 

„hogy az emberileg lehetségest maximálisan kihasználó terhelés a főpolgármesteri feladat ellátása, emellett nem tudja ellátni a párt vezetésével kapcsolatos feladatait”.

 

Az irat szerint voltak többen, akik ettől „megriadtak”, mert „Gergő ebben a szerepben nem a Párbeszéd, hanem az »ellenzék« márkához kötődik. Ha nem lesz a Párbeszéd társelnöke, nem lesznek párbeszédes médiaszereplései”.

 

Na de mit lép a szivárogtatásra a Párbeszéd?

 

Az Azonnalinak párbeszédes forrásból megerősítették, hogy valóban létezik a szóban forgó irat, ezért megkerestük Karácsony Gergely főpolgármestert, a párt társelnökét, hogy megtudjuk: mennyiben tükrözik az ott leírtak az ő, illetve a párt tagságának álláspontját. „A papír komolyságát az mutatja, hogy én ezt korábban nem is olvastam a párt társelnökeként, a sajtó munkatársai juttatták el hozzám, holott ismerem a belső levelezésünket” – mondta Karácsony Gergely az Azonnalinak.

 

Azt viszont már nem tudta megmondani pontosan, ki írta az anyagot. „Nekem is utólag kellett kinyomozni, hogy hol született ez az irat”

 

– mondta. A politikus szerint minden pártnak joga van a belső ügyeit zárt ajtók mögött megbeszélni, igaz, szerinte ez nekik viszonylag ritkán adatik meg. A kérdésre, hogy ez egy LMP-s örökség-e, azt mondta: ha úgy tetszik, igen, de a kampányban is volt példa arra, hogy egy elnökségi ülésükről készült hangfelvétel nyilvánosságra került.

 

TORDAI BENCE ÉS PÁRBESZÉDES AKTIVISTÁK A TB-TÖRVÉNY ELLEN TILTAKOZNAK 2019 DECEMBERÉBEN / FACEBOOK

 

Tényleg nem férne bele a párbeszédeseknek az LMP?

 

Karácsony hangsúlyozta: ő a párt belső közhangulatát másnak látja, mint amit az iratból kiolvasni, a maga részéről meg azt gondolja, a zöldpártok szorosabb együttműködése kívánatos lenne. „Egy zöld pólus létrehozása nem az ellenzéki egység szétbontását jelentené, hanem éppen az együttműködésen belüli zöldpolitika markáns képviseletét.”

 

„Nagy viharokat nem okozott” az sem a tagság körében szerinte, mikor a nagy nyilvánosság előtt felvetette az LMP-vel való közelebbi együttműködés lehetőségét nemrég, „sőt, szerintem efelé mennek a belső beszélgetéseink”.

 

Karácsony arra is kitért: mikor egy párt dilemmák közt áll, az a legkönnyebb döntés, hogy csináljuk azt, mint eddig, csak jobban.

 

De szerinte nem biztos, hogy a mostani szétaprózottság a leghelyesebb a zöld politika szempontjából, „két zöldpárt hosszútávon nem életképes”. Egyelőre egyébként a Párbeszéd még csak a stratégiaalkotás folyamatánál tart, amiről majd a kongresszusuknak kell döntenie, ez év közepe felé lesz aktuális. 

 

Lesz-e még társelnök Karácsony Gergely?

 

Hogy mennyire fedi az a valóságot, hogy Karácsony már nem szeretne a Párbeszéd társelnöke lenni, mert egyszerűen nincs már erre ideje a főpolgármesterség mellett, arra azt mondta: ebben sok újdonság nincs, korábban már beszélt erről nyilvánosan is.

 

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy el is döntötte volna, hogy nem indul újra a társelnökségért, „és ezt nem egy homályos státuszú, legitimációval nem bíró papír alapján fogom eldönteni”.

 

TORDAI BENCE (B) ÉS KARÁCSONY GERGELY (J) / FACEBOOK

 

A kérdésre, hogy nem lenne-e érdemesebb a párt szempontjából inkább egy másik politikust felépíteniük társelnöknek, arra azt mondta a főpolgármester: ez is egy szempont, de azt is mérlegelni kell, hogy a város ügyeivel foglalkozó főpolgármester az ellenzéki egységért is tehet társelnökként. Karácsony hozzátette: abban az értelemben biztosan nem fog kivonulni a párt vezetéséből, hogy továbbra is fontos lesz számára, hogy 2022-ben ne csak összellenzéki egység legyen, de abban markánsan megjelenjen egy zöld pólus pártostul, civilestül.

 

Kinek az érdekében állt a szivárogtatás?

 

A főpolgármestert azzal kapcsolatban is kérdeztük, lehet-e jelenlegi szövetségesük, az MSZP érdeke az, hogy egy ilyen dokumentum kiszivárgott, hiszen abból úgy tűnik, a Párbeszéd tagsága nem rajong az LMP-ért. Vagyis ez éket verhet a két zöldpárt közé, ami használhat a szocialistáknak, akiknek hasznos a jelenlegi együttműködés a Párbeszéddel.

 

„Azt nem tudom, kinek az érdeke a szivárogtatás. Szerintem a szocialisták abszolút érdekeltek egy erős zöld pólusban, támogatják is az elképzelést” – vélte Karácsony.

 

Ráadásul úgy látja, jó irányba tart az MSZP azzal, hogy szervezeti megújulást tervez (arról, hogy a szocialisták bevezethetik a társelnökséget és zöld fordulatot vehetnek, itt írtunk).

 

A vitairatban az is szerepel: „a nyilvánosság felé a szövetségeseit sorra elhasználó, pozíciókat szerző, majd a szövetségest eldobó társaság bélyegét kellene elkerülnie a Párbeszédnek”. Hogy ez a bélyeg már a párton van-e, arra a kérdésre azt mondta Karácsony Gergely, hogy nyilvánvalóan azt akarja rájuk ragasztani valaki azzal, hogy ezt az iratot elküldi az összes létező szerkesztőségnek.

 

Karácsonyék egyébként még nem tudják, ki a szivárogtató, „mi nem vagyunk jók a titkosszolgálati eszközök alkalmazásában, azokat velünk szemben szokták alkalmazni”. Hogy mit tesznek akkor, ha mégis megtalálják a szivárogtatót, arra a főpolgármester csak annyit mondott:

 

„mélyen a szemébe nézünk, egyelőre ennyit”.

 

NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás