„Még jobban ránk ég, hogy egy darabig használunk szövetségeseket, aztán eldobjuk őket” – áll egy párbeszédes belső iratban

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.30. 18:30

Belső párbeszédes dokumentum szivárgott ki a magyar szerkesztőségekhez, amely többek közt olyanokat állít, hogy a párt tagsága önállóan építkezne, esze ágában sincs az LMP-vel egyesülni, Karácsony Gergely pedig már nem szeretne a Párbeszéd társelnöke lenni a főpolgármesterség miatt. Hogy mi igaz ezekből, arra maga Karácsony válaszolt az Azonnalinak.

„Még jobban ránk ég, hogy egy darabig használunk szövetségeseket, aztán eldobjuk őket” – áll egy párbeszédes belső iratban

Karácsony Gergely már nem szeretne a Párbeszéd társelnöke lenni, mert minden kapacitását lefoglalja a főpolgármesterség, a Párbeszéd a jövőben pedig önállóan építkezne, míg a tagság nagyrésze nem szeretne közös pártot az LMP-vel – többek közt ilyen és ehhez hasonló állításokat tartalmaz az a tízoldalas, stratégiai vitairatnak keresztelt dokumentum, amely több magyar szerkesztőséghez – köztük az Azonnalihoz is – eljutott a napokban. 

Mit lehet tudni a „stratégiai vitairatról”?

Tény: a dokumentum párbeszédes körökben terjedt, vagyis azt senki nem is cáfolta az Azonnalinak, hogy ne lehetett volna vele találkozni belső fórumokon. Íme néhány erősebb állítás belőle!

A dokumentum öt utat vázol fel a Párbeszéd számára, ezeket az alábbiakban foglalják össze:

1. Önálló építkezés, részvétel az ellenzéki együttműködésben.

2. Az LMP-vel közös stratégia a zöld térfél elfoglalására, távlatilag egy stabilan 5 százalék feletti egyesült zöldpárt létrehozására.

3. Az MSZP-vel, vagy egy részével közös út egy új, zöld baloldali párt létrehozására a két szervezet bázisán.

4. Szervezetileg önállóan az „újak” pólusának létrehozása a ‘22-es választásra a Momentummal és az LMP-vel.

5. Zöldmezős építkezés egy új párt létrehozására, ami a Párbeszéden kívül az LMP és az MSZP használható részeit is befogadja, és új szereplőket is bevon.

Az irat azt állítja: az elnökségi tagokkal és a pártigazgatóval készített interjúkból az derült ki, hogy a legtöbben az az önálló építkezés opcióját támogatnák 2022-ig, míg a legtöbben ellenezték a 2-es opciót (az LMP-vel való szorosabb közreműködést, később egyesülést), emellett senki se nagyon állt ki. Olyan ellenérveket említenek, minthogy például a két márka és szervezet együtt is túl gyenge,

inkább hagyni kell az LMP további erózióját, és profitálni belőle. Ehhez hasonlóan többnyire az MSZP-vel való egyesülést is ellenezték,

például azért, mert „ethoszát vesztett, kiüresedett, széteső közösség, toxikus arcok” jellemzik őket, de azért is, mert ha „elengedjük az MSZP-s szövetséget, még jobban ránk ég, hogy egy darabig használunk szövetségeseket, aztán eldobjuk őket”. 

Az irat még azt is említi: Karácsony Gergely arról számolt be decemberben,

„hogy az emberileg lehetségest maximálisan kihasználó terhelés a főpolgármesteri feladat ellátása, emellett nem tudja ellátni a párt vezetésével kapcsolatos feladatait”.

Az irat szerint voltak többen, akik ettől „megriadtak”, mert „Gergő ebben a szerepben nem a Párbeszéd, hanem az »ellenzék« márkához kötődik. Ha nem lesz a Párbeszéd társelnöke, nem lesznek párbeszédes médiaszereplései”.

Na de mit lép a szivárogtatásra a Párbeszéd?

Az Azonnalinak párbeszédes forrásból megerősítették, hogy valóban létezik a szóban forgó irat, ezért megkerestük Karácsony Gergely főpolgármestert, a párt társelnökét, hogy megtudjuk: mennyiben tükrözik az ott leírtak az ő, illetve a párt tagságának álláspontját. „A papír komolyságát az mutatja, hogy én ezt korábban nem is olvastam a párt társelnökeként, a sajtó munkatársai juttatták el hozzám, holott ismerem a belső levelezésünket” – mondta Karácsony Gergely az Azonnalinak.

Azt viszont már nem tudta megmondani pontosan, ki írta az anyagot. „Nekem is utólag kellett kinyomozni, hogy hol született ez az irat”

– mondta. A politikus szerint minden pártnak joga van a belső ügyeit zárt ajtók mögött megbeszélni, igaz, szerinte ez nekik viszonylag ritkán adatik meg. A kérdésre, hogy ez egy LMP-s örökség-e, azt mondta: ha úgy tetszik, igen, de a kampányban is volt példa arra, hogy egy elnökségi ülésükről készült hangfelvétel nyilvánosságra került.

TORDAI BENCE ÉS PÁRBESZÉDES AKTIVISTÁK A TB-TÖRVÉNY ELLEN TILTAKOZNAK 2019 DECEMBERÉBEN / FACEBOOK

Tényleg nem férne bele a párbeszédeseknek az LMP?

Karácsony hangsúlyozta: ő a párt belső közhangulatát másnak látja, mint amit az iratból kiolvasni, a maga részéről meg azt gondolja, a zöldpártok szorosabb együttműködése kívánatos lenne. „Egy zöld pólus létrehozása nem az ellenzéki egység szétbontását jelentené, hanem éppen az együttműködésen belüli zöldpolitika markáns képviseletét.”

„Nagy viharokat nem okozott” az sem a tagság körében szerinte, mikor a nagy nyilvánosság előtt felvetette az LMP-vel való közelebbi együttműködés lehetőségét nemrég, „sőt, szerintem efelé mennek a belső beszélgetéseink”.

Karácsony arra is kitért: mikor egy párt dilemmák közt áll, az a legkönnyebb döntés, hogy csináljuk azt, mint eddig, csak jobban.

De szerinte nem biztos, hogy a mostani szétaprózottság a leghelyesebb a zöld politika szempontjából, „két zöldpárt hosszútávon nem életképes”. Egyelőre egyébként a Párbeszéd még csak a stratégiaalkotás folyamatánál tart, amiről majd a kongresszusuknak kell döntenie, ez év közepe felé lesz aktuális. 

Lesz-e még társelnök Karácsony Gergely?

Hogy mennyire fedi az a valóságot, hogy Karácsony már nem szeretne a Párbeszéd társelnöke lenni, mert egyszerűen nincs már erre ideje a főpolgármesterség mellett, arra azt mondta: ebben sok újdonság nincs, korábban már beszélt erről nyilvánosan is.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy el is döntötte volna, hogy nem indul újra a társelnökségért, „és ezt nem egy homályos státuszú, legitimációval nem bíró papír alapján fogom eldönteni”.

TORDAI BENCE (B) ÉS KARÁCSONY GERGELY (J) / FACEBOOK

A kérdésre, hogy nem lenne-e érdemesebb a párt szempontjából inkább egy másik politikust felépíteniük társelnöknek, arra azt mondta a főpolgármester: ez is egy szempont, de azt is mérlegelni kell, hogy a város ügyeivel foglalkozó főpolgármester az ellenzéki egységért is tehet társelnökként. Karácsony hozzátette: abban az értelemben biztosan nem fog kivonulni a párt vezetéséből, hogy továbbra is fontos lesz számára, hogy 2022-ben ne csak összellenzéki egység legyen, de abban markánsan megjelenjen egy zöld pólus pártostul, civilestül.

Kinek az érdekében állt a szivárogtatás?

A főpolgármestert azzal kapcsolatban is kérdeztük, lehet-e jelenlegi szövetségesük, az MSZP érdeke az, hogy egy ilyen dokumentum kiszivárgott, hiszen abból úgy tűnik, a Párbeszéd tagsága nem rajong az LMP-ért. Vagyis ez éket verhet a két zöldpárt közé, ami használhat a szocialistáknak, akiknek hasznos a jelenlegi együttműködés a Párbeszéddel.

„Azt nem tudom, kinek az érdeke a szivárogtatás. Szerintem a szocialisták abszolút érdekeltek egy erős zöld pólusban, támogatják is az elképzelést” – vélte Karácsony.

Ráadásul úgy látja, jó irányba tart az MSZP azzal, hogy szervezeti megújulást tervez (arról, hogy a szocialisták bevezethetik a társelnökséget és zöld fordulatot vehetnek, itt írtunk).

A vitairatban az is szerepel: „a nyilvánosság felé a szövetségeseit sorra elhasználó, pozíciókat szerző, majd a szövetségest eldobó társaság bélyegét kellene elkerülnie a Párbeszédnek”. Hogy ez a bélyeg már a párton van-e, arra a kérdésre azt mondta Karácsony Gergely, hogy nyilvánvalóan azt akarja rájuk ragasztani valaki azzal, hogy ezt az iratot elküldi az összes létező szerkesztőségnek.

Karácsonyék egyébként még nem tudják, ki a szivárogtató, „mi nem vagyunk jók a titkosszolgálati eszközök alkalmazásában, azokat velünk szemben szokták alkalmazni”. Hogy mit tesznek akkor, ha mégis megtalálják a szivárogtatót, arra a főpolgármester csak annyit mondott:

„mélyen a szemébe nézünk, egyelőre ennyit”.

NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek