+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 30. csütörtök, 14:21
A két ország több, mint négyezer kilométeren érintkezik egymással, most így akarják az oroszok a vírus terjedését megakadályozni.

Azonnali hatállyal lezárja Oroszország a Kínával való határszakaszát a koronavírus terjedését megakadályozandó – közölte csütörtökön az orosz kormány a Radio Liberty közlése szerint.

 

Az orosz-kínai határszakasz az ötödik legnagyobb szárazföldi határ a világon,

 

a két ország ugyanis 4209,3 kilométeren át érintkezik egymással.

 

Most az orosz hatóságok ezen tiltották meg az átkelést az egyre aggasztóbb méreteket öltő járvány miatt: a legfrissebb hírek szerint ebben már százhetvenen haltak meg Kínában a 7700 igazolt fertőzött közül, és bár ez a halálozási arány nem tűnik kiugróan magasnak, még nem tudni, hosszútávon milyen hatással van az emberi szervezetre a vírus.

 

Épp ezért közölte csütörtökön Mihail Misusztyin újonnan kinevezett orosz miniszterelnök, hogy az erre vonatkozó rendeletet már alá is írták, és azonnal hatályba léptetik. „Mindenkit megfelelően informálni fogunk a távol-keleti régió határának lezárásával kapcsolatosan hozott intézkedésekről, valamint a kormány [a koronavírus terjedésének megelőzésére vonatkozó] más intézkedéseiről” – közölte a kormányfő.

 

Hozzátette: jelenleg Oroszországban senki nem fertőződött meg a vírus miatt. Ennek keretében az orosz Távol-Keleten, Kalinyingrádban, valamint a Leningrádi régió és Szentpétervár összes belépési pontján ellenőrzőpontokat állítottak fel a hatóságok, valamint

 

felszólították az orosz állampolgárokat, hogy – hacsak nem nagyon fontos – kerüljék a Kínába való beutazást.

 

Ezen felül Moszkva ideiglenesen felfüggesztette az elektronikus vízumkiadást kínai állampolgárok számára.

 

A határzárra már csak azért is szükség volt, mert csütörtökön immár Tibetben is megjelent az első fertőzött, ezzel a szárazföldi Kína minden régiója érintett a járványban, de a vírus megjelent további tizenhat országban világszerte.

 

Magyarországon egyelőre nem számoltak be koronavírussal kapcsolatos megbetegedésről

 

– hogy mennyi az esélye annak, hogy itthon is megjelenik a vírus, arról itt írtunk, itt pedig arról értekeztünk, hogy miután egyáltalán nem ismerjük a vírust, nem ártana vele elővigyázatosnak lenni.

 

A vélekedés szerint a vírus a kínai Vuhan városának egyik élőállat-piacáról kezdett el terjedni. A járványban meghaltak szinte mindegyike a Vuhant is magába foglaló, hatvanmilliós Hubei tartományból származik. A tartomány köré időközben lényegében karantént vontak a kínai hatóságok, sem a ki- sem a beutazás nem lehetséges.

 

A Kínából evakuált állampolgárait Ausztrália, Dél-Korea, Szingapúr és Új-Zéland két hétre karantén alá helyezi, míg az Egyesült Államok és Japán önkéntes karantént tervez életbe léptetni. Oroszország jelenleg is tárgyal a Hubei tartomány körül vont karanténban ragadt 140 orosz állampolgár evakuációjáról.

 

BORÍTÓKÉP: A vuhani metró közvetlenül a város lezárása előtt / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás