Lezárják az orosz-kínai határt a koronavírus miatt

Szerző: Illés Gergő
2020.01.30. 14:21

A két ország több, mint négyezer kilométeren érintkezik egymással, most így akarják az oroszok a vírus terjedését megakadályozni.

Lezárják az orosz-kínai határt a koronavírus miatt

Azonnali hatállyal lezárja Oroszország a Kínával való határszakaszát a koronavírus terjedését megakadályozandó – közölte csütörtökön az orosz kormány a Radio Liberty közlése szerint.

Az orosz-kínai határszakasz az ötödik legnagyobb szárazföldi határ a világon,

a két ország ugyanis 4209,3 kilométeren át érintkezik egymással.

Most az orosz hatóságok ezen tiltották meg az átkelést az egyre aggasztóbb méreteket öltő járvány miatt: a legfrissebb hírek szerint ebben már százhetvenen haltak meg Kínában a 7700 igazolt fertőzött közül, és bár ez a halálozási arány nem tűnik kiugróan magasnak, még nem tudni, hosszútávon milyen hatással van az emberi szervezetre a vírus.

Épp ezért közölte csütörtökön Mihail Misusztyin újonnan kinevezett orosz miniszterelnök, hogy az erre vonatkozó rendeletet már alá is írták, és azonnal hatályba léptetik. „Mindenkit megfelelően informálni fogunk a távol-keleti régió határának lezárásával kapcsolatosan hozott intézkedésekről, valamint a kormány [a koronavírus terjedésének megelőzésére vonatkozó] más intézkedéseiről” – közölte a kormányfő.

Hozzátette: jelenleg Oroszországban senki nem fertőződött meg a vírus miatt. Ennek keretében az orosz Távol-Keleten, Kalinyingrádban, valamint a Leningrádi régió és Szentpétervár összes belépési pontján ellenőrzőpontokat állítottak fel a hatóságok, valamint

felszólították az orosz állampolgárokat, hogy – hacsak nem nagyon fontos – kerüljék a Kínába való beutazást.

Ezen felül Moszkva ideiglenesen felfüggesztette az elektronikus vízumkiadást kínai állampolgárok számára.

A határzárra már csak azért is szükség volt, mert csütörtökön immár Tibetben is megjelent az első fertőzött, ezzel a szárazföldi Kína minden régiója érintett a járványban, de a vírus megjelent további tizenhat országban világszerte.

Magyarországon egyelőre nem számoltak be koronavírussal kapcsolatos megbetegedésről

– hogy mennyi az esélye annak, hogy itthon is megjelenik a vírus, arról itt írtunk, itt pedig arról értekeztünk, hogy miután egyáltalán nem ismerjük a vírust, nem ártana vele elővigyázatosnak lenni.

A vélekedés szerint a vírus a kínai Vuhan városának egyik élőállat-piacáról kezdett el terjedni. A járványban meghaltak szinte mindegyike a Vuhant is magába foglaló, hatvanmilliós Hubei tartományból származik. A tartomány köré időközben lényegében karantént vontak a kínai hatóságok, sem a ki- sem a beutazás nem lehetséges.

A Kínából evakuált állampolgárait Ausztrália, Dél-Korea, Szingapúr és Új-Zéland két hétre karantén alá helyezi, míg az Egyesült Államok és Japán önkéntes karantént tervez életbe léptetni. Oroszország jelenleg is tárgyal a Hubei tartomány körül vont karanténban ragadt 140 orosz állampolgár evakuációjáról.

BORÍTÓKÉP: A vuhani metró közvetlenül a város lezárása előtt / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek