Az ellenzéket is megosztotta Niedermüller Péter fehér heteró keresztényezése

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.29. 17:37

Magyargyalázás, butaság, rutintalan nyilatkozat – így látják Niedermüller Péter DK-alelnök megszólalását azok az ellenzéki pártok, akik szerint a politikus hibázott.

Az ellenzéket is megosztotta Niedermüller Péter fehér heteró keresztényezése

Az ellenzéki pártok szerint is minimum szerencsétlen volt a DK-s Niedermüllet Péter kijelentése, van közülök, aki egyenesen bocsánatkérést vár tőle – tudta meg az Azonnali.

A DK alelnöke – és nem utolsó sorban a hetedik kerület polgármestere – azt nyilatkozta az ATV A nap híre című műsorában a héten: „hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik,

akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük.

Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.”

Niedermüller szavain sokan felháborodtak, sőt, a fideszes megmondóember, Bayer Zsolt tüntetést is szervez az erzsébetvárosi városháza elé tiltakozásul a DK-s politikus kijelentése ellen csütörtökön. A rendezvényen fideszes politikusok is megszólalnak. Emellett petíció is indult a polgármester lemondatásáért.

Kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorába is behívták Niedermüller Pétert, aki nem volt hajlandó bocsánatot kérni a kijelentéséért. Állította: félremagyarázták a mondatát, azon nincs mit félreérteni. Szerinte az ominózus mondatokból világosan kiderült, hogy „nem emberekről (…), hanem egy politikai ideológiáról, ideológiai termékről volt szó”. Bár a politikus nem kért bocsánatot, az ATV műsorvezetője, Rónai Egon ezt megtette: elnézést kért azoktól a nézőktől, akik megbántva érezték magukat a csatornán elhangzottak miatt.

Mivel az ellenzék az önkormányzati választási kampány óta szorosabban együttműködik, a DK-n kívül a többi ellenzéki pártot is megkérdeztük: mit szólnak Niedermüller kijelentéséhez.

Karácsony Gergely bevédte Niedermüllert

Niedermüller párttársa, a DK-s Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta az Azonnali kérdésére szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülésének szünetében:

„Niedermüller Péter nagyon pontosan fogalmazott abban a tévéműsorban, a műsort teljes egészében kell nézni. Kiállok Niedermüller Péter mellett!”

Gy. Németh szerint kiforgatták a hetedik kerületi polgármester szavait.

Ehhez hasonlóan Karácsony Gergely főpolgármester is megvédte a DK-s polgármestert. A Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: „Örülök annak, hogy a Fidesz úgy érzi, hogy a demokratikus jogaival élni kell, és tüntetni fog ez ellen. Javaslom, hogy tüntessenek a naplemente ellen is, az is zavaró tényező. És az, hogy polgármester úr egészen pontosan mit akart mondani, azzal kapcsolatosan az ő véleménye engem jobban érdekel, mint mondjuk Bayer Zsolté.”

Ugyanígy látta a szintén párbeszédes Tordai Bence országgyűlési képviselő, aki maga is szerepelt az ominózus ATV-s adásban Niedermüllerrel. Számára ott „tökéletesen egyértelmű” volt, hogy a polgármester miről beszél: arról, hogy „az a rémisztő, hogy ha mindenkit leveszünk a magyar társadalomról, aki ellen a Fidesz már gyűlöletkeltő kampányt indított, akkor marad ez a nagyon egynemű közeg”. Hogy nem fogalmazott-e rosszul Niedermüller, azzal kapcsolatban Tordai elismerte:

szerencsétlen megfogalmazás volt, de ha végighallgatja valaki a gondolatmenetet, szerinte érthető mire gondolt.

Hogy nem kellene-e bocsánatot kérnie ezért, arra azt mondta Tordai: Niedermüller a Fidesz kirekesztő politikája ellen érvelt, „ez az alapállás nagyon helyes, innentől kezdve nekünk ezzel nincsen további dolgunk”. „Ha a Fidesz erre próbál egy hecckampányt építeni, az az ő dolga”. 

Magyargyalázás, butaság

„Egy polgármesternek óvatosabban kell szerintünk fogalmaznia” – a Momentum csak ennyit akart mondani az ügyről, más ellenzéki pártok viszont határozottabban is elítélték a dolgot.

„Akár külföldi, akár magyar embertől hallunk magyargyalázást, ez a zéró tolerancia kategóriájába esik”

– ezt már Z. Kárpát Dániel, a Jobbik egyik régi-új alelnöke mondta, hangsúlyozva: pártszínektől függetlenül elítélnek minden ilyen megszólalást. A Jobbik így még közleményt is kiadott az ügyben, ahol azt mondták: Niedermüller Péternek nincsen keresnivalója a közéletben, ha szerinte belefér a többségi magyar társadalom lenézése, megalázása.

„Az a véleményünk, hogy Niedermüller Péter butaságokat beszélt.

Ezt azzal lehetne elintézni, ha bocsánatot kérne”

– nyilatkozta az Azonnalinak az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté. Szerinte ugyanis Niedermüller megsértett másokat, ami nagyon szerencsétlen egy politikustól, ezért is várja tőle az LMP a bocsánatkérést. 

Az Azonnali úgy tudja, ami az MSZP-t illeti, az a párton belüli vélekedés, hogy Niedermüller Pétert nem a rossz szándék vezette, és semmi rasszizmus nem volt kijelentésében, de a megszólalása nem egy rutinos nyilatkozó képét festi. 

Tüntetés? Politikai primadonnák hangulatkeltése!

Attól függetlenül, hogy elítélik Niedermüller Péter szavait, az ellenzéki pártok nem terveznek részt venni Bayer Zsolt demonstrációján. Az LMP-s Kanász-Nagy Máté ezt egyszerűen azzal indokolta: nem szeretnének Bayer Zsolttal tüntetni.

Ehhez hasonlóan a jobbikos Z. Kárpát Dániel is arról beszélt, nem terveznek Bayerrel közös megmozdulásokat. Hozzátette:

a kormánypárt is képes hasonló megnyilatkozásokat tenni, mikor például alkalmazottak kazánba zárásával viccelődnek.

Ezzel a kormánypárti Pócs Jánosra utalt, aki egy régebbi videófelvétel tanulsága szerint azzal viccelt roma származású alkalmazottjával, hogy felgyújtja. 

„A Bayer-féle politikai primadonnák hangulatkeltésével nem foglalkozunk” – mondta a Momentum az Azonnalinak a tüntetésről.

FOTÓ: Niedermüller Péter / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek