Évente 11 ezer brit hal meg a szennyezett levegő miatt, és ez csak rosszabb lesz

Szerző: Fekő Ádám
2020.01.27. 07:55

A British Heart Foundation szerint ebben az előttünk álló évtizedben 160 ezer embert veszt csak Nagy-Britannia a mérgező levegő miatt. Közben Szegeden hivatalosan is egészségtelen a levegő.

Évente 11 ezer brit hal meg a szennyezett levegő miatt, és ez csak rosszabb lesz

Egyre kézzelfoghatóbb problémává válik a világ nagyvárosainak szennyezett levegője: egy friss statisztika szerint Nagy-Britannia nagyobb településein már minden tizenkilenc halálesetből egy a koszos levegő miatt történik, de az olyan különösen terhelt városokban, mint London, Luton, Slough vagy Birmingham már 16/1 ugyanez a szám a Centre for Cities szerint.

A British Heart Foundation a jövőre nézve sem sok jót jósol: az ő adataik szerint az ország szív- és érrendszeri betegségeinek negyven százaléka keletkezik a légszennyezettség miatt, ami miatt

csak 2019-ben 11 ezer embert vesztett az ország, és bár mindeközben az ország igyekszik segíteni a problémán, az előrejelzéseik szerint a 2020-as években 160 ezer lesz összességében ez a szám.

Az ország éghajlata miatt nem is egységes a probléma, emiatt a halálesetek sem: a legsúlyosabb problémák dél-keleten vannak, míg például Skóciában közel sem akkora a probléma, Glasgow-ban, Aberdeenben vagy Dundee-ban csak minden harminc halálesetből egy történik a levegő miatt.

„A politikusok szóban mindig keményen fellépnek a légszennyezettség ellen, de többre van szükség. A városoknak harcolni kell, büntetni a belvárosban autózókat és betiltanii a faégetésű tűzhelyeket” 

– mondta Andrew Carter, a Centre for Cities vezérigazgatója.

A légszennyezettség persze közel sem csak a briteket érinti, hanem Magyarország is bajlódik vele: gyakorlatialg egész januárban szmogriadó volt Budapesten, a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap közölte, hogy fenntartják a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ez a légszennyezettség olyan szintjét jelenti, amely veszélyt jelent az emberi egészségre, a lakosság különösen érzékeny csoportjára, tehát a gyermekekre, idősekre, betegekre.

De a jelenlegi állás szerint nem Budapest a legrosszabb: Szegeden már hivatalosan is egészségtelen a levegő minősége, további tíz településen pedig kifogásolt a levegőminőség: Budapest, Esztergom, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szolnok, Tatabánya, Tököl és Vác jutottak fel a listára.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek