+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. január 25. szombat, 17:43
Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem közben aktívan hívja fel a figyelmet számára fontos ügyekre. Most például hivatalosan is beállt Bernie Sanders kampányába.

Akármilyen meglepő, híres emberként beállni egy politikai táborba a világ szerencsésebbik részén nem csak közbeszerzésekért cserébe lehet, mint ahogy az influencerkedés sem csak és kizárólag azt jelenti, hogy látványosan örülsz az aktuális szponzorod ajándékcsomagjának Instagramon: a világ elsőszámú eye candyje, Emily Ratajkowski például olyan nyíltsággal szállt be az egyesült államokbeli kampányba a demokraták egyik elnökjelölt-jelöltje, Bernie Sanders oldalán, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy egy elsősorban csupasz képeiről ismert ember támogat egy 78 éves balos politikust.

 

Bár Magyarországról nézve fura, Ratajkowski nem úgy főállású eye candy, mint mondjuk Zimány Linda: a Robin Thicke kultikussá vált klipjével világhírűvé lett modell már magát az állandó segg- és mellmutogatását is a saját felszabadulása részének tartja, amivel amúgy véletlenül elég sok pénzt is tud keresni. Az ezzel jött hírnevet pedig használja, és nem csak arra, hogy még híresebb legyen: például

 

annak a Planned Parenthoodnak is a nagykövete, ami miatt egy ideje a momentumos Cseh Katalinról is azt hiszi a kormánymédia, hogy a kilencedik hónapban abortálná a magyar gyerekeket.

 

A nő, akit 25,2 millió ember követ Instagramon, már azzal provokál mindenkit, ahogy meztelenkedik: „Érdekes, hogy a kultúránkhoz hozzátartozik a pornónézés, de közben zavarba jönnek, ha látnak egy meztelen nőt. Én soha nem éreztem ezt problémának” – mondta egy interjújában, visszavezetve a lazaságát arra, hogy gyerekként is sok nudista strandon voltak a családjával.

 

 

Bár nyilvánvalóan a test szabadságát hirdetni a legjövedelmezőbb, főleg ha valakinek amúgy elég szerencsés teste is van hozzá, a még mindig csak 28 éves Ratajkowski itt nem áll meg: nemcsak jár tüntetésekre, de rendszeresen posztol is arról, hogy ő ezeken jár. Ha Donald Trump menekültpolitikája ellen kell kiállni, akkor ott jelenik meg, ha pedig például a már említett Bernie Sanderst kell támogatni, akkor ott.

 

„Közszereplőként az embernek kötelessége elmondani, amiben őszintén hisz. Rettentő idegesítő, hogy a társadalom szemében összeegyeztethetetlen egy nőnél az, ha egyszerre politikai aktivista és szexszimbólum”

 

– mondta a New York Timesnak.

 

Bár elsőre egy jelentéktelen celebnek tűnik, aki fontoskodni akar, itt azért többről van szó: a maga eszközeivel közelebb hozza a fiatalokhoz is az olyan ügyeket, mint például az USA legszigorúbb abortusztörvénye Alabamában. A felháborodást többek közt Ratajkowski osztotta, a világméretű felháborodás pedig akkora lett, hogy fel is függesztették azt. A törvény szerint Alabamában egészen a fogantatástól tiltott lett volna az abortusz, és nem tett volna kivételt vérfertőzés vagy nemi erőszak esetén bekövetkező terhesség esetén sem, az abortuszt végrehajtó orvosokra pedig 99 év börtön várt volna.

 

 

A jelenséggel persze nem mindenki ért egyet, de jól láhatóan nagyon magasra ért: a legendás újságíró, Piers Morgan például bele is szállt, amiért ilyen fontos üzeneteket elhalványít azzal, hogy a saját testét promózza a képen, a modell mellett állók szerint viszont ha egy nő azt akarja üzenni, hogy azt csinál a testével, amit akar, akkor talán nem kéne épp itt elmondani, hogy mit csinálhat a testével.

 

Ratajkowskit nagyon úgy tűnik, nem hatják meg a kritikák: hat nappal ezelőtt pólóján üzente, hogy a az ingyenes oktatást, a társadalombiztosítást és a munkát az alapvető jogok közé sorolja.

 

„Nem a személyisége miatt erőteljes ember, hanem azért, ahogy összehozza és izgalomba hozza az embereket. Amikor feltűnt a politikai térképen, nem csak azért volt szimpatikus, mert már az 1960-as években bevitték a rendőrök tüntetésekről, és nem is csak azért, mert kiállt az egészségbiztosítás mellett, hanem mert mindig támogatta a civileket és kiállt az emberi jogok mellett” – dicsérte az amerikaiaknál populista balos nézetei miatt elég gyakran lekommunistázott Sanderst egy videójában.

 

 

A demokrata előválasztások két hét múlva kezdődnek Iowában, a végére pedig kiderül majd, ki lesz Donald Trump kihívója. Nyilván nem Ratajkowski az egyetlen különösen híres ember, aki nyíltan támogat valakit: a felmérések szerint legesélyesebbnek mondható Joe Biden például Tom Hanks nyílt támogatását élvezi, a Sanders mellett harmadik nagy névként emlegetett Elizabeth Warren mögé pedig Scarlett Johansson állt be többek közt, de a lista mindhárom névnél végtelen.

 

Viszont a helyzet az, hogy bár a nyíltan támogató celebek nagy hírverést adnak, a győzelemre ez sem garancia: négy évvel ezelőtt Donald Trumpot kábé csak a legendásan ultrakonzervatív Chuck Norris és a Vlagyimir Putyinnal is rendszeresen parolázó Steven Seagal támogatta, miközben a demokrata Hillary Clinton mellett kis túlzással a teljes színész- és zenészvilág felvonult, aztán mégis Trump lett az elnök.

 

Aki az Instagram-celebek valódi életébe akarna belemélyedni, az mindenképp nézze meg az American Meme dokumentumfilmet, akár ide kattintva is a Netflixen.

 

FOTÓK: emrata / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás