+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. január 25. szombat, 17:43
Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem közben aktívan hívja fel a figyelmet számára fontos ügyekre. Most például hivatalosan is beállt Bernie Sanders kampányába.

Akármilyen meglepő, híres emberként beállni egy politikai táborba a világ szerencsésebbik részén nem csak közbeszerzésekért cserébe lehet, mint ahogy az influencerkedés sem csak és kizárólag azt jelenti, hogy látványosan örülsz az aktuális szponzorod ajándékcsomagjának Instagramon: a világ elsőszámú eye candyje, Emily Ratajkowski például olyan nyíltsággal szállt be az egyesült államokbeli kampányba a demokraták egyik elnökjelölt-jelöltje, Bernie Sanders oldalán, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy egy elsősorban csupasz képeiről ismert ember támogat egy 78 éves balos politikust.

 

Bár Magyarországról nézve fura, Ratajkowski nem úgy főállású eye candy, mint mondjuk Zimány Linda: a Robin Thicke kultikussá vált klipjével világhírűvé lett modell már magát az állandó segg- és mellmutogatását is a saját felszabadulása részének tartja, amivel amúgy véletlenül elég sok pénzt is tud keresni. Az ezzel jött hírnevet pedig használja, és nem csak arra, hogy még híresebb legyen: például

 

annak a Planned Parenthoodnak is a nagykövete, ami miatt egy ideje a momentumos Cseh Katalinról is azt hiszi a kormánymédia, hogy a kilencedik hónapban abortálná a magyar gyerekeket.

 

A nő, akit 25,2 millió ember követ Instagramon, már azzal provokál mindenkit, ahogy meztelenkedik: „Érdekes, hogy a kultúránkhoz hozzátartozik a pornónézés, de közben zavarba jönnek, ha látnak egy meztelen nőt. Én soha nem éreztem ezt problémának” – mondta egy interjújában, visszavezetve a lazaságát arra, hogy gyerekként is sok nudista strandon voltak a családjával.

 

 

Bár nyilvánvalóan a test szabadságát hirdetni a legjövedelmezőbb, főleg ha valakinek amúgy elég szerencsés teste is van hozzá, a még mindig csak 28 éves Ratajkowski itt nem áll meg: nemcsak jár tüntetésekre, de rendszeresen posztol is arról, hogy ő ezeken jár. Ha Donald Trump menekültpolitikája ellen kell kiállni, akkor ott jelenik meg, ha pedig például a már említett Bernie Sanderst kell támogatni, akkor ott.

 

„Közszereplőként az embernek kötelessége elmondani, amiben őszintén hisz. Rettentő idegesítő, hogy a társadalom szemében összeegyeztethetetlen egy nőnél az, ha egyszerre politikai aktivista és szexszimbólum”

 

– mondta a New York Timesnak.

 

Bár elsőre egy jelentéktelen celebnek tűnik, aki fontoskodni akar, itt azért többről van szó: a maga eszközeivel közelebb hozza a fiatalokhoz is az olyan ügyeket, mint például az USA legszigorúbb abortusztörvénye Alabamában. A felháborodást többek közt Ratajkowski osztotta, a világméretű felháborodás pedig akkora lett, hogy fel is függesztették azt. A törvény szerint Alabamában egészen a fogantatástól tiltott lett volna az abortusz, és nem tett volna kivételt vérfertőzés vagy nemi erőszak esetén bekövetkező terhesség esetén sem, az abortuszt végrehajtó orvosokra pedig 99 év börtön várt volna.

 

 

A jelenséggel persze nem mindenki ért egyet, de jól láhatóan nagyon magasra ért: a legendás újságíró, Piers Morgan például bele is szállt, amiért ilyen fontos üzeneteket elhalványít azzal, hogy a saját testét promózza a képen, a modell mellett állók szerint viszont ha egy nő azt akarja üzenni, hogy azt csinál a testével, amit akar, akkor talán nem kéne épp itt elmondani, hogy mit csinálhat a testével.

 

Ratajkowskit nagyon úgy tűnik, nem hatják meg a kritikák: hat nappal ezelőtt pólóján üzente, hogy a az ingyenes oktatást, a társadalombiztosítást és a munkát az alapvető jogok közé sorolja.

 

„Nem a személyisége miatt erőteljes ember, hanem azért, ahogy összehozza és izgalomba hozza az embereket. Amikor feltűnt a politikai térképen, nem csak azért volt szimpatikus, mert már az 1960-as években bevitték a rendőrök tüntetésekről, és nem is csak azért, mert kiállt az egészségbiztosítás mellett, hanem mert mindig támogatta a civileket és kiállt az emberi jogok mellett” – dicsérte az amerikaiaknál populista balos nézetei miatt elég gyakran lekommunistázott Sanderst egy videójában.

 

 

A demokrata előválasztások két hét múlva kezdődnek Iowában, a végére pedig kiderül majd, ki lesz Donald Trump kihívója. Nyilván nem Ratajkowski az egyetlen különösen híres ember, aki nyíltan támogat valakit: a felmérések szerint legesélyesebbnek mondható Joe Biden például Tom Hanks nyílt támogatását élvezi, a Sanders mellett harmadik nagy névként emlegetett Elizabeth Warren mögé pedig Scarlett Johansson állt be többek közt, de a lista mindhárom névnél végtelen.

 

Viszont a helyzet az, hogy bár a nyíltan támogató celebek nagy hírverést adnak, a győzelemre ez sem garancia: négy évvel ezelőtt Donald Trumpot kábé csak a legendásan ultrakonzervatív Chuck Norris és a Vlagyimir Putyinnal is rendszeresen parolázó Steven Seagal támogatta, miközben a demokrata Hillary Clinton mellett kis túlzással a teljes színész- és zenészvilág felvonult, aztán mégis Trump lett az elnök.

 

Aki az Instagram-celebek valódi életébe akarna belemélyedni, az mindenképp nézze meg az American Meme dokumentumfilmet, akár ide kattintva is a Netflixen.

 

FOTÓK: emrata / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás