A Fidesznek már egy cigányozáshoz is Londonból kell hazareptetni embert

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2020.01.24. 15:47

Nem akartad elhinni, hogy a Fidesz körül elfogyott a szellemi tőke? Pedig a szervezőzsenijük szerint nem lesz gond egy jachtozós szexvideóból, és a kampányzsenijük kellett ahhoz, hogy rájöjjenek: van igény a régisulis cigányozásra.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Az senkinek nem lehet újdonság, hogy a Fidesz mögül szép lassan eltűnt a szellemi háttér, ennek pedig két oka van: az egyik az, hogy most már negyedik éve tulajdonképpen semmi másról nincs szó a párt politikájában, mint hogy minél pontosabban felvázolják azt az apokalipszist a szavazóik fejében, ami akkor érkezne, ha bárki más nyerné meg a választásokat; másrészt az évek során előkerült vitás kérdések után

szép lassan lemorzsolódtak az Orbán Viktoron kívüli okos emberek a közvetlen elitből.

Akik megmaradtak, azok is kezdenek elhasználódni.

Nyilván lehet erre azt mondani, hogy vágyvezérelt újságírás, de érdemes elolvasni az Index cikkét Borkai Zsolt ügyéről. Ebben nem is Borkai sztorija volt az érdekes, hanem három szereplő:

1. Kubatov Gábor, aki valamiért úgy gondolta, hogy egy kereszténydemokráciára esküdöző konzervatív pártnak nem fog rosszat tenni az, ha az egyik legnépszerűbb polgármesterének jachtos kurvázását hetekig nézheti az ország az önkormányzati választás előtt.

2. Orbán Viktor, aki elfogadta, hogy elég a jobboldali médiában blokkolni ezt a kurvázást, és már nem is lesz semmi probléma.

3. A titkos befutó Kósa Lajos. Miközben Kubatov autóval látogatta meg Borkait, hogy négyszemközt hívja félre, és beszéljen vele a videóról, ő egyszerűen felhívta telefonon a polgármestert, és elmondta, látott róla egy videót.

A harmadik ponton igazából csak röhögni lehet, Kósa Lajos mutatott ennél cifrább dolgokat is, de azért ez is mond valami a Fidesz mostanában sokat emlegetett valóságérzékelési problémáiról.

Azokról a valóságérzékelési problémákról, amik miatt mondjuk a Fidesz tévedhetetlen listazsenije is úgy gondolhatta, egy luxujachtozó fideszes polgármester videója nem árthat a pártnak, és a jobboldali sajtó blokkolása (értsd: egy büdös sort sem írtak róla) elég lesz ahhoz, hogy ha kikerül a videó, elbagatellizálják a dolgot.

Azért ilyenkor felmerül a kérdés: ezek tényleg képesek voltak ennyire rossz választ adni egy olyan kérdésre, amire valószínűleg tízből kilenc ember helyesen reagált volna egy átlagos buszmegállóban?

És akkor mintha erre a sztorira rímelve bukkant volna fel a képben Habony Árpád, akiről a kremlinológia ismerői úgy gondolják, száműzve lett Londonba alternatív híreket gyártani. Ő itt a megmentő, akinek keze nyoma a Népszava szerint rajta is van a kormány aktuális harcán, most épp a bírók és a cigányok ellen.

Tehát most ott tartunk, hogy a magyar kormánynak Londonból kellett hazahozni valakit, aki messiásként emelte fel kisujját, és elmondja:

„hé, hát ebben az országban cigányok is vannak, azokat senki nem szereti!”

Az embernek kicsit olyan érzése van, hogy Habony az az ember a nyugdíjasokkal teli irodában, aki be tudja állítani a nyomtatót a számítógépen: különösebben semmit nem csinál, de a többieknek annyira nincs már fogalma sem arról, mi történik a világban, hogy a saját környezetében mindenhatóvá válik.

A kommunikációs zseni karrierjéről valószínűleg az mond el a legtöbbet, hogy a határon átlépve egyáltalán nem jönnek be ezek a nagyívű kommunikációs trükkök: Szlovéniában és (az akkor még Macedóniának hívott) Észak-Macedóniában is elbuktak az emberei, ahogy Horvátország sem volt olyan nagyon vevő a hozzá közel álló médiabirodalom nálunk már állami szintre emelt produkciójára.

Márpedig ha tényleg Habony Árpádtól függ a Fidesz sikeres gyűlöletkampánya, akkor azért elég nagy szarban lehetnek:

ezek szerint Rogán Antaltól kezdve Kubatov Gáboron át egészen Varga Juditig senkinek nem jutott eszébe semmi egy olyan kampányszövegen kívül, amihez hasonlóval a Jobbik simán a parlamentbe jutott már 2010-ben is.

A mellékelt ábra szerint a Fideszben már ez is teljesítmény.

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek