+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 23. csütörtök, 17:35
Az ellenzék színeiben jutott be a közgyűlésbe, mégis a fideszes jelöltet támogatja az a győri képviselő, aki csütörtökön elhívta Győr egyik városrészébe a három legesélyesebb polgármesterjelöltet, hogy egymás után beszéljenek a helyiekkel. Hogyan adja el magát a győrieknek az ellenzék, és hogy a Fidesz jelöltje? Megnéztük!

Úgy tűnik, nincs győri választás utolsó pillanatban érkező, meglepő fordulatok nélkül: vasárnap polgármestert választ a város, csütörtökön pedig kiderült, hogy a fideszes jelölt, Dézsi Csaba András mellé áll Bárány István önkormányzati képviselő, aki októberben az ellenzéki összefogás színeiben jutott be a közgyűlésbe.

 

Bárány korábban egyébként függetlenként volt Bácsa, Kisbácsa és Révfalu keleti felének képviselője, 2014-ben emlékezetes módon újraszámlálás után lett képviselő a fideszes jelölt ellenében, és októberben is szoros volt a verseny ugyanezzel a fideszes jelölttel. Bárány aztán hiába jutott be a közgyűlésbe ellenzékiként, végül nem szállt be a közös frakcióba, ami így létre se jöhetett.

 

A csütörtöki bejelentés azért is különösen pikáns, mert Bárány volt az egyetlen képviselő, aki városrészébe megszervezte, hogy a három legesélyesebb jelölt, Pollreisz Balázs, az ellenzéki jelölt, Dézsi Csaba András, a Fidesz jelöltje, és Balla Jenő, az Összefogás Győrért jelöltje is eljöjjön – pont ezen a csütörtöki napon, egymás után, ebben a sorrendben.

 

Pollreisz: Ha megválasztanak, egészséges vitát hozok a közgyűlésbe

 

A bácsai sportpálya melletti épületben tartott fórumsorozatot Pollreisz Balázs nyitotta meg, és emlékeztetett mindenkit: ez a városrész tudja, hogy van élet a Fideszen kívül, hiszen ezért választottak meg már kétszer is olyan képviselőt, aki nem fideszes.

 

Pollreisz örült is, hogy ez a csütörtöki fórumsorozat létrejött, hiszen ez az itt megjelent ötven ember lesz egyedül olyan szerencsés, hogy egymás után tud találkozni és kérdezni az esélyes polgármesterjelöltektől, hiszen Dézsi Csaba András nem jött el az Azonnali hétfői vitájára.

 

Az ellenzéki jelölt elsőként azt hangsúlyozta, hogy át fogja vizsgálni a fideszes városvezetés elmúlt pár évét a Transparency International segítségével,

 

majd biztosítja az átláthatóságot a továbbiakban az önkormányzatban. Ezután viszont azt mondta: ez még nem elég, ezért nem kérné a bácsaiakat, hogy rá szavazzanak – ezt azért kéri, mert a programja szerinte egy jó vízió Győrnek. Ezután fél órában itt is ismertette programját.

 

A kérdések következtek, és ekkor már megérkeztek a Dézsi Csaba András fórumára érkező, Fidesszel szimpatizáló szépkorúak is, akik – miután lemaradtak a program ismertetéséről – egyrészről azt kérték számon, hogy Pollreisznek nincs programja, másrészt pedig olyan egyes programpontokat, amelyeket percekkel korábban ismertetett.

 

Ezért aztán a fórumon korábban is résztvevők számonkérték az újonnan érkezőket, hogy miért nem érkeztek meg korábban a fórumra, akkor talán nem kérdeznének olyat, ami már korábban elhangzott. Ezután folyamatos szóváltás alakult ki a két tábor között.

 

Az egyetlen érdemi kérdés arról szólt, hogy Pollreisz hogyan szeretné úgy vezetni a várost, hogy a közgyűlés fideszes többségű. Pollreisz itt elmondta: szerinte egészséges vita fog kialakulni a közgyűlésben, és ő hiszi, hogy minden képviselő, legyen bármilyen pártállású, Győrért szeretne tenni, ahogy ő is.

 

Dézsi továbbra is orvos akar maradni

 

Pollreisz távozása után megérkezett Dézsi Csaba András a városi útkezelő vezetőjének társaságában. A fideszes jelölt nyitásként elmondta: most kampány van, azért tart fórumot, de ezt polgármesterként is tartani akarja: fórumokat szeretne tartani rendszeres időközönként a győri városrészekben – az előző vezetéssel szemben nyitott városházát szeretne megvalósítani.

 

A fideszes képviselő ezután arról beszélt: többször felmerült kérdésként, hogy miért nem marad orvos, ha egyszer abban sikeres és orvoshiány is van. Dézsi elmondta: egyrészt nem ma kezdett politizálni, hiszen már hetedszer választották képviselőnek Nádorvárosban, másrészt szerinte van elég orvos az ő területén, kinevelte az utánpótlását.

 

Dézsi külön kitért arra, hogy ő azt kérte Orbán Viktortól, amikor felkérte a jelöltnek, hogy a szabadidejében továbbra is dolgozhasson orvosként. Nádorváros fideszes képviselője elmondta: ahogy a nők, úgy ő is meg tud ülni két lovat egy fenékkel. Hiszen a nők a munka mellett háztartást vezetnek, gyereket nevelnek, ő is tud tehát egyszerre polgármester és orvos lenni, tud két dolgot csinálni egyszerre.

 

A polgármesterjelölt egyébként viszonylag gyakran tért ki arra, hogy az előző városvezetéstől eltérő látásmódot képvisel, és azt is többször hangsúlyozta, hogy Borkai Zsolttal több nézeteltérése is volt, és ezért félreállították –

 

tehát kifejezetten el próbálta távolítani magát a Borkai-érától. De azt is elmondta: nem fog nyomozni Borkai után, azt a hatóságokra hagyja.

 

Dézsi: Akik engem támadnak, sutyerákok

 

Amikor Dézsi épp elkezdett volna programjáról beszélni – például arról, hogy a város gazdasága egy lábon áll – hirtelen inkább visszatért ahhoz, hogy magáról, illetve a vele foglalkozó médiumokról beszéljen:

 

szerinte ezek az emberek nem baloldaliak, nem újságírók, hanem sutyerákok, akik csak hazudoznak róla.

 

A képviselő arról is beszélt, amiről korábban mi írtunk: hogy a közgyűlések üléseinek egyharmadán nem vett részt. Szerinte ez azért van, mert ő csak fél órát késet, de addigra vége lett az ülésnek: szerinte azért, mert az ellenzékiek sem szólaltak fel. Szerinte az is az ellenzék hibája, hogy a Borkaival kapcsolatos ügyek nem derültek ki korábban.

 

Aztán a vagyoni helyzetéről is beszélt: szerinte nem új infó, hogy vannak papagájai, ahogy az sem különösebben érdekes újdonság, hogy vannak autói, amelyek szerinte nem valami újak és nem is drágák.

 

Emellett beszélt arról is, hogy őt nem érdeklik az országos pártcsatározások, ebbe nem szeretné Győrt belerángatni. Ezért szerinte nyilvánvalóan az Győr városának érdeke, hogy a fideszes többségű közgyűlés mellé fideszes politikust válasszanak meg polgármesternek, és akkor január 26-ától kezdve béke lesz a városban – mindezt egyébként azután, hogy programja helyett negyed óráig csak az ellenfelét, és a vele foglalkozó médiumokat támadta.

 

A programjáról is ejtett végül pár szót, elmondta: a sürgősségi osztály terhelését már meg is oldotta: a kórház igazgatójával beszélt, és kitalálták, hogy behozzák a háziorvosi ügyeletet is a kórházba. Ezzel a kevésbé súlyos esetek, amelyek nem szorulnak sürgős ellátásra, hamarabb jutnak orvos elé, nem kell kivárniuk a sort, vagy átmenniük a város másik oldalára az ügyeletre.

 

A fórum résztvevői Dézsit ezután elsősorban a körzet egyik fontos problémájáról (és ezt én is ismerem, hiszen itt nőttem fel), a szemétégető bővítéséről kérdezték. Dézsi elmondta: húsz éve ő is tüntetett a szemétégető bezárásért, tehát polgármesterként is hamar elő fogja venni a kérdést.

 

Balla Jenő előadását sajnos most nem tudtuk kivárni, mivel a város másik felén hamarosan kezdődik Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pollreisz Balázs közös fóruma, amiről természetesen cikkben számolunk be az este folyamán.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás