+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 22. szerda, 15:43
Még a rég fideszesített köztelevízió történetében is unikális pillanat volt a kedd esti interjú Karácsony Gergellyel. Ezután azt is meg tudnám bocsátani, ha Hadházy Ákos harminckettedszerre is odaláncolná magát a Kunigunda utcai kabarészínház épületéhez.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Voltam már ott, ahol a köztévé műsorvezetője, Mészáros Kata kedd este: még a nyári előválasztás előtt próbáltam kellemetlen kérdéseket (is) feltenni Karácsony Gergelynek egy kamera előtt. Itt meg lehet nézni.

 

Ez alapvetően nem nehéz dolog, hiszen akármilyen politikusnak lehet olyan kérdést feltenni, amire annyira nem szeretne válaszolni, vagy amit konkrétan provokációnak tart.

 

Karácsony sem kivétel, régóta tartó politikai pályáján annyi minden történt már, amivel lehet cseszegetni, hogy végső soron csak válogatni kell.

 

Az sem kifejezetten meglepő, hogy a teljesen fideszesített, a kretént régóta fullba nyomó köztévétől nem is igazán tudom, hogy mire számított bárki, azt azonban bizton állíthatom, hogy arra a teljes agyleolvadásra, amit a köztévé kedd este produkált, én magam nem számítottam, és ezután azt is meg tudnám bocsátani, ha Hadházy Ákos harminckettedszerre is odaláncolná magát a Kunigunda utcai kabarészínház épületéhez.

 

Vegyük sorra a tényeket. A közpénzből finanszírozott médiumok feladata, hogy lehetőleg pártatlanul tájékoztassák a közt a világ dolgairól. Ennek vannak mindenféle hagyományai meg sztenderdjei, amelyek Magyarországon azért 2010 előtt sem voltak különösebben rendben, de aki azt állítja, hogy a mai és az Orbán előtti közmédia pont ugyanolyan részrehajló, az hazudik.

 

Főleg azért, mert a mai közmédia nem egyszerűen részrehajló, vagy elfogult, hanem a fideszes média legsúlyosabb (állami hirdetések útján egyébként szintén közpénzből finanszírozott) fekete lyukaival pariban van, ha kreténségről van szó.  Így fordulhatott elő, hogy bár egy kétmilliós város főpolgármesterévé választották, és voltak is az elmúlt hónapokban Budapesttel kapcsolatos viták a kormány és Karácsony között, a főpolgármestert mégsem nagyon hívták meg a közmédia hírcsatornájára beszélgetni. (Ehelyett csak az M5-re hívták egy fotókiállítás miatt, ezt most számon is kérték rajta.)

 

Szögezzük le tehát: ez egy teljesen nem normális dolog, teljesen egyértelmű, hogy Karácsony Gergelynek október óta tucatszor kellett volna szerepelnie a közmédiában meghívott vendégként, főleg, hogy Budapesttel kapcsolatban a kormány beszélő fejei rendszeres vendégek voltak.

 

Eljött azonban a nagy pillanat, jól álltak a csillagok, úgy alakult, hogy Karácsonyt végül csak elhívták az M1 műsorába. És a műsorból láthatóan jól el is határozták, hogy most kegyetlenül megfingatják Budapest főpolgármesterét. Ki fogják csinálni, nevetségessé fogják tenni, miegyéb. Ismét mondom: ezt a Hír TV-nek el is nézhetnénk, de egy közmédium esetében már ez önmagában aggályos hozzáállás lenne.

 

Sokkal jobb lett azonban az egész történet azáltal, hogy mennyire látványosan nem sikerült végigvinniük a tervet, hiszen gyakorlatilag az első két kérdésnél elbukott a nagy hadművelet.

 

Ha valaki nem látta volna: Karácsony Gergelyt arról a rendkívül fontos kérdésről kezdték el faggatni, hogy milyen járművel érkezett a közmédia stúdiójába. Karácsony elmondta, hogy bár minden reggel ott egy fideszes stáb, ami le akarja videózni, hogy autóval megy, sajnos csalódást kellett okoznia, mert tömegközlekedett, ide azonban valóban egy elektromos autóval érkezett, mert még máshol is van programja, a köztévé stúdiója pedig kint van a francban.

 

Ezután jött a nagyon cseles második kérdés, amivel rögtön a földbe kellett volna döngölni Karácsony Gergelyt. Szeretném szó szerint idézni: „Ezek szerint a kezdeti lendületet, azt, hogy biciklivel és gyalog járjanak az emberek, ez csak a fotók erejéig tartott ez a lendület?”

 

Innentől pedig tényleg elszabadult a pokol: gyakorlatilag csak a félhülye lejáratási kísérlet volt programon a műsorvezető részéről, aki láthatóan nem nagyon tudott improvizálni, mikor kiderült, hogy Karácsony Gergely – aki, mint magam is megtapasztalhattam: rendkívül profi nyilatkozó lett tíz év alatt – simán visszaveri az idiótábbnál idiótább, néha álnaiv kérdésekbe csomagolt támadásokat.

 

Az interjú gyakorlatilag tökéletes lenyomata lett annak az idiotizmusnak, amit kormánypárti médiának hívhatunk ma Magyarországon,

 

gyanítom, hogy a következő évtizedek médiakurzusain – majd a következő rendszerváltás után – kötelező tananyag lesz a legelejétől egészen addig, amíg Mészáros Kata végül úgy köszön el interjúalanyától, hogy „majd látjuk egymást biciklin”.

 

Hiszen alapvetően Karácsonynak ugye egyrészt már októberben helyet kellett volna kapnia a műsorfolyamban. Mikor ez végre megtörtént, akkor kérdezhettek volna tőle akár elfogult, de valódi kérdéseket is. Vagy legalább ülhetett volna a műsorvezetői székben egy tapasztaltabb, rezzenéstelenebb arcú propagandista, akinek nem nevet a szeme, miközben felteszi ezeket a Bede Zsolt szintjéhez is méltatlan kérdéseket, biztos akad ilyen a raktárban.

 

Ehhez képest a közmédia megismételte azt, amikor a Kutyapárt politikusa csirkefejjel ült be kotkodácsolni a műsorba, csak most a köztévé műsorvezetője lett a csirkefejes szereplő.

 

Nem baj. Legalább újra elővehettem kedvenc soraimat Orbán Ottótól, aki a létező szocializmus esszenciáját leírva így írt, előrevetítve a NER mindennapjait is: „A hülyeség volt kibírhatatlan; az, hogy ebben / Teljék el az életünk”.

 

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje, bizonyítani!

Orbán Viktoron kívül Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kunhalmi Ágnes szolgáltatta a híranyagot a héten.

Thomas Schäfer holttestét egy vasúti sínen találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A FAZ idézett a búcsúlevélből, de utóbb törölte.

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás