Sajnálhatja a Fidesz győri jelöltje, hogy nem jött el vitázni

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2020.01.21. 10:05

Bohócokkal minek vitázni, mondják a fideszesek. De mi a helyzet akkor, ha a „bohócoknak” részletesebb a programja, mint a fideszes jelöltnek?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Egészen az utolsó pillanatig, már a moderátori székben ülve is vártam, hogy felbukkanjon a győri polgármesterjelölti vitán Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP jelöltje. Egyrészt persze nyilván azért, mert ellenfeleivel vitázó fideszest ritkábban látni, mint diadalmas magyar futballválogatottat, és Dézsi Csaba András olyan jelöltnek tűnt, aki kapható is erre – persze a központi utasítás nagy erő.

Még a vita előtti napokban érdeklődtem pár fideszes ismerősömnél, hogy mit gondolnak: fog-e vitázni Dézsi, kell-e vitáznia Dézsinek? A válasz meglepően egyöntetű volt. „Bohócokkal minek vitázni?” – ebben az egy mondatban lehet összefoglalni a fideszes hozzáállást, ami kommentekben is szembejött.

A hétfői vita után azonban elég könnyű megfelelni erre a kérdésre: lebohócozhatják az öt másik jelöltet a Fidesz hívei, miért is ne, ez egy szabad ország,

de elég rossz a fénytörése annak, ha az öt „bohóc” kerek, értelmes mondatokban, részletesen tud beszélni a város jövőjéről, miközben Dézsi megfutamodott előlük.

Dézsi mondjuk nem bohócozással, hanem az Azonnali vélt elfogultságával magyarázta távolmaradását, illetve azzal, hogy ő programját a „győriekkel történő személyes találkozások és fórumok keretében vitatja meg”.

Ez persze jól hangzik, de a különböző platformok megtekintéseit számolgatva a győriek – legalábbis a politikával foglalkozók – egy jó része nézhette tegnap ezt a vitát. A vitát, amin tényleges, írásban lefektetett programokról volt szó.

Másrészről viszont azért vártam az utolsó pillanatig a fideszes jelölt felbukkanását, mert a vitának nemcsak az a lényege, hogy a jelöltek a programjaikról és elképzeléseikről beszélnek és ezek mentén reagálnak egymásra, hanem az is, hogy a polgárok megnézhetik őket élőben, egymás mellett, éles vitahelyzetben.

Én most már június óta időm nagy részében a helyi ügyekkel foglalkozom, de még számomra is tartogatott meglepetéseket az este a jelöltekkel kapcsolatban. Bárki is legyen szimpatikus valakinek, sokkal egyszerűbb magunkban annyival elintézni a jelöltekkel kapcsolatos kérdéseket azzal, hogy na, a Pollreisz, az a kommunista, a Mi Hazánk jelöltje az náci, a Balla Jenő meg a Fidesz titkosügynöke, és egyébként is mindenki bohóc,

a jelöltek személyes fellépése azonban sok mindent hozzátehet, vagy éppen elvehet abból, amit róluk gondolunk.

Hétfő este kiderült, hogy a közös ellenzéki jelöltön kívül induló polgármesterjelöltek közül többen is „valódi” jelöltek, tehát nem lehet egyszerűen elintézni annyival indulásukat, hogy biztosan a Fidesz fizeti őket; és az is világos lett, hogy a bohócos hasonlat minimum fals.

Az is kiderült, hogy Pollreisz Balázs programja jóval alaposabb, mint bármi, amivel ebben a városban az utóbbi években, illetve tavaly októberben előállt az ellenzék. Ugyanitt az is kiderült, hogy a Mi Hazánk jelöltjének is lehet például jó a humora.

Egy dolog nem derült ki: hogy mindebben a kontextusban hogy jelenik meg Dézsi Csaba András,

akivel kapcsolatban a vita egyik nézője videónkban rendkívül találóan fogalmazott: olyan, mint aki egy lezárt uszodában egyedül indul az úszóversenyre.

A hétfői vita kihagyása után számomra üresen cseng az az ígéret a fideszes jelölt részéről, ami pedig éppen a Fidesz gyakorlatától elütő, érdekes programpont volt: hogy nyitott városházát, nyíltsisakos vezetést szeretne a kormánypárti jelölt.

Ennek egyik első lehetősége lett volna, hogy leül, és vitában győzi le azokat, akiket hívei „bohócoknak” tartanak. A „bohócok” ugyanis hétfő este élőben, kamerák előtt bizonyították, hogy nem félnek a nyilvánosságtól – ugyanez pedig továbbra sem mondható el a Fidesz jelöltjéről.

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek