+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 20. hétfő, 08:46
„Malajzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki az ország környezetvédelmi minisztere.

Százötven műanyag szeméttel teli konténert küld vissza Malajzia tizenhárom, túlnyomó részt gazdag országnak, köztük Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak – írja az AP News. Ugyanis mióta Kína 2018-ban úgy döntött, hogy nem hajlandó bizonyos típusú hulladékok – többek közt a műanyag – importját engedni az országba,

 

azt a cégek más, főleg ázsiai országoknak kezdték el küldeni ahelyett, hogy érdemi megoldást találtak volna a problémára.

 

Malajzia az összesen több mint 3700 tonnányi szemetet tartalmazó konténer közül 43-at Franciaországnak, 42-t az Egyesült Királyságnak, 17-et Amerikának, 11-et Kanadűnak, míg tízet Spanyolországnak juttat vissza. A maradék konténereket Hong Kong, Japán, Szingapúr, Portugália, Kína, Banglades, Sír Lanka és Litvánia kapja.

 

Yeo Bee Yin környezetvédelmi miniszter azt mondta, az idei év közepéig még további 110 konténernyi szemetet fognak visszaküldeni. Arról is beszélt, azért, hogy visszaküldjék a szemetet, a maláj kormány semmit sem fizetett, ezeknek az árát azok a cégek fizették meg, akik a hulladék behozatalűért felelősek. „Malajzia nem a világ szeméttelepe” – tette hozzá.

 

Malajzia már nem először kéri ki magának, hogy hulladékot küldjenek hozzájuk, tavaly tavasszal is már bejelentették, hogy háromezer tonna hulladékot küldenek vissza. Hasonlóan járt Kambodzsa is, ők 2019-ben 1600 tonnányi műanyag hulladékot juttattak vissza, amiről itt írtunk.

 

FOTÓ: Brandon / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás