Irán egyetlen olimpiai érmes nője németként indulna Tokióban

Szerző: Fekő Ádám
2020.01.20. 09:30

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt. Most Hamburgban él.

Irán egyetlen olimpiai érmes nője németként indulna Tokióban

A 21 éves Kimia Alizadeh vasárnap közölte, szeretné Németországot képviselni a 2020-as tokiói olimpián. A tekvandóban 2016-ban Rióban bronzérmet szerzett, ezáltal Irán történetének első olimpiai medálos nőjeként gyorsan nemzeti hőssé vált Alizadeh bevallottan politikai okokból hagyta el hazáját, indokként pedig azt, hozta fel,

„nem akar többé közösséget vállalni a képmutatással, hazugsággal, igazságtalansággal és hízelgéssel.”

írja a Radio Free Europe.

Alizadeh magát a milliónyi Iránban elnyomott egyikeként jellemezte

„Azt viseltem, amit szerettek volna. Azt mondtam, amit kértek, hogy mondjak. Semmi nem számított nekik, csak eszközök vagyunk számukra.”

A sportoló állítása szerint annak ellenére, hogy Irán rengeteget profitált az ő történetéből, az iráni tisztviselők rendszeresen kritizálták őt, mivel szerintük például nem helyes, ha egy nő nyújtja a lábait. 

Bár eredetileg úgy tűnt, Hollandiában akar letelepedni, és hívták Belgiumból, Bulgáriából és Kanadából is, végül Hamburgban telepedett le. „Boldogan képviselném Németországot, nyugodt életben reménykedek” – mondta, hozzá téve, hogy ettől függetlenül örökre „iráni gyerek” marad.

Alizadeh menekülése azért is szimbolikus, mert épp akkor jelentette be, szakít szülőhazájával, amikor épp a figyelem központjában voltak, hiszen Teherán utcáin folytak a tüntetések, amiért az ország vezetése napokig tagadta felelősségét abban, hogy lelőttek egy ukrán utasszállító repülőgépet.

FOTÓ: Kimia Alizadeh / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek