+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. január 20. hétfő, 09:30
Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt. Most Hamburgban él.

A 21 éves Kimia Alizadeh vasárnap közölte, szeretné Németországot képviselni a 2020-as tokiói olimpián. A tekvandóban 2016-ban Rióban bronzérmet szerzett, ezáltal Irán történetének első olimpiai medálos nőjeként gyorsan nemzeti hőssé vált Alizadeh bevallottan politikai okokból hagyta el hazáját, indokként pedig azt, hozta fel,

 

„nem akar többé közösséget vállalni a képmutatással, hazugsággal, igazságtalansággal és hízelgéssel.”

 

írja a Radio Free Europe.

 

Alizadeh magát a milliónyi Iránban elnyomott egyikeként jellemezte

 

„Azt viseltem, amit szerettek volna. Azt mondtam, amit kértek, hogy mondjak. Semmi nem számított nekik, csak eszközök vagyunk számukra.”

 

A sportoló állítása szerint annak ellenére, hogy Irán rengeteget profitált az ő történetéből, az iráni tisztviselők rendszeresen kritizálták őt, mivel szerintük például nem helyes, ha egy nő nyújtja a lábait. 

 

Bár eredetileg úgy tűnt, Hollandiában akar letelepedni, és hívták Belgiumból, Bulgáriából és Kanadából is, végül Hamburgban telepedett le. „Boldogan képviselném Németországot, nyugodt életben reménykedek” – mondta, hozzá téve, hogy ettől függetlenül örökre „iráni gyerek” marad.

 

 

Alizadeh menekülése azért is szimbolikus, mert épp akkor jelentette be, szakít szülőhazájával, amikor épp a figyelem központjában voltak, hiszen Teherán utcáin folytak a tüntetések, amiért az ország vezetése napokig tagadta felelősségét abban, hogy lelőttek egy ukrán utasszállító repülőgépet.

 

FOTÓ: Kimia Alizadeh / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás