Nem kell szexelni, és nincs nem kívánt gyerek – Bolsonaróék szexkampányt indítanak a brazil fiataloknak

Szerző: Petróczi Rafael
2020.01.18. 18:10

Várj ki, amíg meg nem találod az igazit: ezzel kampányol hamarosan a brazil kormány, a cél a nem kívánt tiniterhességek számának csökkentése.

Nem kell szexelni, és nincs nem kívánt gyerek – Bolsonaróék szexkampányt indítanak a brazil fiataloknak

Angela Gandra családügyekért felelős brazil államtitkár szerint már a napokban kezdetét veheti az a fiatalokat, szülőket, tanárokat és egészségügyi szakdolgozókat egyaránt célzó, felvilágosító kampány, amivel elejét kívánják venni a tinédzserkori nem kívánt terhességeknek.

Bár a kampány részleteiről az államtitkár nem, csupán arról az elvről szólt, hogy a szexuális kapcsolat egy komoly emberi kapcsolat, amiről el akarják gondolkoztatni mind a szülőket, mind a gyermekeket. Mindenesetre az államtitkár január eleji mondatai alapján nem sok kétségünk maradhat afelől, hogy mit fog jelenteni az állami felvilágosító kampány: akkor kerek perec kijelentette,

a Jair Bolsonaro vezette kormány a „Várakozást választom!” elve mentén arra akarja bátorítani a fiatalokat, hogy tartóztassák meg magukat, és ne kezdjék meg a szexuális életüket addig, amíg meg nem találják az igazit.

Bolsonaróék szerint ez azért is üdvös lenne, mert így legalább elkerülnék a tinédzserek a nem kívánt terhességet. Azt, hogy ez ellen az absztinens szexuális életet népszerűsítve kíván fellépni a kormány, Gandra főnöke, Damares Alves nő- és családügyekért, valamint emberi jogokért felelős miniszter is megerősítette.

Az elnök azonban nem csak azt hirdeti, hogy ha nincs szex, nincs baj, hanem azt is képviseli, hogy a kevesebb információ úgyszintén preventív hatással bír. Beszédes volt például, amikor tavaly a brazil Egészségügyi Minisztérium cenzúrázta az egyik, tinédzser lányoknak szóló egészségügyi felvilágosító könyvet, miután Bolsonaro kifejezte nemtetszését annak bizonyos részei miatt:

az elnök kifejezetten azt sérelmezte, hogy a fiatal nőknek szóló könyvben női nemi szervekről volt szó, sőt, még az óvszer helyes használatát is részletezték benne.

A pedagógus- és gyermekgyógyász társadalom már ekkor felemelte szavát a cenzúra ellen, mondván, hogy ezzel időben negyven évet lép vissza a kormány. Ahogy a Brazil Gyermekgyógyászati Társaság nyilatkozta, szerintük a tinédzsereknek joguk van megismerni a saját testüket, és a megfelelő információkhoz való hozzáférés elengedhetetlen a nem kívánt terhességek és a szexuális betegségek elkerüléséhez.

Ezzel szemben a minisztérium egy 2005-ös tanulmányra hivatkozik, amely bizonyítottnak találta, hogy a chilei iskolások körében alkalmazott, szexuális absztinenciára nevelő Teen Star program hatásos volt.

Ez a program egyébként ismertetője alapján arra tanítja meg a résztvevőket, hogy ne váljanak a saját hormonjaik áldozataivá, hogy kulturális háttértől függetlenül önfegyelmet legyenek képesek gyakorolni, és

elsajátítsák azokat a gyakorlatokat, amikkel ellent tudnak állni a kísértésnek és a média nyomásának egyaránt.

Magához a tanulmányhoz azért érdemes hozzátenni, hogy annak társszerzője a Teen Star program alapítója, így legalábbis megkérdőjelezhető a kutatás pártatlansága és hitelessége. De ha már tudományos munkák, láthatunk ellenpéldát is: az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság 2016-os tanulmánya például semmilyen értelemben nem talált összefüggést abban, hogy az ember mikortól válik szexuálisan aktívvá, illetve hogy teljes absztinenciát hirdető szexuális nevelést kapott.

Az mindenesetre biztos, hogy a tinédzserkori terhesség valós probléma Brazíliában:

a 15-19 év közötti népességben ezer főre átlagosan 62 terhesség jut évente, míg a világátlag csupán 44 terhes tinédzser.

BORÍTÓKÉP: Pixabay / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek