+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi & Illés Gergő
2020. január 18. szombat, 08:58
Senki sem érti, mi vitte rá Turcsány Lászlót, a Fidesz salgótarjáni önkormányzati frakciójának vezetőjét arra, hogy közeli fotókat tegyen ki a közösségi oldalára egy néhány perccel korábban halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről. Végül bocsánatot kért, és lemondott, de az erről szóló posztot elrejtette, később pedig a lemondását is visszavonta, bár ezt a posztját is eltüntette utólag.

Tragikus közlekedési baleset történt péntek kora este, nagyjából 18 óra körül Salgótarjánban: egy fiatal huszonéves lányt elgázolt egy ittas sofőr, a sérülései pedig annyira súlyosak voltak, hogy a helyszínen életét vesztette. A részeg autós meg sem állt, hanem elmenekült a helyszínről. Szerencsére nagyon hamar elfogták a rendőrök.

 

A helyi közösségi média érthető módon forrongott a történtek hallatán, de nem csak az ittas gázoló felé irányult lincshangulat, hanem a Fidesz egyik salgótarjáni vezetője felé is, aki a kegyeleti szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyva valamiért jó ötletnek gondolta,

 

hogy az éppen csak pár perccel korábban elhunyt lány vérben ázó testéről fotókat tegyen ki a Facebookra.

 

Ráadásul mindenféle pixelezés, homályosítás vagy egyéb takarás nélkül. A helyiek a bejegyzésről képernyőmentést készítettek, immár a holttest kitakarásával. A nagy felháborodást követően aztán viszonylag hamar törölte a posztját a politikus, de ezt megelőzően még mi is belefutottunk a sokkoló látványba, mielőtt levette volna a képeket. 

 

Jó pár órába telt, de még pénteken éjfél előtt, nagyjából fél 12 tájékán egy rövid posztban bocsánatot kért a képekért a gyászoló családtól, egyben bejelentette, hogy visszaadja önkormányzati képviselői mandátumát:

 

 

Nem sokkal azután azonban, hogy ez a bocsánatkérő posztja megjelent, egyszerűen eltűnt a Facebookról a politikus: péntek éjjel többször is ellenőriztük, és akkor nem volt elérhető a profilja. Szombat reggel lett újra éles a privát oldala, amelyen akkor bár elrejtve, de továbbra is megtalálható volt a bocsánatkérő poszt. 

 

Ezt követően Turcsány újabb posztot jelentetett meg oldalán: ez már egy hosszabb eszmefuttatás volt, melyben azt jelezte, hogy mégsem mond le mandátumáról. A politikus többek között arról értekezett akkor, hogy  „a segítő szándék vezérelte”, hiszen az újraélesztésben és ellátásban segédkezett,

 

ráadásul remélte, hogy a fotóval az áldozat is beazonosítható lesz.

 

Nem a pánikkeltés és megbotránkoztatás volt a célja, csak ahogy fogalmazott: „Amikor én megálltam az autómmal akkor a kocsiból nem Turcsány László képviselő, hanem Turcsány Laci szállt ki.”

 

Mindazonáltal úgy összegzett: „átgondolva az események sorát, a történteket, úgy érzem és gondolom, hogy a munkámat a továbbiakban is elvégzem. Ezzel a negatív tapasztalattal és érzéssel a lelkemben folytatni fogom a munkámat. Ez a tapasztalat még inkább elmélyíti bennem az emberi lét múlandóságát.”

 

Mint kiderült, ez a Facebook-üzenet sem volt hosszú életű, Turcsány ezt is eltávolította oldaláról,

 

habár az sok ideig még a Facebook-storyjában elérhető volt. Végül kicsivel ezt követően újból elérhetetlen lett a politikus profilja, aki egyébként az Index ezt firtató kérdésére azt mondta, hétfőn döntenek a mandátuma sorsáról, de a frakcióvezetőségről biztosan lemond.

 

Amennyiben Turcsány László komolyan gondolta, hogy lemond képviselői mandátumáról, úgy időközi választást kell majd tartani Salgótarjánban, hiszen ő egyéni választókörzetét megnyerve került be a városi közgyűlésbe.

 

 

BORÍTÓKÉP: Fenyvesi Gábor Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Orbán Viktoron kívül Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kunhalmi Ágnes szolgáltatta a híranyagot a héten.

Thomas Schäfer holttestét egy vasúti sínen találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A FAZ idézett a búcsúlevélből, de utóbb törölte.

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

Ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, hogy csinálják ezt a magyarországi ortodoxok.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás