+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi & Illés Gergő
2020. január 18. szombat, 08:58
Senki sem érti, mi vitte rá Turcsány Lászlót, a Fidesz salgótarjáni önkormányzati frakciójának vezetőjét arra, hogy közeli fotókat tegyen ki a közösségi oldalára egy néhány perccel korábban halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről. Végül bocsánatot kért, és lemondott, de az erről szóló posztot elrejtette, később pedig a lemondását is visszavonta, bár ezt a posztját is eltüntette utólag.

Tragikus közlekedési baleset történt péntek kora este, nagyjából 18 óra körül Salgótarjánban: egy fiatal huszonéves lányt elgázolt egy ittas sofőr, a sérülései pedig annyira súlyosak voltak, hogy a helyszínen életét vesztette. A részeg autós meg sem állt, hanem elmenekült a helyszínről. Szerencsére nagyon hamar elfogták a rendőrök.

 

A helyi közösségi média érthető módon forrongott a történtek hallatán, de nem csak az ittas gázoló felé irányult lincshangulat, hanem a Fidesz egyik salgótarjáni vezetője felé is, aki a kegyeleti szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyva valamiért jó ötletnek gondolta,

 

hogy az éppen csak pár perccel korábban elhunyt lány vérben ázó testéről fotókat tegyen ki a Facebookra.

 

Ráadásul mindenféle pixelezés, homályosítás vagy egyéb takarás nélkül. A helyiek a bejegyzésről képernyőmentést készítettek, immár a holttest kitakarásával. A nagy felháborodást követően aztán viszonylag hamar törölte a posztját a politikus, de ezt megelőzően még mi is belefutottunk a sokkoló látványba, mielőtt levette volna a képeket. 

 

Jó pár órába telt, de még pénteken éjfél előtt, nagyjából fél 12 tájékán egy rövid posztban bocsánatot kért a képekért a gyászoló családtól, egyben bejelentette, hogy visszaadja önkormányzati képviselői mandátumát:

 

 

Nem sokkal azután azonban, hogy ez a bocsánatkérő posztja megjelent, egyszerűen eltűnt a Facebookról a politikus: péntek éjjel többször is ellenőriztük, és akkor nem volt elérhető a profilja. Szombat reggel lett újra éles a privát oldala, amelyen akkor bár elrejtve, de továbbra is megtalálható volt a bocsánatkérő poszt. 

 

Ezt követően Turcsány újabb posztot jelentetett meg oldalán: ez már egy hosszabb eszmefuttatás volt, melyben azt jelezte, hogy mégsem mond le mandátumáról. A politikus többek között arról értekezett akkor, hogy  „a segítő szándék vezérelte”, hiszen az újraélesztésben és ellátásban segédkezett,

 

ráadásul remélte, hogy a fotóval az áldozat is beazonosítható lesz.

 

Nem a pánikkeltés és megbotránkoztatás volt a célja, csak ahogy fogalmazott: „Amikor én megálltam az autómmal akkor a kocsiból nem Turcsány László képviselő, hanem Turcsány Laci szállt ki.”

 

Mindazonáltal úgy összegzett: „átgondolva az események sorát, a történteket, úgy érzem és gondolom, hogy a munkámat a továbbiakban is elvégzem. Ezzel a negatív tapasztalattal és érzéssel a lelkemben folytatni fogom a munkámat. Ez a tapasztalat még inkább elmélyíti bennem az emberi lét múlandóságát.”

 

Mint kiderült, ez a Facebook-üzenet sem volt hosszú életű, Turcsány ezt is eltávolította oldaláról,

 

habár az sok ideig még a Facebook-storyjában elérhető volt. Végül kicsivel ezt követően újból elérhetetlen lett a politikus profilja, aki egyébként az Index ezt firtató kérdésére azt mondta, hétfőn döntenek a mandátuma sorsáról, de a frakcióvezetőségről biztosan lemond.

 

Amennyiben Turcsány László komolyan gondolta, hogy lemond képviselői mandátumáról, úgy időközi választást kell majd tartani Salgótarjánban, hiszen ő egyéni választókörzetét megnyerve került be a városi közgyűlésbe.

 

 

BORÍTÓKÉP: Fenyvesi Gábor Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás