+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. január 17. péntek, 08:03
Az Európai Parlament megelégelte, hogy a gyorsan elavuló töltőkábelek miatt feleslegesen termelődik nagyon sok hulladék évente, ezért köteleznék a cégeket az egységesítésre.

Lehet, hogy az Apple-nek dobnia kell az iPhone-okon és egyéb termékeken már évek óta használt lightning-bemeneteket és kábeleket: az Európai Parlament ugyanis a héten nem csak Orbán Viktor kormányát cseszegette, hanem megsürgette az Európai Bizottságot, hogy kötelezze a techóriásokat egy márkától függetlenül egységesített töltési rendszerre.

 

Jelenleg háromféle töltőt használnak a világ telefonjai: a lightning mellett USB-C és micro-USB kábeleket igényelnek egyes készülékek.

 

Bár még nem tudni, mikor lesz a kérdésben szavazás, az Apple már előre elkezdett panaszkodni: szerintük a szabályozás csak hátráltatná a technikai innovációt, amivel a vásárlóik szívnak.

 

Bár első ránézésre az Apple része tűnik a legérdekesebbnek a töltések egységesítésében, az Európai Bizottság nem a céggel kapcsolatos ellenérzései miatt szeretné meglépni ezt egy ideje: szeretnék, ha a rengeteg féle töltő nem kerülne elavulásuk után a kukába, ezzel évente 51 ezer tonna elektromos hulladéktól kímélve meg a világot.

 

A tervek szerint egy töltő tulajdonképpen mindenhez jó lenne a telefonoktól kezdve a tableteken és az e-book olvasókon át egészen a hordozható hangfalakig.

 

Az öregebbeknek ismerős lehet a hír, hiszen 2009-ben már tulajdonképpen sikerült elérni az egységesített töltést: akkor a tíz legnagyobb techcég írta alá, hogy ugyanazt a típusú USB-töltőt használják majd a készülékeik töltésére. Annyira nem meglepő módon ezt épp az Apple szegte meg egy kiskapu segítségével, ami szerint használhatók egyedi megoldások is, ha biztosítanak hozzá adaptert is. Tulajdonképpen ezért lehet minden töltő végéből kihúzni a kábelt.

 

Ahogy arra a BBC is felhívja a figyelmet, bőven előfordulhat, hogy mire megtörténik a egységesítés, már mindegy lesz: a vezeték nélküli töltési megoldások egyre fejlettebbek, úgyhogy az ezerféle csatlakozót akár az is kiválthatja a végére.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás