Töltőkánaán kezdődhet az Európai Uniónak köszönhetően

Szerző: Fekő Ádám
2020.01.17. 08:03

Az Európai Parlament megelégelte, hogy a gyorsan elavuló töltőkábelek miatt feleslegesen termelődik nagyon sok hulladék évente, ezért köteleznék a cégeket az egységesítésre.

Töltőkánaán kezdődhet az Európai Uniónak köszönhetően

Lehet, hogy az Apple-nek dobnia kell az iPhone-okon és egyéb termékeken már évek óta használt lightning-bemeneteket és kábeleket: az Európai Parlament ugyanis a héten nem csak Orbán Viktor kormányát cseszegette, hanem megsürgette az Európai Bizottságot, hogy kötelezze a techóriásokat egy márkától függetlenül egységesített töltési rendszerre.

Jelenleg háromféle töltőt használnak a világ telefonjai: a lightning mellett USB-C és micro-USB kábeleket igényelnek egyes készülékek.

Bár még nem tudni, mikor lesz a kérdésben szavazás, az Apple már előre elkezdett panaszkodni: szerintük a szabályozás csak hátráltatná a technikai innovációt, amivel a vásárlóik szívnak.

Bár első ránézésre az Apple része tűnik a legérdekesebbnek a töltések egységesítésében, az Európai Bizottság nem a céggel kapcsolatos ellenérzései miatt szeretné meglépni ezt egy ideje: szeretnék, ha a rengeteg féle töltő nem kerülne elavulásuk után a kukába, ezzel évente 51 ezer tonna elektromos hulladéktól kímélve meg a világot.

A tervek szerint egy töltő tulajdonképpen mindenhez jó lenne a telefonoktól kezdve a tableteken és az e-book olvasókon át egészen a hordozható hangfalakig.

Az öregebbeknek ismerős lehet a hír, hiszen 2009-ben már tulajdonképpen sikerült elérni az egységesített töltést: akkor a tíz legnagyobb techcég írta alá, hogy ugyanazt a típusú USB-töltőt használják majd a készülékeik töltésére. Annyira nem meglepő módon ezt épp az Apple szegte meg egy kiskapu segítségével, ami szerint használhatók egyedi megoldások is, ha biztosítanak hozzá adaptert is. Tulajdonképpen ezért lehet minden töltő végéből kihúzni a kábelt.

Ahogy arra a BBC is felhívja a figyelmet, bőven előfordulhat, hogy mire megtörténik a egységesítés, már mindegy lesz: a vezeték nélküli töltési megoldások egyre fejlettebbek, úgyhogy az ezerféle csatlakozót akár az is kiválthatja a végére.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek