+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. január 17. péntek, 08:03
Az Európai Parlament megelégelte, hogy a gyorsan elavuló töltőkábelek miatt feleslegesen termelődik nagyon sok hulladék évente, ezért köteleznék a cégeket az egységesítésre.

Lehet, hogy az Apple-nek dobnia kell az iPhone-okon és egyéb termékeken már évek óta használt lightning-bemeneteket és kábeleket: az Európai Parlament ugyanis a héten nem csak Orbán Viktor kormányát cseszegette, hanem megsürgette az Európai Bizottságot, hogy kötelezze a techóriásokat egy márkától függetlenül egységesített töltési rendszerre.

 

Jelenleg háromféle töltőt használnak a világ telefonjai: a lightning mellett USB-C és micro-USB kábeleket igényelnek egyes készülékek.

 

Bár még nem tudni, mikor lesz a kérdésben szavazás, az Apple már előre elkezdett panaszkodni: szerintük a szabályozás csak hátráltatná a technikai innovációt, amivel a vásárlóik szívnak.

 

Bár első ránézésre az Apple része tűnik a legérdekesebbnek a töltések egységesítésében, az Európai Bizottság nem a céggel kapcsolatos ellenérzései miatt szeretné meglépni ezt egy ideje: szeretnék, ha a rengeteg féle töltő nem kerülne elavulásuk után a kukába, ezzel évente 51 ezer tonna elektromos hulladéktól kímélve meg a világot.

 

A tervek szerint egy töltő tulajdonképpen mindenhez jó lenne a telefonoktól kezdve a tableteken és az e-book olvasókon át egészen a hordozható hangfalakig.

 

Az öregebbeknek ismerős lehet a hír, hiszen 2009-ben már tulajdonképpen sikerült elérni az egységesített töltést: akkor a tíz legnagyobb techcég írta alá, hogy ugyanazt a típusú USB-töltőt használják majd a készülékeik töltésére. Annyira nem meglepő módon ezt épp az Apple szegte meg egy kiskapu segítségével, ami szerint használhatók egyedi megoldások is, ha biztosítanak hozzá adaptert is. Tulajdonképpen ezért lehet minden töltő végéből kihúzni a kábelt.

 

Ahogy arra a BBC is felhívja a figyelmet, bőven előfordulhat, hogy mire megtörténik a egységesítés, már mindegy lesz: a vezeték nélküli töltési megoldások egyre fejlettebbek, úgyhogy az ezerféle csatlakozót akár az is kiválthatja a végére.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás