+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. január 17. péntek, 14:53
Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Akárcsak a Cser-Palkovics András fideszes polgármester vezette Székesfehérvár, úgy a szintén fideszes Zalaegerszeg is adakozik az ausztrál tűzvész okozta károk enyhítésére. Más önkormányzatok viszont, úgy tűnik, nem kívánnak beszállni az akcióba – tudta meg az Azonnali.

 

Cser-Palkovics csütörtökön jelentette be: tízezer eurót – ami több mint 3,1 millió forintnak felel meg – ajánl fel a város a hónapok óta tomboló ausztrál tűzvész megfékezésére. A polgármester posztjában arra is felszólította kollégáit, erejük szerint csatlakozzanak a felajánláshoz. Az adakozás nem előzmény nélküli: tavaly még a Botka László vezette Szeged jelezte elsőként, segít a leégett Notre-Dame helyreállításában, amely kezdeményezéshez többek közt Székesfehérvár is csatlakozott.

 

Karácsony: Nincs az ügy napirenden

 

Ugyan az Azonnali több mint három tucat önkormányzatot – vidéki nagyvárosokat és fővárosi kerületeket – megkérdezett, hogy mit szólnak a kezdeményezéshez, a beérkező válaszok alapján úgy tűnik, nem feltétlenül aratott sikert az elgondolás.

 

Karácsony Gergely főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján az Azonnali kérdésére azt mondta: nincs a Fővárosi Közgyűlés napirendjén, hogy adakozzanak az ausztráloknak.

 

(Tavaly, az akkor még Fidesz támogatta Tarlós István főpolgármestersége alatt álló Budapest állította, adakozott a Notre-Dame újjáépítéséhez. Igaz, azt Tarlós már pont nem árulta el, mennyivel, mert a „misén sem lobogtatja meg, hogy mennyit dob a perselybe”.)

 

Szintén negatív választ kaptuk a fővárosi kerületektől is – már amelyek válaszoltak egyáltalán – vidékről pedig egyedül a miskolci önkormányzat válaszolt a kérdésünkre, szintén nemlegesen.

 

A fideszes ökováros már a braziloknak is adakozott

 

Egyedül a fideszes Balaicz Zoltán vezette Zalaegerszeg jelezte nekünk a megkérdezettek közül, hogy csatlakoznak az adakozáshoz.

 

„A vállalásainkkal összhangban korábban 1 millió forintot ajánlottunk fel a Notre-Dame újjáépítésére, 1 millió forintot a brazíliai erdőtüzek elleni küzdelemre, és természetesen ezúttal is szívesen csatlakozunk Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterhez: 1 millió forintot ajánlunk fel Ausztrália számára az országot sújtó tűzvész miatt” – írta Balaicz Zoltán polgármester az Azonnalinak.

 

Válaszuk szerint azért döntöttek így, mert fontos feladatnak tekintik a klímaváltozás elleni küzdelmet, ami miatt tavaly „Ökováros program, Zalaegerszeg a klímavédelemért” címmel projektet is indítottak.

 

Na de mi a baja a többieknek, talán nem szeretik a koalákat? :(

 

Nem, egyáltalán nem erről van szó. Ugyanis szinte mindegyik önkormányzat válaszában közös elem volt: szolidárisak az ausztrálokkal, ám ettől függetlenül első sorban saját lakosaik életkörülményeit szeretnék javítani.

 

Lássuk, ki miért nem fog pénzt küldeni az ausztráloknak:

 

+ II. kerület

 

A szocialista Őrsi Gergely vezette önkormányzat azt hangsúlyozta, ők is adománygyűjtések szervezését tűzték ki célul, de magyarországi rászorulóknak. Ennek első lépéseként borsodi és szabolcsi gyerekeket kérdeztek arról, mit szeretnének kapni karácsonyra, és a II. kerületi lakosok tevékeny hozzájárulása révén konkrét kívánságokat teljesítettek.

 

III. kerület

 

 „Január 12-én este a III. kerületi Dinamó utcában négy ház leégett, több család elveszítette lakóhelyét”

 

– emlékeztett az MSZP-s Kiss László vezette önkormányzat. Így Óbuda a tragédiában érintett családok ideiglenes lakhatásának megszervezésére, a rendkívüli segélyezésük megoldására koncentrál, és tárgyadományok gyűjtését is megszervezte a részükre. Aki úgy érzi, maga is segítene a családokon, itt tájékozódhat a részletekről. 

 

VI. kerület

 

A kerületi, momentumos Soproni Tamás vezette önkormányzat ugyan nagyra értékelik Székesfehérvár felajánlását, de a nemzetközi segélyezést elsősorban a központi kormányzatok feladatának tekinti.

 

+ IX.kerület

 

A független Baranyi Krisztina vezette önkormányzat örül, hogy Cser-Palkovics segít, és annak is, hogy ezzel elismerte, a zöld ügyekre oda kell figyelni. Ugyan „sajnos a kilencedik kerület nem engedheti meg magának, hogy Ausztráliába küldjön közpénzt”, de ettől még prioritásuk  a környezetvédelem.

 

XVIII. kerület

 

Az MSZP-s Szaniszló Sándor irányította kerület azzal érvelt, ők 2019. decemberében elfogadták a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó előterjesztést, amely miatt a jövőben csak olyan döntéseket hozhatnak, amelyek a klímát a lehető legkisebb mértékben vagy egyáltalán nem terhelik. Azt remélik, ezzel hosszú távon ők is hozzájárultak a Föld és rajta Ausztrália megmentéséhez.

 

XXII. kerület

 

A fideszes Karsay Ferenc vezette, de ellenzéki többségű képviselőtestülettel bíró 22. kerület is arra hívta fel a figyelmet, szűkös anyagi forrásaik nem teszik lehetővé, hogy egy ekkora léptékű katasztrófa esetén hathatós pénzügyi segítséget nyújtsanak. Főleg, hogy a kerületben is akadnak olyan nem várt helyzetek, amelyeket azonnal kell megoldaniuk, például ilyen lehet a rászoruló családok soron kívüli támogatása krízis esetén.

 

Miskolc

 

A független Veres Pál vezette város is szívesen segítene, de ezt most a város anyagi helyzete nem teszi lehetővé. „Éppen a napokban látott napvilágot, hogy az önkormányzatnak és a Miskolc Holdingnak (...) mekkora adóssággal kell megküzdenie, ezért a városvezetés takarékos gazdálkodásban kell, hogy gondolkodjon.”

 

Szerintetek jó ötlet, hogy a magyar önkormányzatok segítsenek Ausztráliának? Szavazzatok!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje, bizonyítani!

Orbán Viktoron kívül Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kunhalmi Ágnes szolgáltatta a híranyagot a héten.

Thomas Schäfer holttestét egy vasúti sínen találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A FAZ idézett a búcsúlevélből, de utóbb törölte.

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás