Megírták az Azonnalinak: a horvát elnökség alatt is folytatódni fog a hetes cikkes eljárás

Szerző: Bakó Bea
2020.01.17. 17:41

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük amúgy sem a szankcionálás a lényeg.

Megírták az Azonnalinak: a horvát elnökség alatt is folytatódni fog a hetes cikkes eljárás

Amint arról az Azonnali is beszámolt, a jogállamiság aláásása miatt indított hetes cikkelyes szankciós eljárás egy helyben állása miatt reklamáló határozatot fogadott el csütörtökön az Európai Parlament, amelynek azonban az égvilágon semmilyen kötőereje nincs. Az eljárás jelenlegi szakasza ugyanis a tagállami minisztereket tömörítő Tanács előtt zajlik, így az EP-képviselők legfeljebb a pálya széléről tudnak belekiabálni az ügybe: ez történt csütörtökön.

A háromlépcsős bonyolult eljárásnak jelenleg az első lépcsőfokánál tartunk, ahol a két tanácsi meghallgatás dacára érdemi döntés egyelőre nem született (az eljárás folyamatáról, és arról, hogy miért van az egész töketlenkedésre predesztinálva, itt írtunk részletesen).

Mivel a Tanács napirendjét a félévente rotálódó soros elnök tagállam kormánya alakítja, ezt a tisztséget pedig január elsejétől a horvátok töltik be, megkérdeztük a horvát elnökséget, hogy mik a terveik a hetes cikkes eljárásokkal.

Egész pontosan arra voltunk kíváncsiak, hogy 

+ fognak-e további meghallgatásokat szervezni, és várható-e, hogy végre szavaznak-e az EU-értékek megsértésének az egyértelmű veszélyéről;

+ megállapítanak-e határidőket az eljárásra, és bevonják-e az ügybe az Európai Parlamentet,

+ látnak-e különbséget a magyar és a lengyel hetes cikkes eljárások között, és sürgősebb-e valamelyik a másiknál.

Érdeklődésünkre Sanjin Soldatić, a horvát elnökség kommunikációs vezetője azt írta: a jogállamisággal és az EU értékeivel kapcsolatban átfogó megközelítésre törekszenek – hogy ez mit jelent, azt nem részletezte – és

várható, hogy folytatódni fognak a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított hetes cikkes eljárások.

Viszont a tanácskozások tartalma, formátuma és gyakorisága még nincs eldöntve – tette hozzá –, ezt majd a Tanács többi tagjával (vagyis a tagállami kormányok képviselőivel) és a Bizottsággal konzultálva fogják kitalálni.

Mindenesetre a horvát elnökség úgy gondolja, hogy a 7-es cikkes eljárás lényege nem a szankcionálás, hanem a jogállamisági hiányosságok megszüntetése, és az, hogy kölcsönösen elfogadható megoldásokat találjanak párbeszéd útján. Ez egyébként eléggé realista elképzelés,  mert amint arról már bővebben is írtunk, a szankcionáláshoz előbb (persze Orbánon kívüli) egyhangúságot kellene elérni az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban, majd a miniszterekből álló Európai Unió Tanácsának is minősített többséggel kell szavaznia.

Eszerint tehát a horvát kormány – amelyet a Fidesszel egyelőre a Néppártban szövetséges jobbközép HDZ alkot – nem kifejezetten vasszigorral áll a dologhoz, de azért az eljárást folytatnák – hiába kérte a fideszes Hidvéghi Balázs a horvát elnökségtől, hogy „mihamarabb állítsa le a boszorkányüldözést”.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek