+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. január 17. péntek, 17:41
Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük amúgy sem a szankcionálás a lényeg.

Amint arról az Azonnali is beszámolt, a jogállamiság aláásása miatt indított hetes cikkelyes szankciós eljárás egy helyben állása miatt reklamáló határozatot fogadott el csütörtökön az Európai Parlament, amelynek azonban az égvilágon semmilyen kötőereje nincs. Az eljárás jelenlegi szakasza ugyanis a tagállami minisztereket tömörítő Tanács előtt zajlik, így az EP-képviselők legfeljebb a pálya széléről tudnak belekiabálni az ügybe: ez történt csütörtökön.

 

A háromlépcsős bonyolult eljárásnak jelenleg az első lépcsőfokánál tartunk, ahol a két tanácsi meghallgatás dacára érdemi döntés egyelőre nem született (az eljárás folyamatáról, és arról, hogy miért van az egész töketlenkedésre predesztinálva, itt írtunk részletesen).

 

Mivel a Tanács napirendjét a félévente rotálódó soros elnök tagállam kormánya alakítja, ezt a tisztséget pedig január elsejétől a horvátok töltik be, megkérdeztük a horvát elnökséget, hogy mik a terveik a hetes cikkes eljárásokkal.

 

Egész pontosan arra voltunk kíváncsiak, hogy 

 

+ fognak-e további meghallgatásokat szervezni, és várható-e, hogy végre szavaznak-e az EU-értékek megsértésének az egyértelmű veszélyéről;

 

+ megállapítanak-e határidőket az eljárásra, és bevonják-e az ügybe az Európai Parlamentet,

 

+ látnak-e különbséget a magyar és a lengyel hetes cikkes eljárások között, és sürgősebb-e valamelyik a másiknál.

 

Érdeklődésünkre Sanjin Soldatić, a horvát elnökség kommunikációs vezetője azt írta: a jogállamisággal és az EU értékeivel kapcsolatban átfogó megközelítésre törekszenek – hogy ez mit jelent, azt nem részletezte – és

 

várható, hogy folytatódni fognak a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított hetes cikkes eljárások.

 

Viszont a tanácskozások tartalma, formátuma és gyakorisága még nincs eldöntve – tette hozzá –, ezt majd a Tanács többi tagjával (vagyis a tagállami kormányok képviselőivel) és a Bizottsággal konzultálva fogják kitalálni.

 

Mindenesetre a horvát elnökség úgy gondolja, hogy a 7-es cikkes eljárás lényege nem a szankcionálás, hanem a jogállamisági hiányosságok megszüntetése, és az, hogy kölcsönösen elfogadható megoldásokat találjanak párbeszéd útján. Ez egyébként eléggé realista elképzelés,  mert amint arról már bővebben is írtunk, a szankcionáláshoz előbb (persze Orbánon kívüli) egyhangúságot kellene elérni az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban, majd a miniszterekből álló Európai Unió Tanácsának is minősített többséggel kell szavaznia.

 

Eszerint tehát a horvát kormány – amelyet a Fidesszel egyelőre a Néppártban szövetséges jobbközép HDZ alkot – nem kifejezetten vasszigorral áll a dologhoz, de azért az eljárást folytatnák – hiába kérte a fideszes Hidvéghi Balázs a horvát elnökségtől, hogy „mihamarabb állítsa le a boszorkányüldözést”.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás