Trianonozás helyett inkább építsünk egy erős Európát – Dacian Cioloș az Azonnalinak

2020.01.14. 14:14

Dacian Cioloșt, a macronista Renew Europe frakcióvezetőjét arról kérdeztük, hogy mit szól a magyar nemzeti összetartozás évéhez és a Trianon-évfordulót román emléknappá tevő szociáldemokrata ötlethez.

Trianonozás helyett inkább építsünk egy erős Európát – Dacian Cioloș az Azonnalinak

„Hagyjuk a bilaterális kapcsolatokra ezt a kérdést, de remélem, hogy Magyarország, Románia és az összes európai uniós tagállam [azon fog dolgozni], hogy egy megértőbb, összetartóbb Európát hozzunk létre” – mondta Dacian Cioloș volt román technokrata kormányfő, a macronista Renew Europe frakcióvezetője a kedd délelőtt tartott strasbourgi sajtótájékoztatóján az Azonnalinak, ahol azt kérdeztük, hogy provokációnak tartja-e, hogy Magyarország emlékévet, míg Románia szociáldemokratái pedig emléknapot terveznek a trianoni békeszerződés idei századik évfordulóján.

Cioloș szerint fontos megjegyezni, hogy az EU egy közös játék, ahol a történelmet nem a széthúzásra kellene felhasználni, hanem az együttélés és az együttműködés erősítésére.

Románia és Magyarország között már korábban is komoly konfliktust jelentett az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés kérdése. Korábban Cioloș azt mondta nekünk, hogy a két ország között Trianon ügyében csak politikai konfliktus van, az átlagember szintjén ez nem áll fent. Arról, hogy a román szociáldemokraták miért akarnak Trianon-emléknapot, itt mesélte el nekünk Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi történész és RMDSZ-es szenátor.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek