+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 14. kedd, 19:56
Az osztrák Zöldek kicsit húzzák a szájukat, de Sebastian Kurz nem tágít: még inkább tiltaná a fejkendő viselését. Magyarországon is akarnál ilyet?

A január elején felállt konzervatív-zöld bécsi kormányban két, sok tekintetben különböző pártnak kellett kompromisszumot kötnie. Ezt Sebastian Kurz régi-új kancellár úgy foglalta össze, hogy szerinte „lehet egyszerre védeni a határt és a klímát”. Sőt, nem csak a határt, de az identitást is jobban védenék az osztrák konzervatívok, miközben a Zöldeknek – főleg a szociális, a környezetvédelmi, közlekedési és infrastrukturális ügyek átengedésével – is adtak mozgásteret.

 

Miközben a német Zöldek – noha maguk is számos tartományban együttműködnek a jobboldallal, és vélhetően az országos politikában is erre készülnek 2021 után – bírálták osztrák testvérpártjukat (a magyar testvérpártok kevésbé voltak kritikusak), az osztrák Zöldek azzal nyugtatgatják magukat és főleg balosabb szavazóikat, hogy ez egy koalíció, ahol ők a kisebbek, azaz nekik kell többször engedniük.

 

Pedig már az sem tetszett nekik, hogy a kormányprogramba is belekerült:

 

tizennégy éves kor alatt tilos lesz a fejkendő viselete az iskolákban.

 

Ráadásul ezt a törvényt egy zöld igazságügyminiszternek, a bosnyák-muzulmán származású Alma Zadićnak kell kidolgoznia.

 

Az ÖVP pontosan tudja: jelenlegi rekorderedményeit annak köszöneti, hogy Kurz sikeresen vonzott be számos egykori FPÖ-szavazót is. (A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az ÖVP már majdnem negyven százalékon áll, míg a Zöldek és a szocdemek húsz százalék alatt versenyeznek a második helyért, az FPÖ pedig a 2017-es eredményének felét se éri el.) Ezen szavazók megtartása érdekében pedig

 

Kurz nem tántorodhat el a menekültpolitikájában: kevesebb bevándorló, szigorúbb feltételek, könnyebb kitoloncolás

 

– az integráció terén pedig több elvárás, például a nők elnyomásaként értékelt fejkendő iskolai tilalma.

 

A Kurz-kormányban önálló minisztérium felügyeli az integrációs ügyeket, amelyekért az ÖVP-s Susanne Raab lesz felelős. A jogász végzettségű politikusnő szerint

 

„a kislányok nem önként hordanak fejkendőt”, azaz szerinte egy liberális és szekuláris államnak a gyerekek jogait kell védenie a vallási előírásokkal szemben.

 

Raab szerint éppen az iskola feladata, hogy a gyerekeket felkészítse a társadalomra – márpedig ezért szerinte „nem mindegy, milyen szerepfelfogást tanít az iskola”. Raab úgy véli: a fejkendő egy olyan nőképet fejez ki, aminek Ausztriában – különösen gyerekek között, akik még ezen kérdésben nem tudnak a szüleiktől szabadon dönteni – nincs helye.

 

A közszolgálati Ö1 rádió kedd reggeli műsorában pedig már azt mondta: nem csak, hogy „széles egyetértés” övezi a tilalmat szerinte Ausztriában, de

 

„a következő lépés” a fejkendő tanárok közötti tilalma lehet.

 

Raab szavai azonnal vitát váltottak ki a friss kormányban. Werner Kogler, az ökopárt elnöke, alkancellár rögtön kijelentette: számára „elképzelhetetlen” a fejkendő-tilalom kiterjesztése. Amire Kurz kancellár csak annyit mondott: Koglernek „joga van ezt így látni”. Szerinte az a fontos, hogy az első lépés megtörtént. A kurzi szavak azt is jelentik persze: ha van első lépés, igenis lesz második is.

 

Legyen-e Magyarországon is fejkendőviselési tilalom? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Die Grünen / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje, bizonyítani!

Orbán Viktoron kívül Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kunhalmi Ágnes szolgáltatta a híranyagot a héten.

Thomas Schäfer holttestét egy vasúti sínen találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A FAZ idézett a búcsúlevélből, de utóbb törölte.

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás