Sebastian Kurzék a tanárok között is betiltanák a fejkendő viselését

Szerző: Techet Péter
2020.01.14. 19:56

Az osztrák Zöldek kicsit húzzák a szájukat, de Sebastian Kurz nem tágít: még inkább tiltaná a fejkendő viselését. Magyarországon is akarnál ilyet?

Sebastian Kurzék a tanárok között is betiltanák a fejkendő viselését

A január elején felállt konzervatív-zöld bécsi kormányban két, sok tekintetben különböző pártnak kellett kompromisszumot kötnie. Ezt Sebastian Kurz régi-új kancellár úgy foglalta össze, hogy szerinte „lehet egyszerre védeni a határt és a klímát”. Sőt, nem csak a határt, de az identitást is jobban védenék az osztrák konzervatívok, miközben a Zöldeknek – főleg a szociális, a környezetvédelmi, közlekedési és infrastrukturális ügyek átengedésével – is adtak mozgásteret.

Miközben a német Zöldek – noha maguk is számos tartományban együttműködnek a jobboldallal, és vélhetően az országos politikában is erre készülnek 2021 után – bírálták osztrák testvérpártjukat (a magyar testvérpártok kevésbé voltak kritikusak), az osztrák Zöldek azzal nyugtatgatják magukat és főleg balosabb szavazóikat, hogy ez egy koalíció, ahol ők a kisebbek, azaz nekik kell többször engedniük.

Pedig már az sem tetszett nekik, hogy a kormányprogramba is belekerült:

tizennégy éves kor alatt tilos lesz a fejkendő viselete az iskolákban.

Ráadásul ezt a törvényt egy zöld igazságügyminiszternek, a bosnyák-muzulmán származású Alma Zadićnak kell kidolgoznia.

Az ÖVP pontosan tudja: jelenlegi rekorderedményeit annak köszöneti, hogy Kurz sikeresen vonzott be számos egykori FPÖ-szavazót is. (A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az ÖVP már majdnem negyven százalékon áll, míg a Zöldek és a szocdemek húsz százalék alatt versenyeznek a második helyért, az FPÖ pedig a 2017-es eredményének felét se éri el.) Ezen szavazók megtartása érdekében pedig

Kurz nem tántorodhat el a menekültpolitikájában: kevesebb bevándorló, szigorúbb feltételek, könnyebb kitoloncolás

– az integráció terén pedig több elvárás, például a nők elnyomásaként értékelt fejkendő iskolai tilalma.

A Kurz-kormányban önálló minisztérium felügyeli az integrációs ügyeket, amelyekért az ÖVP-s Susanne Raab lesz felelős. A jogász végzettségű politikusnő szerint

„a kislányok nem önként hordanak fejkendőt”, azaz szerinte egy liberális és szekuláris államnak a gyerekek jogait kell védenie a vallási előírásokkal szemben.

Raab szerint éppen az iskola feladata, hogy a gyerekeket felkészítse a társadalomra – márpedig ezért szerinte „nem mindegy, milyen szerepfelfogást tanít az iskola”. Raab úgy véli: a fejkendő egy olyan nőképet fejez ki, aminek Ausztriában – különösen gyerekek között, akik még ezen kérdésben nem tudnak a szüleiktől szabadon dönteni – nincs helye.

A közszolgálati Ö1 rádió kedd reggeli műsorában pedig már azt mondta: nem csak, hogy „széles egyetértés” övezi a tilalmat szerinte Ausztriában, de

„a következő lépés” a fejkendő tanárok közötti tilalma lehet.

Raab szavai azonnal vitát váltottak ki a friss kormányban. Werner Kogler, az ökopárt elnöke, alkancellár rögtön kijelentette: számára „elképzelhetetlen” a fejkendő-tilalom kiterjesztése. Amire Kurz kancellár csak annyit mondott: Koglernek „joga van ezt így látni”. Szerinte az a fontos, hogy az első lépés megtörtént. A kurzi szavak azt is jelentik persze: ha van első lépés, igenis lesz második is.

Legyen-e Magyarországon is fejkendőviselési tilalom? Szavazzatok!

FOTÓ: Die Grünen / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek