+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 14. kedd, 13:56
Konkrét ígéretek helyett nagy általánosságokat fogalmazott meg Géber József a sajtótájékoztatóján.

Nemcsak néprajzkutató, erdőgazdálkodó, apa, vőfély, hanem „nagyon jó magyar ember” is Géber József, a Mi Hazánk győri polgármesterjelöltje, legalábbis akkor, ha hihetünk Fülöp Eriknek, a szélsőjobboldali párt Jobbikból átigazolt parlamenti képviselőjének, aki szerint Géber személyében ráadásul a legalkalmasabb jelöltet is megtalálták a városban.

 

Mindez kedd délelőtt hangzott el a győri városháza előtt, ahol Géber József is bemutatta programját – ideje volt, hiszen a szex- és korrupciós botrányba keveredő fideszes polgármester, Borkai Zsolt lemondása miatt tartandó január 26-i időközi választás kampánya mintha csak a programokról szólna: először a fideszes Dézsi Csaba András jelentett be húsz olyan pontot, amit a Fidesz nagyrészt már korábban is megígért a városnak, aztán az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs, majd a civil Balla Jenő állt elő egy-egy részletesebb programmal.

 

De mit ajánl a Mi Hazánk jelöltje?

 

Géber öt pontban összegezte mondanivalóját. Az első pont a rend és a tisztesség, ami azt jelenti, hogy az elmúlt hónapok után valamiféle „elszámolás, elszámoltatás” alapjait meg kell teremteni a Mi Hazánk jelöltje szerint.

 

Géber elmondta: magunk mögött kell hagyni a botrányt, hogy nyugodt munkát lehessen folytatni a következő öt évben, vissza kell állítani a város jó hírét.

 

A Mi Hazánk jelöltje nyitottabbá tenné a városvezetést a sajtó és a polgárok felé: a tévében, illetve a Facebookon is élőben közvetítené a közgyűléseket például, és tenne azért, hogy kiegyensúlyozottab legyen az önkormányzati média.

 

A második pont az egészség, ahol leginkább a sürgősségi betegellátásról esett szó, bár az nem derült ki, hogy pontosan mit tehet ez ügyben az önkormányzat azon a programponton kívül, hogy ne kelljen többezer forintot fizetni a sürgősségihez legközelebb eső parkolóban óránként. Géber valamilyen formában ingyenessé tenné a kórház környékén a parkolást.

 

A harmadik pont a közösségi közlekedésről szólt,

 

Géber szerint nem elég, hogy új buszok jöttek, ennél komplexebb megoldás, az elővárosi vasúti közlekedés kialakítása szükséges.

 

A negyedik pont arról szól, hogy több zöldterület kell a városban, túlzsúfolt a város, rengeteg társasház épült. A másik pont itt a szelektív hulladékgyűjtés rendbetétele, de szóba került az 5G, avagy az 5. generációs vezeték nélküli hálózat kiépítése, amelynek Géber szerint egészségkárosító hatása lehet, legalábbis beszélni kell erről. Az ötödik pont pedig a közösségi terek fejlesztése, illetve a kulturális intézmények programjainak reformja, amelyet nem részletezett mélyebben a jelölt. Ezen felül a tömegsportot fejlesztené még.

 

De hogyan viszonyul ez a többi programhoz?

 

A Mi Hazánk jelöltjének programja alapvetően olyan témákat érint, amelyek a többieknél is előjönnek – ilyen a nyitottabb városháza, a közösségi közlekedés rendberakása és a zöldfelületek növelése. Így újdonságnak a kórház környéki parkolás, a kulturális programok reformja, illetve az 5G-hálózat miatti aggódás tűnik.

 

De hogy még jobban is összevethessük a programokat, az Azonnali polgármesterjelölti vitát szervez Győrben január 20-án,

 

azaz hétfőn, fél hattól a Rába Hotelben, ahol a vitán részt vevő jelöltek maguk fognak válaszolni kérdéseinkre négy téma mentén.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Kávébab, kávéfőzők formában, kefék, filterek és tamperek: ebben a szegedi webshopban van minden, amire egy kávéőrültnek szüksége lehet.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás