+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 13. hétfő, 09:05
A 11-15 éves diákok számára készült tananyagot azért nem lesz kötelező tanítani, de segítheti a tanulókat abban is, hogy beszéljenek a klímakérdéssel kapcsolatos érzéseikről.

Idén minden új-zélandi iskolához eljut egy a klímaváltozással kapcsolatos, 11-15 éves diákok számára készült tananyag, amit az ország vezető tudományos intézetei állítottak össze – írja a Guardian. Ugyanakkor az anyagot nem lesz kötelező tanítani.

 

Az ország klímaváltozásügyi minisztere – egyben az ottani Zöld Párt társelnöke – James Shaw szerint maguknak a tanároknak is volt igénye egy ilyen segédletre, hiszen a gyerekek már maguk is beszélgetnek a klímaváltozásról. Hozzátette: napi szinten látni rossz híreket a közösségi médiában ezzel kapcsolatban, ami stresszes lehet, szorongást válthat ki.

 

Éppen emiatt a tananyag hangsúlyt fektet arra is, hogy át lehessen beszélni a diákokkal, milyen érzéseik vannak a klímakérdéssel kapcsolatban.

 

Szó esik arról is, a diákok hogyan készíthetnek saját maguknak cselekvési tervet egy-egy környezeti kérdés kapcsán, például hogyan tudnak olyan kertet kialakítani, ahol ehető növényeket termeszthetnek.

 

Érdekesség, hogy Európában már van egy ország, ahol kötelező lesz tanítani a fenntarthatóságot és a klímakrízist, ez pedig Olaszország. Ott a kérdésköröket az olyan klasszikus tananyagokba fogják integrálni, mint a matematika vagy földrajz.

 

Ami a klímaszorongást illeti, itt olvasható a kérdésről az Azonnali interjúja Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológussal, amiből az is kiderül, hogy aki ezzel küzd, hogyan tudja enyhíteni.

 

Szerintetek a magyar diákoknak is kellene tanítani a klímaváltozásról, ha Magyarországon már amúgyis toldozgatják-foldozgatják a Nemzeti Alaptantervet? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Markus Spiske / Flickr

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás