+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 13. hétfő, 09:05
A 11-15 éves diákok számára készült tananyagot azért nem lesz kötelező tanítani, de segítheti a tanulókat abban is, hogy beszéljenek a klímakérdéssel kapcsolatos érzéseikről.

Idén minden új-zélandi iskolához eljut egy a klímaváltozással kapcsolatos, 11-15 éves diákok számára készült tananyag, amit az ország vezető tudományos intézetei állítottak össze – írja a Guardian. Ugyanakkor az anyagot nem lesz kötelező tanítani.

 

Az ország klímaváltozásügyi minisztere – egyben az ottani Zöld Párt társelnöke – James Shaw szerint maguknak a tanároknak is volt igénye egy ilyen segédletre, hiszen a gyerekek már maguk is beszélgetnek a klímaváltozásról. Hozzátette: napi szinten látni rossz híreket a közösségi médiában ezzel kapcsolatban, ami stresszes lehet, szorongást válthat ki.

 

Éppen emiatt a tananyag hangsúlyt fektet arra is, hogy át lehessen beszélni a diákokkal, milyen érzéseik vannak a klímakérdéssel kapcsolatban.

 

Szó esik arról is, a diákok hogyan készíthetnek saját maguknak cselekvési tervet egy-egy környezeti kérdés kapcsán, például hogyan tudnak olyan kertet kialakítani, ahol ehető növényeket termeszthetnek.

 

Érdekesség, hogy Európában már van egy ország, ahol kötelező lesz tanítani a fenntarthatóságot és a klímakrízist, ez pedig Olaszország. Ott a kérdésköröket az olyan klasszikus tananyagokba fogják integrálni, mint a matematika vagy földrajz.

 

Ami a klímaszorongást illeti, itt olvasható a kérdésről az Azonnali interjúja Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológussal, amiből az is kiderül, hogy aki ezzel küzd, hogyan tudja enyhíteni.

 

Szerintetek a magyar diákoknak is kellene tanítani a klímaváltozásról, ha Magyarországon már amúgyis toldozgatják-foldozgatják a Nemzeti Alaptantervet? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Markus Spiske / Flickr

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás