Új-Zélandon tananyag készült a klímaváltozásról és az amiatti szorongásról

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.13. 09:05

A 11-15 éves diákok számára készült tananyagot azért nem lesz kötelező tanítani, de segítheti a tanulókat abban is, hogy beszéljenek a klímakérdéssel kapcsolatos érzéseikről.

Új-Zélandon tananyag készült a klímaváltozásról és az amiatti szorongásról

Idén minden új-zélandi iskolához eljut egy a klímaváltozással kapcsolatos, 11-15 éves diákok számára készült tananyag, amit az ország vezető tudományos intézetei állítottak össze – írja a Guardian. Ugyanakkor az anyagot nem lesz kötelező tanítani.

Az ország klímaváltozásügyi minisztere – egyben az ottani Zöld Párt társelnöke – James Shaw szerint maguknak a tanároknak is volt igénye egy ilyen segédletre, hiszen a gyerekek már maguk is beszélgetnek a klímaváltozásról. Hozzátette: napi szinten látni rossz híreket a közösségi médiában ezzel kapcsolatban, ami stresszes lehet, szorongást válthat ki.

Éppen emiatt a tananyag hangsúlyt fektet arra is, hogy át lehessen beszélni a diákokkal, milyen érzéseik vannak a klímakérdéssel kapcsolatban.

Szó esik arról is, a diákok hogyan készíthetnek saját maguknak cselekvési tervet egy-egy környezeti kérdés kapcsán, például hogyan tudnak olyan kertet kialakítani, ahol ehető növényeket termeszthetnek.

Érdekesség, hogy Európában már van egy ország, ahol kötelező lesz tanítani a fenntarthatóságot és a klímakrízist, ez pedig Olaszország. Ott a kérdésköröket az olyan klasszikus tananyagokba fogják integrálni, mint a matematika vagy földrajz.

Ami a klímaszorongást illeti, itt olvasható a kérdésről az Azonnali interjúja Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológussal, amiből az is kiderül, hogy aki ezzel küzd, hogyan tudja enyhíteni.

Szerintetek a magyar diákoknak is kellene tanítani a klímaváltozásról, ha Magyarországon már amúgyis toldozgatják-foldozgatják a Nemzeti Alaptantervet? Szavazzatok!

FOTÓ: Markus Spiske / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek