Kik a Zöldek? Új jobboldal? Új baloldal? Új liberálisok?

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2020.01.13. 11:37

Az éppen negyvenéves német Zöldek ma nemcsak Európa legnagyobb ökopártja, mutatják a jövőt is: a Zöldek a polgári közép pártja lettek. De nem mindig világos, mit is jelent ez konkrétan.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A konyhámban a Zöldek legendás kreuzbergi egykori egyéni képviselőjének, Christian Ströbelének egy pár évvel ezelőtti plakátja lóg kint. Még olyan, amilyennek a Zöldeket számos német jobboldali ma is féli: esetleges, szélsőbaloldali, össze-vissza. A rajzolt plakáton emberkék vonulnak fel szivárványos és vörös zászlóval, Marx-képpel, bank- és autóellenes, pacifista jelszavakkal, sok-sok virággal, és még békegalamb is repked felettük.

Ströbele még a régi generáció tagja: a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) egykori ügyvédje, aki több cikluson keresztül képviselte közvetlenül választott képviselőként Berlin Kreuzberg negyedét. Kreuzbergben persze ma is csak azért volt esélyük a Zöldeknek, mert 2017-ben Ströbele utódjaként egy török származású és radikális baloldali politikust indították. De az, ami sokaknak annyira „tipikus zöld” – balos programmal nyerni Berlin alternatív negyedét –, mára

talán ugyanolyan múzeumi emlék csak, mint Joschka Fischer tornacipője, amiben 1985-ben letette környezetvédelmi miniszteri esküjét a hesseni tartományi parlamentben.

Az elmúlt negyven év alatt megváltozott Németország. Újraegyesült, Európa gazdasági és politikai motorja lett. A jobboldal középre húzott, a baloldal beomlott, megjelent újra a parlamenti szélsőjobb (de még annál is nagyobb erővel a társadalmi ellenállás). Kreuzberg pedig újraegyesült Friedrichshainnal, és mára ott sem olcsók a lakások. Egykor Kreuzbergnek azért volt zöld az egyéni képviselője, mert ott éltek a szegény egyetemisták és művészek. Ma pedig azért, mert egyre inkább már csak a zöld jópolgárság tudja magának a kerületet megengedni.

A német Zöldek negyven éve szélsőbaloldali, de a pedofiloktól a nácikig mindenféle embert beengedő pártként jöttek létre. Eltartott hosszú ideig, amíg megtanulták, mit jelent pártként működni, kompromisszumokat kötni, eközben ők is megkedvelték a hatalmat. Ezen generáció mintapéldánya Joschka Fischer, aki hatvannyolcas szélbalosból lett a koszovói NATO-beavatkozást (amúgy nagyon helyesen) támogató öltönyös (sőt: öltönyös-mellényes) külügyminiszter, aki ma már a globális nyugati elit részeként képviseli a transzatlantizmust vagy a liberális eszmeiséget.

Noha Joschka Fischert még festékbombával is megdobta pártbeli ellenzéke, a mai Zöldek Fischer örökösei – csak a szélbalos múlt terhe nélkül. Robert Habeck és Annalena Baerbock – a párt két társelnöke – polgáremberekként léptek a politika színpadára, elvégre amennyire irtózva nézte a német elit és közvélemény 1980-ban a Zöldek megjelenését, annyira lettek mára ők a német elitté és mértékadó közvéleménnyé.

A Zöldek ma a tanult, felvilágosult, jómódú, városi polgárság pártja – azon polgáré, aki azonban

nemcsak a kifinomult ízlést, a zenei műveltséget és a parkettás belvárosi lakást, hanem a szolidaritást és a környezetvédő életmódot is a polgárság kellékei közé sorolja.

Nem véletlen, hogy ma a német startuposok majdnem fele – negyvennégy százaléka – a Zöldeket ikszelné. A liberálisnak, kreatívnak és individualistának számító szcéna az ugyanezen jelzőkkel leírt FDP-t jóval kevésbé szereti. A Zöldek az új liberálisok?

De eközben, ha belelapozunk a Zöldek pártprogramjába, továbbra is egyértelmű: egy alapvetően baloldali párttal van dolgunk, amely erős állami szerepvállalást, jelentős újraelosztást akar. A párt kész akár a Die Linkével is együttműködni (eleddig ilyen kormány csak Berlinben és Türingiában van és volt),

a szocdemekhez képest azonban frissebbnek, a kommunistákhoz képest meg kompromisszumkészebbeknek hatnak.

A Zöldek az új baloldal? Ha viszont ránézünk már most a német politikai térképre, azt láthatjuk, hogy az eddigi egyetlen zöld tartományi miniszterelnök, a sváb konzervatív Winfried Kretschmann a CDU-val kormányoz közösen, és további négy tartományban vannak még a Zöldek kormányon a CDU-val együtt. De nagyon-nagyon ez volt a vágyuk 2018 őszén Bajorországban is, ahol a helyi Zöldek szomorúan látták végül: a CSU hiába zöldül, még nem őket választotta koalíciós partnernek. Majd talán 2021 őszén Berlinben! A Zöldek az új jobboldal?

A német Zöldek sikerének egyik oka értelemszerűen a klímaválság. Ma két félelem mozgatja a németek egy jelentős részét: a kulturális félelem az idegenektől az AfD-nek, az ökológiai pánik pedig a Zöldeknek kedvez.

A párt balos programja, egyre liberálisabb szavazóbázisa és a jobbözép felé nyitott mozgása újszerű együttállás:

a Zöldek meghaladhatják a hagyományosnak gondolt törésvonalakat, kategóriákat. Hogy ez a párt felhígulását, beszürkülését, vagy az egész német politikai paletta bezöldesülését eredményezi, azt ma még nem látni.

De egy biztos: soha nem voltak ennyire azonosak a Zeitgeist-tal a német Zöldek, mint most.

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek