Trump farszi nyelvű tweetje a perzsa internet eddigi legolvasottabb bejegyzése

Szerző: Techet Péter
2020.01.12. 18:54

Donald Trump amerikai elnök perzsa (farszi) nyelven állt ki twitterjén a Teheránban lezajlott kormányellenes tüntetés mellett. Több ezren vonultak utcára Iránban a legfőbb vallási vezető lemondását követelve, miután az iszlamista állam bevallotta: ők lőttek le egy ukrán civil repülőgépet.

Trump farszi nyelvű tweetje a perzsa internet eddigi legolvasottabb bejegyzése

Miután Irán hivatalosan is elismerte: „tévedésből“ az iszlamista állam lőtte le az ukrán légitársaság egyik gépét, mert amerikai katonai támadásnak hitte, szokatlan módon jelent meg a kormányellenesség az iráni főváros egyik külvárosi egyeteménél.

Irán ugyan diktatúra, mert az iszlamizmust és a vallás vezetőt, Ali Khameneit nem lehet bírálni – de ezen szűkös keretek között azért lehetséges a politikai vita. Ezért indulhatnak – persze csak ha elnyerik a vallási vezető támogatását – többen is az államfői posztért és a parlamenti helyekért. A két fő tábor, a konzervatívok és a liberálisok se vonják azonban kétségbe a rezsim lényegét.

A korlátozott szabadság miatt ezért csak részben meglepő, hogy tegnap több ezren vonultak utcára Iránban – ellenzéki tüntetések, amíg azok nem nyíltan a rendszer ellen irányulnak, eddig is voltak. Most azonban

a tüntetők egyenesen a vallási vezető Khamenei lemondását követelték.

A teheráni Amirkabir Egyetem hallgatói vonultak tegnap utcára, és többek között azt ordibálták: „halál a diktátor Khameineire”, „takarodj, Khamenei”. A fiatalok szerint az iráni vezetés szégyent hozott az országra, amikor lelőtt egy polgári utasszállító repülőgépet.

Ráadásul miközben Irán vezetése az amerikaiak által meggyilkolt Szulejmáni tábornokot mártírként gyászolja – és több százezres tömeg vonult fel a napokban Irán-szerte Trump ellen –, az általa lelőtt ukrán repülőgépen 142 iráni tartózkodott (valamint több tucatnyian taposták eleve halálra egymást a Szulejmáni-párti tüntetéseken is).

A konzervatív körökhöz közelálló Fars hírügynökség szerint a tüntetők „destruktív” jelszavakat kiabáltak – a rendőrség is ennek megfelelően lépett fel, és oszlatta fel nagy erőkkel a tüntetést, de sérültekről egyelőre nincs hír.

Donald Trump amerikai elnök azonban szolidaritását fejezte ki a teheráni egyetemistákkal. Twitterjén közzétett üzenetét nem csak angolul, de perzsa (farszi) nyelven is megírta:

„a szenvedő, jó iráni népnek” azt üzente az Egyesült Államok elnöke, hogy „elnökségem elejétől mellettetek álltam”,

valamint hogy „bátorságotok inspiráló”.

Vasárnap délben már majdnem háromszázezren lájkolták – főként perzsa felhasználók – Trump üzenetét, amivel az amerikai elnök tweetje a perzsa nyelvű internet eddigi legolvasottabb és legkedveltebb bejegyzése lett.

Szaed Gaszeminedzsád iráni származású neokonzervatív politikai elemző elmondta: Trump bejegyzésének népszerűsége is mutatja, hogy – miközben a nyugati világban is többen bírálják Trumpot iráni akciója miatt – helyben,

a perzsák között sokan éppen az amerikai elnök kemény fellépését üdvözlik.

NYITÓKÉP: Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek