Öt könyv, amivel januárban elütheted az időt

Szerző: Pintér Bence
2020.01.12. 09:28

Friss megjelenések, fontos újrakiadások és hamarosan érkező adaptációk alapművei Könyves Kálmán gyűjtésében.

Öt könyv, amivel januárban elütheted az időt

Január a könyvipar holtszezonja, hiszen véget ért a karácsony, messze van még a tavaszi Könyvfesztivál, ráadásul mindenki azokat a könyveket olvassa, amelyeket karácsonra kapott. Azért persze jelennek meg könyvek itthon és külföldön is, másrészt pedig van pár olyan mű, amire az adaptáció miatt érdemes még most felkészülni.

Szerintünk a következő könyvekbe és képregényekbe érdemes belelapozni januárban:

Philip K. Dick: Ubik (Agave Könyvek)

Van még magyarul kiadatlan könyv Philip K. Dick életművében, de ezek pótlása mellett a legfontosabb alapműveket évek óta új kiadásban hozza az Agave Könyvek. Az Ubik klasszikus Dick-regény, a története szerint a jövőben vannak pszionikus képességekkel rendelkező emberek, akik ellen anti-pszionikus erőkkel rendelkező embereket vetnek be, tehát például egy jövőt látó prekog ellen valakit, aki blokkolni tudja ezt a képességet.

Egy csapat anti-pszít most a Holdra hívnak, ahol megtámadják őket, és megölik főnöküket.

A Földre visszatérve azonban egyre furcsább dolgokat tapasztal a csapat, és egyre inkább világos lesz: valami egyáltalán nincs rendben velük és a világgal. De mi történt pontosan, és hol vannak, ha nem a való világban? Az Ubikban feltűnik az összes klasszikus Dick-toposz, és a tavalyi újraolvasáskor rájöttem, hogy egyébként lehet a fogyasztói társadalom egyfajta izgalmas kritikájaként is olvasni a szöveget.

Lisa Tuttle: A Nest of Nightmares (Valancourt Books)

Ez egy 1986-os novelláskötet, amit fillérekért vesztegetnek az Amazonon, de most végre hosszú idő után printben is megjelent a remek Valancour Books horrorponyvákat újraközlő Paperbacks from Hell nevű sorozatában. Lisa Tuttle-nek nem sok műve jelent meg itthon, egyébként hosszú pályája alatt írt például közös regényt George R. R. Martinnal, de ez a novelláskötet önmagában elég hozzá, hogy beleszeressünk a könyveibe.

A fő témákat a különféle női szerepek adják az eléggé rémisztő kötetben,

kiemelt helyen az anyaság különböző kérdései; aztán a nem működő, széteső vagy már szétesett párkapcsolatok; a nemi erőszak témája; ezeken túl pedig a boldog vagy kevésbé boldog gyerekkor, az abból való kitörés, az akkori félelmek ilyen vagy olyan újrafelfedezése. Itt írtam róla bővebben.

Oyinkan Braithwaite: Hugicám, ​a sorozatgyilkos​ (Athenaeum)

Amikor egy este a húga, Ayoola kétségbeesett telefonja szakítja félbe a vacsoráját, Korede már tudja, mit várnak tőle: fehérítőszert, gumikesztyűt, kötélidegzetet és erős gyomrot.

Ayoola ugyanis immár a harmadik pasiját intézte el „önvédelemből”, így Korede immár harmadszor takaríthat az ő halálosztó kishúga után.

Alighanem a rendőrséghez kéne fordulnia, hiszen ezt diktálja a nigériai férfinép jól felfogott érdeke, de hát ő szereti a húgát, és, ahogy mondani szokás, első a család. Legalábbis addig, amíg Ayoola össze nem jön az orvossal, akivel Korede nővér együtt dolgozik a kórházban. Hiszen Korede már régóta szerelmes a doktorba, és nem szeretné úgy viszontlátni, hogy kés áll ki a hátából. De ha az egyiket meg akarja menteni, a másikat fel kell áldoznia…

William Gibson: Agency

Elkészült a mű, amit a cyberpunk apostola, William Gibson háromszor írt át, egyszer azért, mert Trump nyerte a 2016-os választást, pedig nála ez egy spekulatív elem lett volna.

A regény mostani verziójában szerepel egy olyan 2017, ahol Clinton nyert,

de van egy történetvonal, ami a 22. században játszódik. A regény a 2014 A periféria folytatása egyébként, a fülszöveg egyelőre részletesen csak Verityről szól, aki egy „alkalmazás-suttogó”, akit egy San Fransisco-i startup bérel fel, hogy aztán kapcsolatba kerüljön egy elég fejlett mesterséges intelligenciával.

A könyvet magyarul majd az Agave Könyvek adja ki, várhatóan a Könyvfesztiválra, de angolul január 20-án jön.

Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Kulcs ​a zárját 1-3. (Fumax)

Nem friss megjelenés, hiszen a képregénysorozat mind a három kötete tavaly jelent meg a Fumaxnál, az aktualitást viszont az adja, hogy februárban érkezik a sorozat a Netflixre, aki tehát szereti előbb olvasni az eredetit, mint megnézni a feldolgozást, annak itt van még az egész január.

A Locke-család egy iszonyatos tragédia után kénytelen hazaköltözni felmenőik ódon birtokára a massachusettsi Lovecraftba.

Kulcsház azonban nem egy mindennapi otthon: a kastélyszerű, öreg házban hemzsegnek a különös erővel bíró kulcsok és a hozzájuk tartozó ősi kapuk.

A vakmerőt, aki átlép rajtuk, a küszöbön túl a teljesen ismeretlen és egy hétköznapi ésszel felfoghatatlan másfajta valóság várja.

Miközben a három testvér, Bode, Tyler és Kinsey a maga módján próbálja feldolgozni a közelmúlt rettenetes eseményeit, felfedezi Kulcsház titkait is. A legsötétebb rejtély azonban még várat magára: a ház alatt, a mélyben egy gyűlölettel teli, kíméletlen lény lakozik, s nem nyughat, amíg szélesre nem tárja a legfélelmetesebb ajtó szárnyait…

Nincs mit olvasnod? Könyves Kálmán segít!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek