Ha a Híd kiesik a szlovák parlamentből, Bugár lemond a pártelnökségről

Szerző: Pintér Bence
2020.01.12. 19:54

Márpedig a friss mérések szerint még mindig úgy néz ki, hogy egy magyar párt se jut be a szlovák parlamentbe.

Ha a Híd kiesik a szlovák parlamentből, Bugár lemond a pártelnökségről

Február 29-én választ Szlovákia, és az alapvetően is izgalmas versenyben külön fontos, legalábbis nekünk, hogy lesz-e magyar képviselet a pozsonyi parlamentben.

A legfrissebb, január 11-én ismertetett mérés szerint ugyanis sem a Híd, sem a többi magyar párt összefogását takaró Magyar Közösségi Összefogás nem áll jól,

bár az is igaz, hogy sok magyar még nem tudja, hogy kire fog szavazni, és a pártok támogatottsága legalább nő – írja a pozsonyi Új Szó.

Az AKO közvélemény-kutató intézet szerint a Híd 4,1 százalékot, a Magyar Közösségi Összefogás pedig 2,5 százalékot kapott volna, ha a parlamenti választást január 7. és 9. között tartották volna, ami küszöb alatt van ,de jobb, mint amit legutóbb mért ez a cég. A Focus nevű cég tavaly decemberben egyébként 4,3-as támogatottságot mért a pártnak, illetve a pártszövetségnek, de az AKO és a Focus más módszerrel dolgozik, így nem érdemes számaikat nagyon összevetni.

„Durván a megkérdezett magyar nemzetiségűek 46 százaléka szavazott volna a kifejezetten őket megcélzó pártok valamelyikére

– mondta Václav Hřích, az AKO közvélemény-kutató intézet igazgatója a lapnak. Körülbelül 33 százalékuk választott volna más pártot, leginkább a volt államfő, Andrej Kiska által alapított Za ľudíra, a jobbközép OĽaNO-ra és talán kicsit meglepő módon a szélsőjobbos Kotleba-pártra szavaztak volna, a többiek pedig még nem tudták megmondani, mely pártot választanák. A két cég vezetője szerint nem valószínű, hogy mindkét magyar párt bejusson a parlamentbe, az is kérdés, hogy egy bejut-e.

Bugár Béla közben egy tévésműsorban nézői kérdésre elmondta, hogy ha nem jut be a Híd, lemond a pártelnökségről.

Az Új Szó által közölt hír szerint Bugár a műsorban továbbá azt is kifejtette, hogy szerinte Robert Ficónak, a Smer elnökének távoznia kellene a politikából A kérdésre, hogy pártja a februári választásokat követően továbbra is együtt dolgozna-e a Smerrel, nemmel válaszolt.

A szlovákiai választásról korábban itt írtunk egy áttekintést.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek